Türk Kızılay Kayseri Şubesi’ndeki yönetim değişikliğinin ardından bu kez müfettişlerin konaklama giderleri tartışma konusu oldu. Denetim ve devir teslim işlemleri için Ankara’dan Kayseri’ye gelen görevlilerin, Kızılay’a ait misafirhane yerine 5 yıldızlı bir otelde ağırlandığı öne sürüldü. Kamuoyu şimdi aynı soruya yanıt arıyor: Bu tercih neden yapıldı ve masrafları kim karşıladı?

TEPKİ ÇEKEN PAYLAŞIMIN ARDINDAN GÖREVİNDEN AYRILMIŞTI
Kızılay Kayseri Şube Başkanlığı görevini yürüten Cafer Beydilli, sosyal medya hesabından “Evde kalsın kızlar ne olur Reis” başlığıyla bir video paylaşmıştı.
Kadınların eğitim ve çalışma hayatındaki yerine ilişkin ifadelerin bulunduğu paylaşım; kadın örgütleri, barolar, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekmişti. Beydilli, kamuoyunda büyüyen tartışmaların ardından görevinden ayrılmıştı.

KAYSERİ ŞUBE BAŞKANLIĞINA MÜKREMİN ÇEPNİ GETİRİLDİ
Beydilli’nin ayrılmasının ardından Kızılay Kayseri Şube Başkanlığı görevine, Melikgazi Şube Başkanı Mükremin Çepni getirildi. Melikgazi Şubesinin kapatılarak Kayseri Şubesine bağlanması da kurum içindeki yeniden yapılanmanın bir parçası oldu.
Ancak yapılan görevlendirme, kamuoyundaki tartışmaları sona erdirmedi. Çepni’nin hangi ölçütlere göre göreve getirildiği, atama sürecinde nasıl bir değerlendirme yapıldığı ve yeni yönetimin Kızılay’ın Kayseri’de sarsılan güvenini nasıl yeniden sağlayacağı açıklanmayı bekliyor.
KIZILAY’IN MİSAFİRHANESİ VARKEN NEDEN 5 YILDIZLI OTEL TERCİH EDİLDİ
Edinilen bilgilere göre, başkanlık devir teslim işlemleri ve denetim amacıyla Ankara’dan Kayseri’ye gelen iki Kızılay müfettişi, 5 yıldızlı Wyndham Grand Kayseri’de konakladı.
Erciyes Üniversitesi yerleşkesinde Kızılay’a ait bir misafirhane bulunduğu belirtilirken müfettişler için neden otel tercih edildiği merak konusu oldu.
İddialar bununla da sınırlı değil. Daha önce Kayseri’ye gönderilen iki müfettişin de aynı otelde yaklaşık iki ay kaldığı ileri sürülüyor. Bu konaklamaların tarihleri, toplam maliyeti, ödemelerin hangi bütçeden yapıldığı ve otel tercihinin kim tarafından onaylandığı henüz kamuoyuna açıklanmış değil.
KONAKLAMA FATURASINI KİM ÖDEDİ?
İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere vatandaşlardan bağış toplayan bir kurumun bütün harcamalarında şeffaf ve tasarruflu davranması bekleniyor. Bu nedenle Kızılay’a ait bir konaklama imkânı varken 5 yıldızlı otelin tercih edildiği yönündeki iddia açıklığa kavuşturulmalı.
Yanıt bekleyen sorular şunlar:
Kızılay’a ait misafirhane söz konusu tarihlerde kullanıma açık mıydı?
Müfettişlerin otelde konaklamasına kim karar verdi?
Konaklamaların toplam maliyeti ne kadar?
Otel faturaları ve harcırahlar hangi bütçeden karşılandı?
Daha uygun maliyetli seçenekler değerlendirildi mi?
Yaklaşık iki ay sürdüğü ileri sürülen önceki konaklamanın gerekçesi neydi?
KIZILAY’DAN ŞEFFAF BİR AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Kızılay’ın gelirlerinin tamamının bağışlardan oluştuğu peşinen söylenemeyeceği gibi, söz konusu otel faturalarının doğrudan bağış paralarıyla ödendiği de belgeler açıklanmadan kesinleştirilemez. Ancak kamu yararına çalışan ve vatandaşların desteğini isteyen bir kuruluşun yaptığı harcamalar konusunda hesap verebilir olması gerekir.
Kızılay Kayseri Şubesi ile Genel Merkezin; konaklama iddialarına, yapılan harcamaların tutarına ve ödeme kaynağına ilişkin belgeleri kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.
Kayseri Haber olarak iddialarla ilgili Kızılay Genel Merkezi, Kayseri Şubesi ve adı geçen yöneticilere yönelttiğimiz soruların yanıtlarını yayımlamaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz.




