Adalet Bakanı Akın Gürlek, Kabine Toplantısı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Ahbap Derneği'ne yönelik yürütülen soruşturmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Gürlek, soruşturmanın gizliliğine dikkat çekerek, "Şu an soruşturma devam ediyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde operasyonlar yürütülüyor. İlk aşamada 22 adet gözaltı oldu. MASAK raporları inceleniyor. Soruşturma genişleyebilir" dedi. Gürlek, Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent hakkında daha önce yurt dışı çıkış yasağı bulunduğunu belirterek, kaçma girişiminde bulunması üzerine pazar günü gözaltına alındığını ifade etti.
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki heyetin helikopter kazasında hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturmaya yönelik soruyu da yanıtlayan Bakan Gürlek, "Soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız sürdürüyor. Yeni gözaltılar oldu. Burada alınanlar arasında emekli askerler var" diye konuştu.
Bakan Gürlek, gazetecilerin, "Soruşturmada şüpheli olanlar arasında FETÖ ile iltisaklı olanlar da var mı" sorusuna ise "Evet, var" cevabını verdi.
Ne Olmuştu?
Ahbap Derneği’ne yönelik soruşturma kapsamında Bursa’da gözaltına alınan sanatçı Haluk Levent, sorgulanmak üzere İstanbul’a gönderildi. Haluk Levent hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama kararı çıkarılmıştı. İstanbul’dan İzmir’e gittiği belirlenen Haluk Levent Bursa Otobanı’nda Mustafakemalpaşa ilçesi yakınlarında İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolüne getirilen sanatçı sorgulanmak üzere İstanbul’a gönderildi.
Tutuklu Sayısı 22
Ahbap Derneği'ne yönelik "Dernekler Kanunu'na muhalefet" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" iddiasıyla başlatılan soruşturmada gözaltı sayısı 22'ye yükseldi. Firari 4 kişinin yakalanması için ise operasyonlar devam ediyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ahbap Derneği'ne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında şarkıcı Haluk Levent hakkında "Dernekler Kanunu'na muhalefet" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından soruşturma başlatılmış, bu kapsamda Haluk Levent de dahil 26 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.
Haklarında yakalama kararı verilen şüphelilerden Haluk Levent, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesine bağlı ekiplerce dün Bursa'da gözaltına alınmış ve Ahbap Derneği'nin İstanbul'da bulunan ofisinde arama gerçekleştirilmişti. Soruşturma kapsamında Ahbap Derneği üyesi ve dernek çalışanlarıyla bağlantılı olduğu belirlenen 21 şüpheli, dün ve bugün düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınmıştı. Şüphelilere ait adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal, nakit para, altın, çek, senet ve çeşitli dokümanlar ele geçirilmişti. Operasyonda gözaltı sayısının 22'ye yükseldiği açıklandı.
4 firari şüphelinin yakalanması için operasyonlar devam ederken, Dernek Başkanı Haluk Levent ve avukat Ece Güner'in de aralarında bulunduğu 22 kişinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemleri sürüyor.


