SAHA 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı kapsamında yerli ve milli savunma sanayi ürünleri vitrine çıkarken, genç mühendislerin geliştirdiği yenilikçi projeler de dikkat çekti. Fuarda özellikle balistik koruma alanında geliştirilen yeni nesil akışkan zırh sistemi, mevcut çelik yeleklere alternatif olmasıyla öne çıktı.
Genç bir girişimci tarafından kurulan ATAPARS Savunma tarafından geliştirilen akışkan balistik koruma sistemi, üstün darbe sönümleme özelliğiyle çift kullanımlı olarak tasarlandı. Güvenlik güçlerinin sahadaki hareket kabiliyetini artırmayı hedefleyen sistemin balistik yeleklerde ve helikopter altı koruma sistemlerinde kullanılabileceği belirtildi.
ÇELİK YELEKLERE ALTERNATİF AKIŞKAN ZIRH GELİŞTİRİLDİ
Tamamen şeffaf ve sıvı formda geliştirilen kimyasal madde, çelik yeleklerin içine kaplanarak koruma sağlıyor. Sistem, geleneksel çelik zırhlara göre daha hafif olmasıyla dikkat çekiyor. Balistik atış testlerinin ise Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Akyol, fuarın Türkiye’nin teknoloji alanındaki ilerleyişini göstermesi açısından önemli olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye olarak aslında teknolojik olarak geldiğimiz noktayı gösterme fırsatı bulduğumuz çok kritik bir fuar oldu. Türkiye teknolojik eşiği aştı ve Ar-Ge altyapısını neredeyse birçok anlamda tamamladı."
“EMNİYET GÜÇLERİMİZİN KONFOR ALANINI ARTIRACAK”
Akyol, geliştirilen akışkan zırh sisteminin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayarak ürünün kullanım avantajlarına dikkat çekti.
"Türkiye'de bir ilk olan, dünyada çok nadir bir iki örneği var ama Türkiye'de hiç bugüne kadar örneği olmayan bir ürünü gerçekleştirdi: Bir çelik zırh... emniyet güçlerimizin kullandığı çelik zırh yerine, akışkan zırh, balistik koruma sağlayan bir zırh geliştirildi."
Yeni sistemin klasik çelik zırhlara göre daha hafif olması sayesinde güvenlik güçlerinin daha rahat hareket edebileceği belirtildi. Ayrıca mevcut konvansiyonel yeleklerde bulunan boşlukların oluşturduğu riskleri azaltarak daha geniş koruma alanı sunacağı ifade edildi.
Akyol, sistemin farklı kullanım alanlarına da sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Sadece çelik yelekte kullanılmayacak. Bir helikopterin altına bunu kapladığınız zaman helikopter pilotunun alttan yediği kurşun en risk bölge. Bir helikopterin altına zırh olarak yapabileceksiniz."
DENİZ ARAÇLARI İÇİN DENGELEYİCİ SİSTEM DE TANITILDI
Fuarda dikkat çeken bir diğer teknoloji ise Külünk Teknoloji tarafından geliştirilen dalga dengeleyici jiroskop sistemi oldu. İnsansız deniz araçları ve teknelerde kullanılmak üzere geliştirilen sistemin, çalıştırıldığı anda dalgaların oluşturduğu savrulma ve sallanmayı engellediği belirtildi.
Akyol, bu teknolojiye ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:
"Türkiye'de ilk defa bir genç mühendis arkadaşımız bunu başardı. Dünyada bir iki örneği olmasına rağmen Türkiye'de bunu başaran ilk mühendis arkadaşımız."
Prototip aşaması tamamlanan sistemin, 20 metreye kadar olan deniz tekneleri ve insansız deniz araçlarında kullanılabileceği ifade edildi.
SERİ ÜRETİM AŞAMASINA GEÇİLİYOR
Akışkan balistik koruma sisteminin tüm testlerinin tamamlandığı ve seri üretim aşamasına geçmeye hazırlandığı belirtildi. Güvenlik güçlerinin sahadaki konforunu artırması ve ekstra güvenlik sağlaması beklenen sistem, savunma sanayisinde dikkat çeken yerli projeler arasında yer aldı.




