Kasım 2026 döneminde geçerli olan yeni tarifeyle birlikte otomobil, ticari taksi ve otobüslerin trafik sigortası primleri yeniden hesaplandı.
Sigorta tutarlarının belirlenmesinde sürücünün bulunduğu risk basamağı etkili oluyor. Hasar geçmişi yüksek sürücüler daha fazla prim öderken uzun süre hasarsız araç kullananlar daha düşük tutarlarla karşılaşıyor.
İstanbul'da otomobil sigortası ne kadar oldu?
Yeni tarifeye göre İstanbul'da otomobiller için dördüncü basamak tavan prim tutarı 19 bin 893 lira olarak belirlendi.
En yüksek risk grubundaki sıfırıncı basamakta prim 59 bin 678 liraya ulaşırken en düşük risk grubundaki sekizinci basamakta tutar 9 bin 946 lira oldu.
Ankara'da sıfırıncı basamak otomobil primi 57 bin 989 lira, sekizinci basamak primi ise 9 bin 665 lira olarak açıklandı.
İzmir'de aynı basamaklar için belirlenen tutarlar sırasıyla 56 bin 300 lira ve 9 bin 383 lira oldu.
Ticari taksilerde sigorta primi 183 bin lirayı geçti
Ticari taksilerde de yeni prim tutarları belli oldu. İstanbul'da en yüksek risk grubundaki taksiler için tavan prim 183 bin 837 liraya yükseldi. En düşük risk basamağında ise tutar 30 bin 640 lira olarak belirlendi.
Ankara'da ticari taksilerin primleri 29 bin 772 lira ile 178 bin 634 lira, İzmir'de ise 28 bin 905 lira ile 173 bin 431 lira arasında değişiyor.
Bazı otobüslerde sigorta 451 bin 644 lira oldu
Yeni tarifedeki en yüksek tutarlardan biri yolcu otobüslerinde görüldü.
İstanbul'da 31 ve üzeri koltuk kapasitesine sahip, sıfırıncı risk basamağındaki otobüsler için zorunlu trafik sigortası tavan primi 451 bin 644 liraya çıktı.
Aynı araç grubunda sekizinci basamak için belirlenen tutar ise 75 bin 274 lira oldu.
451 bin 644 liralık tutar bütün araç sahipleri için geçerli değil. Bu rakam, belirtilen otobüs sınıfı ve risk basamağına ait tavan primi ifade ediyor.
Trafik sigortasını yaptırmayanlara ceza uygulanıyor
Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması yasak. Denetimlerde sigortasız olduğu belirlenen araç sahiplerine idari para cezası uygulanırken sigorta eksikliği giderilene kadar araç trafikten menedilebiliyor.
Poliçesiz bir aracın kazaya karışması durumunda ise üçüncü kişilere verilen zararlar nedeniyle araç sahibi ve sürücü ek mali sorumluluklarla karşılaşabiliyor.
Sigortasını geciktirenler daha fazla ödeyecek
Trafik sigortasını süresi içerisinde yenilemeyen araç sahipleri için gecikme nedeniyle ek prim uygulanıyor.
Gecikilen her 30 günlük dönem için yüzde 5 oranında artırılan prim, toplamda yüzde 50'ye kadar yükselebiliyor.
Araç sahiplerinin hem ek prim ödememek hem de trafik denetimlerinde yaptırımlarla karşılaşmamak için poliçelerinin geçerlilik tarihlerini kontr




