Dicle Üniversitesi ile SANKO Holding arasında dikkat çeken bir iş birliği anlaşmasına imza atıldı. Üniversite kampüs sınırları içerisinde gerçekleştirilen sismik arama çalışmaları sonucunda petrol varlığı tespit edilirken, bölgede ilk etapta toplam 6 sondaj kuyusunun açılması planlanıyor.
Edinilen bilgilere göre, Diyarbakır’ın Sur ilçesi Yiğitçavuş Mahallesi’nde, üniversiteye ait 7567 ada 41 numaralı parsel üzerinde yapılan teknik incelemeler ve sismik araştırmalar neticesinde sahada petrol rezervine rastlandı. Bunun ardından ilgili alanın 10 yıllığına kiralanması yönünde süreç başlatıldı ve gerekli resmi izinlerin tamamlandığı bildirildi.
Yapılan anlaşma kapsamında kampüs içerisinde iki ayrı bölgede sondaj faaliyetleri yürütülecek. Üniversitenin Hukuk Fakültesi arkasında yer alan yaklaşık 18 bin metrekarelik alan ile futbol sahasının alt kısmında bulunan yaklaşık 27 bin metrekarelik alanda çalışmalar gerçekleştirilecek. Yol bağlantılarıyla birlikte toplam çalışma alanının 45 bin metrekareyi aştığı ifade edildi.
Planlamaya göre her bir lokasyonda üçer sondaj kuyusu açılacak ve toplamda 6 kuyunun aktif hale getirilmesi hedefleniyor. Sondaj çalışmalarının kurulum maliyetinin yaklaşık 20 milyon dolar seviyesinde olacağı belirtilirken, petrolün ekonomik olarak üretilebilir düzeyde çıkması halinde kuyu başına günlük ortalama 150 varil üretim yapılabileceği öngörülüyor.
Bu kapasiteyle yıllık toplam üretimin yaklaşık 328 bin 500 varile ulaşabileceği hesaplanıyor. Projenin hem bölgesel enerji üretimine katkı sağlaması hem de ekonomik anlamda önemli bir gelir kaynağı oluşturması bekleniyor.
Sahadaki rezerv miktarının kesinleşmesi için açılacak sondaj kuyularından elde edilecek verilerin kritik önem taşıdığını belirtirken, çalışmaların önümüzdeki dönemde hız kazanması bekleniyor.


