Sosyal medyada “Fidan Hoca” kullanıcı adıyla içerik üreten ve daha önce özel bir eğitim kurumunda öğretmenlik yaptığı belirtilen kişinin paylaşımları kamuoyunda tartışma yarattı.
Öğretmen, öğrenci ve okul temalarının kullanıldığı +18 içerikler, eğitim gibi hassas bir alanın bu tür kurgulara konu edilmesi nedeniyle vatandaşların ve velilerin tepkisini çekti.
Sosyal medya kullanıcıları, söz konusu içeriklerin çocuklar ve gençler tarafından erişilebilir olmasının da ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini belirterek yetkili kurumlara inceleme çağrısında bulundu.
Meslek Etiğine Aykırı!
İddiaya konu olan paylaşımlarda öğretmen-öğrenci ilişkisi ve okul ortamının erotik kurgular içerisinde işlendiği öne sürüldü. İçeriklerin kurgu olduğu ifade edilse de sosyal medya kullanıcıları, eğitim ortamının ve öğretmenlik mesleğinin bu şekilde kullanılmasının toplumdaki öğretmen algısını olumsuz etkileyebileceğini savundu.
Veliler Duruma Tepki Gösteriyor
Özellikle öğrencilerin eğitim gördüğü ortamların cinsel içerikli senaryolarda kullanılmasına tepki gösteren vatandaşlar, sosyal medya platformlarında daha etkin denetim yapılması gerektiğini dile getirdi. Veliler ise çocukların internet ortamında karşılaşabilecekleri içerikler konusunda daha fazla önlem alınmasını istedi.
Gözler MEB’de!
Tepkilerin büyümesiyle birlikte gözler yetkili kurumlara çevrildi. Bazı vatandaşlar ve veliler, Millî Eğitim Bakanlığı, ilgili kamu kurumları ve adli mercilerin söz konusu paylaşımları incelemesi çağrısında bulundu. Yapılan paylaşımlarda herhangi bir suç unsuru bulunup bulunmadığının ise ancak yetkili makamların yapacağı değerlendirme sonucunda ortaya çıkabileceği vurgulandı.

Tartışma Konusu Oldu!
Sosyal medyada içerik üretiminin hızla yaygınlaşması, mesleki etik ve toplumsal sorumluluk tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Eğitim alanında görev yapan veya daha önce görev yapmış kişilerin sosyal medya faaliyetlerinin hangi sınırlar içerisinde değerlendirilmesi gerektiği konusu da yeniden gündeme geldi.

Çocuklarınızı Bu İçeriklerden Koruyun!
Vatandaşlar, eğitim ve öğretim kavramlarının +18 içeriklere malzeme edilmemesi gerektiğini savunurken, özellikle çocukların ve gençlerin dijital ortamda korunması gerektiğine dikkat çekti. Sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarda, hukuka aykırı bir durum tespit edilmesi halinde gerekli işlemlerin uygulanması istendi.
Kamuoyunda tartışma yaratan paylaşımlarla ilgili resmi bir inceleme veya soruşturma başlatılıp başlatılmayacağı ise merak konusu oldu.


