Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 8 Kasım'da Azerbaycan'a gitmeyi planladığını açıklayan Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için Putin ile görüşmek istediklerini söyledi. Terörsüz Türkiye süreci, ABD ile ilişkiler ve fon soruşturmasına ilişkin de önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerle bir araya gelerek Türkiye'nin dış politikası, ekonomik gelişmeler ve iç gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Azerbaycan ile ilişkilerde kriz yaşandığı yönündeki değerlendirmelere yanıt veren Erdoğan, 8 Kasım'da düzenlenecek Zafer Günü etkinlikleri kapsamında Azerbaycan'ı ziyaret etmeyi düşündüğünü belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimlerin devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de temas kurmak istediklerini ifade etti.

Erdoğan, Terörsüz Türkiye sürecinin kanunun belirlediği çerçevede ilerlediğini belirtirken fon soruşturmasına ilişkin de haksız kazanç sağlayan ve sermaye piyasalarını manipüle eden herkesin hesap vereceğini söyledi.

ERDOĞAN'DAN GÜNEY KORE ZİYARETİ AÇIKLAMASI

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae Myung'un daveti üzerine Seul'e ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki tarihi bağlara dikkat çekti.

Kore Savaşı'nda Türk askerlerinin gösterdiği fedakârlıkların iki ülke arasında güçlü bir dostluk oluşturduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin 2012 yılında stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini hatırlattı.

5 Kasım son dakika deprem listesi! Az önce deprem nerede oldu? 5 Kasım son depremler nasıl sorgulanır
5 Kasım son dakika deprem listesi! Az önce deprem nerede oldu? 5 Kasım son depremler nasıl sorgulanır
İçeriği Görüntüle

2027 yılında iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 70. yıl dönümünün kutlanacağını belirten Erdoğan, karşılıklı ziyaretlerin ekonomik ve siyasi iş birliğine önemli katkılar sunduğunu ifade etti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı'nın geçen yıl kasım ayında Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdiğini ve NATO Ankara Zirvesi'ne katıldığını hatırlatan Erdoğan, son görüşmelerde stratejik ortaklığın geliştirilmesi konusunda ortak iradenin yeniden ortaya konulduğunu söyledi.

TÜRKİYE VE GÜNEY KORE ARASINDA 15 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik hedefleri açıklayan Erdoğan, mevcut ticaret hacminin 11 milyar doları aştığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "11 milyar doları aşan ticaret hacmimizi 'kazan-kazan' anlayışıyla 15 milyar dolara çıkarmak istiyoruz" dedi.

Serbest ticaret anlaşmasının güncellenmesi dahil birçok konuda ilgili kurumların çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, Güney Koreli yatırımcılarla temasların da devam ettiğini aktardı.

Güney Kore Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde Türkiye'nin yatırımcılara sunduğu fırsatları anlattığını ifade eden Erdoğan, nükleer enerji alanındaki iş birliğinin de gündeme geldiğini söyledi.

Daha önce bu alanda gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yeni bir irade ortaya konulduğunu belirten Erdoğan, özellikle finansman konusunda temasların devam edeceğini kaydetti.

Ziyaret kapsamında enerji, madencilik, bilimsel iş birliği, proje finansmanı ve yatırım alanlarında beş belgeye imza atıldığını açıklayan Erdoğan, otomotiv, ileri teknolojiler ve yapay zekâ alanlarındaki iş birliği imkânlarının da değerlendirildiğini söyledi.

Erdoğan, Güney Kore Cumhurbaşkanı ve eşinin Türk heyetine gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek ziyaretin iki ülke ilişkileri açısından verimli geçtiğini belirtti.

SAVUNMA SANAYİİNDE ALTAY TANKI VE FIRTINA OBÜSLERİ GÜNDEMDE

Güney Kore ile savunma sanayii alanında yürütülebilecek ortak projelere ilişkin soruları da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş birliğinin yalnızca belirli silah sistemleriyle sınırlı olmadığını vurguladı.

Altay tankı ve Fırtına obüsleri gibi projeler üzerinden gelişen savunma sanayii ilişkilerinin daha geniş bir teknoloji ortaklığı kapsamında ele alındığını ifade etti.

Erdoğan, savunma sanayii iş birliğinin İHA ve SİHA'lardan hava savunma sistemlerine, deniz teknolojilerinden denizaltılara kadar birçok alanı kapsadığını belirtti.

Milli Savunma Bakanlığının Güney Koreli muhataplarıyla bu konuları görüşeceğini söyleyen Erdoğan, yapılacak değerlendirmelerin ardından gerekli adımların atılacağını ifade etti.

ERDOĞAN: PUTİN İLE DE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ

Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik diplomatik çalışmalar hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin Türkiye'ye gerçekleştirdiği cumartesi günkü ziyarette barış girişimlerinin ayrıntılı şekilde ele alındığını söyledi.

Zelenskiy'nin Türkiye'nin arabuluculuk rolüne duyduğu güven ve liderler düzeyinde Türkiye'de bir zirve düzenlenmesi ihtimaline ilişkin değerlendirmeler üzerine konuşan Erdoğan, savaşın sona ermesi için diplomatik müzakerelerin önemine dikkat çekti.

Erdoğan, Zelenskiy ile çalışma yemeğinde de konuyu görüştüklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye olarak barışa giden yolu açmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz."

Ukrayna tarafıyla yapılan görüşmenin ardından Rusya ile de temas kurulmasının hedeflendiğini açıklayan Erdoğan, "Sayın Zelenskiy ile yaptığımız bu görüşmeden sonra şimdi Sayın Putin ile de bir görüşme yapmak suretiyle işin Rusya ayağını da ele alalım istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Dışişleri Bakanı olmak üzere ilgili yetkililerin Rus muhataplarıyla görüşerek Rusya tarafını da olası görüşmeye hazırlamak için çalışacağını belirtti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 8 KASIM'DA AZERBAYCAN'A GİDEBİLİR

Türkiye ile Azerbaycan arasında kriz yaşandığı yönündeki yorumlara da yanıt veren Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü şekilde devam ettiğini söyledi.

Azerbaycan'ın 8 Kasım Zafer Günü'ne dikkat çeken Erdoğan, programına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"8 Kasım'da Azerbaycan'ın Zafer Günü var. Ben de, fevkalade bir durum söz konusu olmazsa, 8 Kasım günü bir Azerbaycan ziyareti yapmayı düşünüyorum."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, istihbarat ve dışişleri yetkililerini de Azerbaycan'a gönderdiğini söyledi.

İki ülke liderleri ve eşleri arasında telefon diplomasisinin sürdüğünü ifade eden Erdoğan, Azerbaycan'ın Zafer Günü'ne büyük önem verdiğini belirtti.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağların geleneksel diplomatik ilişkilerin ötesinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, ortak tarih, kültür ve kader birlikteliğine dikkat çekti.

Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğinin aşamayacağı hiçbir engel bulunmadığını ifade ederek planlanan ziyaretin ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

ERDOĞAN'DAN ABD ARA SEÇİMLERİ SONRASI İLK DEĞERLENDİRME

ABD'de gerçekleştirilen ara seçimlerin sonuçlarını da değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sonuçların Amerikan halkı için hayırlı olmasını diledi.

Seçimlerin bölge ve dünya siyasetine olumlu yansımalar yapmasını temenni ettiğini belirten Erdoğan, sonuçların etkileri hakkında şimdiden kesin değerlendirmeler yapmanın erken olacağını söyledi.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin köklü ve sağlam temellere dayandığını vurgulayan Erdoğan, iki ülkenin NATO müttefiki olduğunu ve uzun yıllara dayanan stratejik ilişkilere sahip bulunduğunu hatırlattı.

Bölgedeki savaşlar, çatışmalar ve insani sorunlara dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin önceliğinin kalıcı barış ve istikrar olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hem Amerikan yönetimiyle hem de Temsilciler Meclisi ve Senato'yla yakın diyalog halinde olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİNDE SON DURUM NE?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin soruları da yanıtlayarak çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü açıkladı.

Sürecin kanunun belirlediği çerçevede ilerlediğini belirten Erdoğan, bu konuda taviz verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Çalışmaların dikkatli ve titiz şekilde yürütüldüğünü ifade eden Erdoğan, sürecin hassasiyeti nedeniyle bazı gelişmelerin kamuoyuna doğrudan yansımayabileceğini belirtti.

Sınır ötesindeki mağaraların kademeli olarak boşaltıldığını açıklayan Erdoğan, tespit ve teyit çalışmalarının planlandığı şekilde devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında oluşturulan kurulun ve devletin ilgili kurumlarının gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Erdoğan, yeni aşamaya geçilmesi için silah bırakma sürecinin tamamen gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, "Silah bırakmanın tam anlamıyla gerçekleşmesi, tespit ve teyit süreçlerinin tamamlanması ile yeni aşamaya geçeceğiz" dedi.

Terör sorununun tamamen sona erdirilmesinin hassas bir süreç yönetimi gerektirdiğini belirten Erdoğan, Türkiye'yi terörsüz bir geleceğe taşımakta kararlı olduklarını söyledi.

FON SORUŞTURMASI HAKKINDA ERDOĞAN'DAN SERT MESAJ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyunun gündemindeki fon soruşturmasına ilişkin de kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Soruşturma ve tasfiye süreçleri için gerekli yol haritasının oluşturulduğunu belirten Erdoğan, ilgili kurumlara talimatların verildiğini söyledi.

Mevzuat düzenlemeleri, idari tedbirler ve yargı süreçlerinin yakından takip edildiğini ifade eden Erdoğan, rüşvet, usulsüzlük ve suistimal iddialarının tek tek araştırıldığını belirtti.

Soruşturmalarda beklenmedik kişilerin de bu işlerin içerisinde olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Erdoğan, yargının gerekli tespitleri yaptığını ve işlemleri yürüttüğünü ifade etti.

Devlet Denetleme Kurulunu da görevlendirdiğini açıklayan Erdoğan, kurulun incelemelerini sürdürdüğünü ve buradan çıkacak sonuçların önemli olduğunu vurguladı.

FON ÖDEMELERİNDE YENİ AŞAMA: OLAĞANÜSTÜ TASFİYELER BAŞLADI

Fon soruşturması kapsamında yürütülen ödeme süreçlerine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığındaki Fon Koordinasyon Kurulunun düzenli ve sık aralıklarla toplandığını belirtti.

Kurulda alınan kararlar doğrultusunda ödemeler için gerekli adımların atıldığını söyleyen Erdoğan, olağan tasfiyelerin ardından geçen hafta cuma günü itibarıyla olağanüstü tasfiyelerde de ödemelerin başladığını açıkladı.

Ödemelerin verilen güvence doğrultusunda kesintisiz sürdüğünü belirten Erdoğan, sürecin kamu kaynakları kullanılmadan yönetildiğini özellikle vurguladı.

Fonla ilgili ödeme yükümlülüğü bulunanların gerekli ödemeleri yapacağını, tasfiye ve tahsilatların ardından hak sahiplerine ödemelerin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Erdoğan, kamu kaynağı kullanılmamasının sürecin temel prensibi olduğunu belirtti.

ERDOĞAN: HAKSIZ KAZANÇ SAĞLAYAN HERKES HESABINI VERECEK

Sermaye piyasalarındaki manipülasyon ve usulsüzlüklere karşı mücadelede kararlı olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorumluların hesap vereceğini söyledi.

Erdoğan, "Haksız kazanç sağlayan, sermaye piyasalarını manipüle eden veya bunlara çanak tutan kim varsa, bunun hesabını verecek" ifadelerini kullandı.

Sermaye piyasalarının bu tür uygulamalardan temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, piyasaların daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

ERDOĞAN'DAN AK PARTİ'NİN 24. YILINDA MESAJ: DURMAK YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti iktidarının 24. yıl dönümüne ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

24 yıl önce üstlendikleri sorumluluğu bugün de aynı hassasiyetle sürdürdüklerini belirten Erdoğan, devlet yönetimindeki görevlerin kalıcı bir makam olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, "Biz bu koltukları burada daimi olarak oturmak için milletimizden teslim almadık" ifadelerini kullandı.

Millete karşı sorumluluklarını yerine getirmek için çalışmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, geçen 24 yılda Türkiye'de çok sayıda yatırım, eser ve hizmetin hayata geçirildiğini söyledi.

Bu süreçte çeşitli engellemeler ve zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin geçmişten bugüne geçirdiği değişimin kapsamlı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Dünyada ve bölgede yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiğini söyleyen Erdoğan, bundan sonraki adımların da değişen şartlar dikkate alınarak atılacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarını "Durmak yok, yola daha güçlü, daha azimli, daha kararlı devam ediyoruz" sözleriyle tamamladı.

Kaynak: İHA