Bakanlık, maliyet artışıyla açıklanamayacak zamların yakından takip edildiğini duyurdu.
BAZI ÜRÜNLERDE DİKKAT ÇEKEN FİYAT ARTIŞI
Plastik, cam ve metal ambalajlı içecekleri kapsayan depozito uygulamasındaki güncellemenin ardından raf fiyatlarında yaşanan değişimlerle ilgili inceleme başlatıldı. Bakanlık, bazı üretici ve satıcıların maliyet artışının üzerinde fiyat artışına gittiğine yönelik tespitler üzerine denetim sürecini devreye aldı.
Yapılan açıklamada, depozito sisteminin geri dönüşümü yaygınlaştırmayı ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını hedeflediği hatırlatıldı. Bu uygulamanın tüketici aleyhine fırsata dönüştürülmesine ise izin verilmeyeceği vurgulandı.
MARKETLER VE ÜRETİCİLER UYARILDI
İncelemelerle eş zamanlı olarak ulusal market zincirleri, yerel perakendeciler ve sektör temsilcilerine de uyarı yapıldı. Fiyat artışlarının gerçek maliyetlerle sınırlı kalması gerektiği belirtilirken, bunun dışındaki uygulamaların haksız fiyat artışı kapsamında değerlendirileceği ifade edildi.
Bakanlık, piyasanın sağlıklı işleyişini bozacak girişimlere karşı denetimlerin devam edeceğini bildirdi.

DENETİMLER RAF FİYATLARIYLA SINIRLI OLMAYACAK
Kontroller yalnızca market raflarındaki fiyatlarla sınırlı tutulmayacak. Üretici firmalar, tedarikçiler ve dağıtım zincirindeki tüm aşamalar denetim kapsamına alınacak. Özellikle ambalajlı su başta olmak üzere depozito uygulamasına dahil edilen içeceklerde fiyat oluşum süreci ayrıntılı şekilde incelenecek.
Denetim ekipleri, maliyet kalemleri ile satış fiyatlarını karşılaştırarak mevzuata aykırı bir artış olup olmadığını değerlendirecek.
HAKSIZ FİYAT ARTIŞINA İDARİ YAPTIRIM UYGULANACAK
Bakanlık, tüketiciyi mağdur edecek ölçüde ve maliyet artışıyla açıklanamayacak fiyat artışlarının tespit edilmesi halinde gerekli idari yaptırımların uygulanacağını açıkladı. Amaç, hem tüketicinin korunması hem de piyasada adil rekabet ortamının sürdürülmesi.
Açıklamada, çevre politikaları kapsamında yürütülen Depozito İade Sistemi'nin geri dönüşüm açısından önemli bir adım olduğu belirtilirken, bu sürecin haksız kazanç elde etmek isteyenler tarafından istismar edilmesine müsaade edilmeyeceği kaydedildi.
Ticaret Bakanlığı, denetimlerin önümüzdeki süreçte de aralıksız devam edeceğini vurgulayarak, piyasa dengesini bozacak ve tüketiciyi mağdur edecek uygulamalara karşı hem idari hem de hukuki tedbirlerin kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.




