10 yıldır kırmızı bültenle aranan meslekten ihraç yüzbaşı ve eski helikopter pilotu Burkay Karatepe, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nın koordineli çalışması sonucu Afyonkarahisar'da yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Muğla'ya getirilen Karatepe, geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi.

15 Temmuz Gecesi Suikast Timinde Yer Aldı

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında 37 kişilik suikast timi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otele saldırı düzenledi. Helikopterlerle bölgeye inen tim, Cumhurbaşkanlığı koruma polisleriyle çatışmaya girdi. Saldırıda Cumhurbaşkanlığı koruma polisi Mehmet Çetin ile polis memuru Nedip Cengiz Eker şehit oldu.

Çatışmanın ardından tim üyeleri ormanlık alana kaçarken, yapılan operasyonlarda 36 kişi yakalandı. Firar etmeyi başaran tek isim ise Burkay Karatepe oldu.

Ormanda İzini Kaybettirdi

Soruşturma dosyasına göre Karatepe, saldırının ardından eski astsubay Ali Sarıbey ile birlikte ormanlık alana kaçtı. Bir süre birlikte saklanan ikili, yiyecek ve kıyafet almak için paralarını birleştirdi. Daha sonra Karatepe, Sarıbey'i bırakarak bölgeden ayrıldı ve bir daha geri dönmedi.

Yapılan incelemelerde Karatepe'nin güneş gözlüğü, şort ve terlik satın alarak sivil görünüm kazandığı ve bu şekilde izini kaybettirdiği belirlendi.

Erdogan Suikast (2)

10 Yıl Boyunca İzini Gizledi

Güvenlik güçlerinin yaptığı çalışmalarda Karatepe'nin Marmaris'ten İzmir'e, ardından Eskişehir'e ve son olarak Afyonkarahisar'a geçtiği tespit edildi. Hakkında çok sayıda operasyon düzenlenmesine rağmen uzun yıllar izine rastlanamadı.

Kaçmasına yardım ettiği iddiasıyla kız kardeşi Eskişehir'de, babası ise Ankara'da tutuklandı.

6 Aylık Takiple Yakalandı

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ile Eskişehir ve Afyonkarahisar emniyet birimleri yaklaşık altı ay önce yeni bir çalışma başlattı. Güvenlik kameralarını inceleyen ekipler, sürekli şapka ve bere kullanan, kameraların az bulunduğu güzergâhları tercih eden şüpheliyi takibe aldı.

Fiziki takip sonucu şüphelinin Burkay Karatepe olduğu kesinleşince, Afyonkarahisar'daki İnaz Deprem Evleri'nde saklandığı eve operasyon düzenlendi.

Evde yapılan aramalarda yüklü miktarda Türk lirası, döviz, altın, sahte kimlikler, dizüstü bilgisayar, üç cep telefonu, dijital materyaller ve çeşitli dokümanların yanı sıra 1 gram eroin ele geçirildi. Karatepe'nin deşifre olduğunu anlayınca yeni bir kaçış planı hazırlığında olduğu değerlendirildi.

Örgüte Katılış Sürecini Anlattı

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında ifade veren Karatepe, 1998 yılında FETÖ'ye katıldığını, örgüt sorumlularından eğitim aldığını ve Maltepe Askeri Lisesi ile Kara Harp Okulu döneminde örgütün mahrem yapılanması içerisinde yer aldığını anlattı.

İfadesinde örgüt içerisinde "Selim" kod adını kullandığını belirten Karatepe, meslek hayatı boyunca Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndaki bilgileri bağlı olduğu mahrem imama aktardığını, ABD'de görev yaptığı dönemde örgüt elebaşıyla görüştüğünü ve örgütün yönlendirmesiyle evlendiğini de kabul etti.

Erdogan Suikast (1)

Hakan Fidan, Suriyeli mevkidaşıyla kritik başlıkları görüşecek
Hakan Fidan, Suriyeli mevkidaşıyla kritik başlıkları görüşecek
İçeriği Görüntüle

Suikast Timine Nasıl Dahil Edildiğini İtiraf Etti

Karatepe, darbe girişiminden önce İstanbul'da düzenlenen örgütsel toplantılara katıldığını ve bu toplantıların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast timine dahil edildiğini ifade etti.

15 Temmuz gecesi İzmir Çiğli'den hareket eden timle birlikte Marmaris'e gittiğini belirten Karatepe, Cumhurbaşkanı'nın kaldığı konuta yönelik silahlı ve bombalı saldırıda yer aldığını ve koruma polislerine ateş açtığını itiraf etti.

7 Yıl Sahte Kimlikle Yaşadı

Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından "Salih Usta" adına düzenlenmiş sahte kimliği kullandığını söyleyen Karatepe, yaklaşık yedi yıl boyunca Afyonkarahisar'da gizlendiğini anlattı.

Yakalanmamak için yabancı uyruklu kişilere ait kimlik bilgileri ve telefon hatlarını kullandığını, ailesiyle ise yalnızca e-posta üzerinden iletişim kurduğunu ifade etti. Yapılan incelemelerde ayrıca çok sayıda ankesörlü ve ardışık arama kaydına ulaşıldığı bildirildi.

Tutuklanma Talebiyle Hakimliğe Sevk Edildi

Emniyetteki işlemlerinin ardından Muğla Adliyesi'ne sevk edilen Burkay Karatepe'nin savcılık sorgusu tamamlandı. Şüpheli, tutuklanması talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Kaynak: İHA