Niğde Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Ahmet Berkay Karakuş, akciğer kanserinin erken tespitine yönelik biyosensör tabanlı hızlı tarama testi geliştirdi. Karakuş’un projesi, TEKNOFEST Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nda ilk değerlendirme aşamasını geçerek ikinci tura kaldı.
Ailesinin Derdine Deva Olmak İstedi
Ailesinde görülen akciğer kanseri vakalarından etkilenen Karakuş, hastalığın erken aşamada tespit edilmesine katkı sağlayabilecek bir sistem geliştirmek amacıyla çalışmalara başladı. Projede kan örneğinden elde edilen verilerin biyosensör aracılığıyla analiz edilmesi ve sonucun yaklaşık 10-15 dakika içerisinde kağıt bir strip üzerinde gösterilmesi hedefleniyor.
Gebelik Testine Benzer Sistem
Gebelik testlerine benzer şekilde çalışması planlanan sistemin kesin teşhis koymak amacıyla değil, hızlı bir ön değerlendirme yöntemi olarak tasarlandığı belirtildi. Karakuş, çalışmasında kandaki belirli biyobelirteçlerin tespit edilmesini amaçladığını ifade etti.
Kesin Tanı Değil, Erken Tanı!
Karakuş; "Kan örneği alındıktan sonra eksozomların ve hedef biyobelirteçlerin tespit edilmesi planlanıyor. Biyosensör aşamasının ardından sonuç kağıt strip üzerine aktarılacak. Tasarlanan sistemde test çizgileri üzerinden hızlı bir ön değerlendirme yapılması hedefleniyor. Bütün sürecin yaklaşık 10-15 dakika sürmesi amaç. Ancak bu sistem kesin tanı amacı taşımıyor. Şüpheli sonuçların mutlaka hekim değerlendirmesi ve mevcut klinik tanı yöntemleriyle doğrulanması gerekiyor" dedi.
Hedef: Daha Kapsamlı Projeler
Projesiyle TEKNOFEST’te ikinci tura yükselen Karakuş, geliştirdiği sistemin ilerleyen süreçte daha kapsamlı çalışmalarla desteklenmesini hedefliyor. Genç öğrenci, özellikle ailesinde yaşanan hastalık deneyiminin projeye başlamasında etkili olduğunu belirterek, akciğer kanserinin daha erken fark edilmesine katkı sağlayabilecek ulaşılabilir ve hızlı bir tarama yöntemi geliştirmek istediğini söyledi.




