Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 Haziran 2026 tarihinde açıklanan mayıs ayı enflasyon verilerinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Bakan Şimşek, enflasyondaki gerileme eğiliminin sürdüğünü vurgulayarak, uygulanan ekonomi politikalarının fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda kararlılıkla devam edeceğini ifade etti.

TOGG’da dev kampanya! 58 bin TL taksitle araç sahibi olunacak
TOGG’da dev kampanya! 58 bin TL taksitle araç sahibi olunacak
İçeriği Görüntüle

MAYIS ENFLASYON VERİLERİNİN ARDINDAN İLK DEĞERLENDİRME GELDİ

Bakan Mehmet Şimşek’in paylaşımına göre, mayıs ayında aylık enflasyon yüzde 1,7 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 32,6 seviyesine geriledi. Açıklamada özellikle bazı ana harcama gruplarındaki gelişmelerin enflasyon görünümünü olumlu etkilediğine dikkat çekildi.

Mehmet Simsek Enflasyon

GIDA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ ENFLASYONU DESTEKLEDİ

Bakan Şimşek, olumlu hava koşullarının da etkisiyle gıda fiyatlarının mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,5 oranında azaldığını belirtti. Gıda grubundaki bu gelişmenin genel enflasyon görünümüne destek verdiği değerlendirmesinde bulunan Mehmet Şimşek, fiyat baskılarının bazı kalemlerde zayıfladığını ifade etti.

Mayıs ayı verilerinde temel mallar grubunda yıllık enflasyonun yüzde 17,3 seviyesine gerilerken, gıda grubunda yıllık enflasyonun yüzde 34,9 olarak gerçekleştiği görüldü.

Emekli maaş zammını belirleyecek Mayıs enflasyonu açıklandı
Emekli maaş zammını belirleyecek Mayıs enflasyonu açıklandı
İçeriği Görüntüle

HİZMET ENFLASYONUNDA DİKKAT ÇEKEN GERİLEME

Paylaşımında hizmet sektöründeki fiyat gelişmelerine de yer veren Şimşek, eğitim alanındaki kural bazlı fiyatlama uygulamaları ve kira enflasyonundaki düşüşün etkilerine dikkat çekti. Buna göre yıllık hizmet enflasyonu geçen yılın aynı dönemine göre 10,1 puan iyileşerek yüzde 41,1 seviyesine geriledi.

Ekonomi yönetimi tarafından uzun süredir yakından takip edilen hizmet enflasyonundaki düşüş, enflasyonla mücadele sürecinde önemli göstergelerden biri olarak değerlendiriliyor.

JEOPOLİTİK RİSKLER VE ENERJİ FİYATLARI VURGUSU

Bakan Şimşek, küresel gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerine de değinerek jeopolitik risklerin ve enerji fiyatlarındaki oynaklığın enflasyon görünümü üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini belirtti. Ancak bugüne kadar atılan adımların bu etkileri sınırlandırdığını ifade eden Şimşek, mevcut politikaların sonuç vermeyi sürdürdüğünü kaydetti.

“POLİTİKALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ” MESAJI

Sosyal medya paylaşımını fiyat istikrarı vurgusuyla tamamlayan Şimşek, kalıcı fiyat istikrarının ekonomi programının temel hedefi olduğunu belirterek, bu doğrultuda uygulanan politikaların sürdürüleceğini açıkladı.

Mayıs ayı enflasyon verilerinin ardından yapılan bu değerlendirme, ekonomi yönetiminin enflasyondaki düşüş eğilimini korumaya yönelik kararlılığını ortaya koyarken, önümüzdeki dönemde hizmet enflasyonu, gıda fiyatları ve küresel enerji piyasalarındaki gelişmelerin yakından izlenmeye devam edeceğine işaret etti.

Özel Haber: Rafia Sinem Yıldız

Kaynak: Rafia Sinem Yıldız