Çorum’da yaşayan 52 yaşındaki Y.Ç., sol omuz bölgesinde bulunan kötü huylu yumuşak doku tümörünün kısa sürede büyümesi üzerine tedavi için Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri’ne başvurdu. Yapılan değerlendirmelerin ardından ameliyata alınan hastanın tümörü geniş cerrahi sınırlarla çıkarıldı. Operasyon sonrasında oluşan geniş doku kaybı ise hastanın kendi sırt bölgesinden hazırlanan dokuyla onarıldı.

Ameliyat Corum Kayseri

TÜMÖRDEKİ HIZLI BÜYÜME DİKKAT ÇEKTİ

Yaklaşık bir yıl önce sol omuzunda kitle fark eden Y.Ç.’nin şikâyeti son altı ayda belirgin şekilde ilerledi. Başka bir sağlık kuruluşunda yapılan biyopsinin ardından hastaya malign mezenkimal tümör, yani kötü huylu yumuşak doku tümörü tanısı konuldu. Radyoterapi tedavisi gören hasta, cerrahi müdahale için ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri’ne geldi.

Kayseri halkın sağlığını düşünüyor: İlde hazırlık toplantısı gerçekleştirildi
Kayseri halkın sağlığını düşünüyor: İlde hazırlık toplantısı gerçekleştirildi
İçeriği Görüntüle

Hastanın durumu, ERÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Halil Kafadar ve ekibi tarafından değerlendirildi. Yapılan incelemelerin ardından tümörün cerrahi olarak çıkarılmasına karar verildi.

TÜMÖR GENİŞ SINIRLARLA ÇIKARILDI

Ameliyatta, sol omuzdaki kötü huylu kitlenin çevresindeki sağlıklı dokuyla birlikte geniş bir cerrahi sınır oluşturacak şekilde çıkarılması gerçekleştirildi. Tümörün alınmasının ardından omuz bölgesinde geniş bir doku kaybı meydana geldi.

Bu alanın kapatılması ve bölgenin yeniden yapılandırılması amacıyla operasyona Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. İlknur Bayır ve ekibi dahil oldu.

Erciyes Universitesi Hastanesi Hastanesi

HASTANIN KENDİ DOKUSU KULLANILDI

Plastik cerrahi ekibi, hastanın sırt bölgesinden hazırlanan latissimus dorsi kas-deri flebini kullanarak omuzdaki geniş cerrahi alanı onardı. Böylece hastanın kendi dokusundan hazırlanan flep ile oluşan defekt kapatılırken, bölgenin işlevsel ve estetik açıdan mümkün olduğunca korunması hedeflendi.

İKİ FARKLI BRANŞ TEK OPERASYONDA BULUŞTU

Zorlu operasyon, Ortopedi ve Travmatoloji ile Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ekiplerinin ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Ameliyat sonrasında hastanın takip ve tedavi sürecinin ilgili ekipler tarafından sürdürüldüğü bildirildi.

Tedavisinin ardından açıklama yapan Y.Ç., farklı illerde tedavi arayışında bulunduğunu belirterek ERÜ Hastaneleri’ni tercih ettiğini ifade etti. Y.Ç., süreçte emeği bulunan Prof. Dr. İbrahim Halil Kafadar, Dr. İlknur Bayır ve Prof. Dr. Celalettin Eroğlu’na teşekkür etti.

Gerçekleştirilen operasyon, geniş ve kompleks yumuşak doku tümörlerinde tümörün çıkarılması ile oluşan dokunun yeniden yapılandırılmasının aynı operasyon kapsamında, farklı uzmanlık alanlarının iş birliğiyle yapılabileceğini ortaya koydu.

Kaynak: KURUM BÜLTENİ