Türkiye Basın Federasyonu tarafından düzenlenen Anadolu Sohbetleri programına katılan CHP Genel Koordinatörü Gürsel Tekin, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Partisindeki gelişmelerden siyasette hesap verebilirliğe, Terörsüz Türkiye sürecinden cumhurbaşkanlığı seçimine kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunan Tekin, CHP'nin geleceğine ilişkin mesajlar verdi.
GÜRSEL TEKİN: CHP ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR
Cumhuriyet Halk Partisi'nin içinde bulunduğu süreci değerlendiren Gürsel Tekin, partiden yaşanan istifalara ve seçmenlerin tutumuna dikkat çekti.
CHP'nin zor bir dönem geçirdiğini ifade eden Tekin, bazı partililerin gazete ve televizyonlarda yer alan haberlerden etkilenerek istifa ettiğini savundu.
Tekin, "Cumhuriyet Halk Partisi elbette zor bir dönem geçiriyor. Seçmeni enfekte edildi; iyi insanlar, partide çokça tanıdığımız insanlar o gazetelerin, televizyonların haberleriyle maalesef birçok insan gaza gelerek istifa ettiler" dedi.
Partilerinin doğru bir noktada olduğunu düşündüğünü belirten Tekin, önümüzdeki günlerde CHP'ye yönelik ilginin artabileceğini söyledi. CHP'nin başlattığını ifade ettiği arınma sürecinin diğer siyasi partiler tarafından da uygulanmak zorunda kalacağını savundu.
Siyasete yönelik güvenin azaldığını dile getiren Tekin, geçmişte vatandaşların kendi siyasi parti liderlerini savunduğunu, bugün ise seçmenlerin parti liderlerine yönelik ağır eleştirilerde bulunduğunu ifade etti.
SİYASETTE HESAP VEREBİLİRLİK VURGUSU
Programda Mustafa Sarıgül ve ailesi hakkındaki rüşvet iddialarına ilişkin yöneltilen soruyu da yanıtlayan Gürsel Tekin, siyasette zenginleşmenin yaygınlaştığını savundu.
Türkiye'de bir temiz eller operasyonu yapılması gerektiğine işaret eden Tekin, siyasetin arınması konusunda henüz yolun başında bile olunmadığını söyledi.
Kendisi hakkında da geçmişte dokunulmazlık fezlekeleri hazırlandığını hatırlatan Tekin, siyasetçilerin haklarındaki iddiaların araştırılmasından kaçınmaması gerektiğini belirtti.
Tekin, "Bir siyasetçi kendisine güveniyorsa gelen dokunulmazlık ne olursa olsun diyecek ki 'Derhal kaldırın kardeşim, ben aklanmak istiyorum.' Hesap vermek kötü bir şey değildir; hesap sorulur, hesap verilebilir durumdaysanız hiçbir sıkıntı yok" ifadelerini kullandı.

TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİNE DESTEK VERDİ
Gürsel Tekin, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin değerlendirmesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu konudaki ilk açıklamasını yaptığında kendisini kutladığını söyledi.
Türkiye'nin milli menfaatlerinin siyasi tartışmaların üzerinde tutulması gerektiğini belirten Tekin, sürecin siyasi hesaplara konu edilmemesi gerektiğini savundu.
Terörsüz Türkiye sürecini sonuna kadar desteklediğini ifade eden Tekin, çalışmaların daha hızlı ilerlemesi gerektiğini dile getirdi.
Tekin, "Bazen ülkelerin milli menfaatleri her şeyin üstündedir. Maalesef Türkiye'de bu meseleyi tam oturtabilmiş değiliz; her şeyi siyasete tahvil etmeye çalışıyoruz" dedi.
Orta Doğu'da ve dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan sorunlara dikkat çeken Tekin, bu süreçte alınan kararın doğru olduğunu düşündüğünü söyledi.
2008 yılında da sorunun çözümünde Devlet Bahçeli ve Deniz Baykal'ın önemine işaret ettiğini hatırlatan Tekin, bugün MHP, CHP ve iktidarın gösterdiği çabaların önemli olduğunu belirtti. Tekin, sürecin önümüzdeki dönemde olumlu sonuçlar vermesini beklediğini ifade etti.
CHP'NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI KİM OLACAK?
Gazetecilerin CHP'nin cumhurbaşkanı adayına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Gürsel Tekin, 2028 yılına ilişkin bugünden kesin değerlendirmeler yapmanın zor olduğunu söyledi.
CHP'nin cumhurbaşkanı adayı bulunduğunu belirten Tekin, adayın Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek, donanımlı ve birikimli bir isim olacağını ifade etti.
Tekin, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı var. Türkiye'nin gerçekten milletin güvenini alabilecek, ihtiyacını karşılayabilecek donanımlı, birikimli adayı olacaktır, hiç merak etmeyin" açıklamasında bulundu.
Mansur Yavaş'a ilişkin soruya da değinen Tekin, Yavaş'ın istifa ettiğini belirterek kendisi hakkında yorum yapmasının doğru olmayacağını söyledi.
Yavaş'ın CHP'de olması halinde adaylığına ilişkin değerlendirme yapabileceğini ifade eden Tekin, mevcut durumda böyle bir değerlendirmenin kendisine düşmediğini dile getirdi.
CHP SEÇİMLERDE İTTİFAK YAPACAK MI?
Gürsel Tekin, seçimlerde CHP'nin diğer siyasi partilerle ittifak yapabileceğini de açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50 artı 1 oy oranına ulaşılması gerektiğini hatırlatan Tekin, bu nedenle siyasi partiler arasında ittifakların önem taşıdığını söyledi.
Tekin, "Elbette ittifaklar olacak. Arkadaşlar, 50 artı 1; 50 artı 1'i sağlamanız için sizin ittifaklara ihtiyacınız var" ifadelerini kullandı.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçmiş dönemde ittifak masasında yer alan birçok siyasi partiyle temaslarının bulunduğunu da belirtti.

TEKİN: TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİNİN EN AĞIR MALİYETİNİ CHP ÖDEDİ
Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin açıklamalarını sürdüren Gürsel Tekin, geçmişte Kürt sorununun çözümüne yönelik girişimler nedeniyle CHP'nin siyasi bedeller ödediğini savundu.
1988 yılında hazırlanan Kürt raporunu hatırlatan Tekin, bu süreçte yaşanan sıkıntıların partinin iktidara gelmesini engellediğini ifade etti.
2013 yılındaki çözüm sürecinde de Kemal Kılıçdaroğlu'nun sorunun çözümüne destek vermeye hazır olduklarını açıkladığını belirten Tekin, konunun yalnızca AK Parti veya MHP'nin meselesi olmadığını söyledi.
Tekin, "Bu Türkiye meselesi, bu AK Parti ya da MHP meselesi değil; eğer buysa elbette biz bunu destekledik, bu konuda da destek vereceğiz" dedi.
Dış politika konusunda da değerlendirmelerde bulunan Tekin, CHP'nin ülke çıkarlarını esas alan bir yaklaşım benimsediğini belirtti.
Türkiye'nin çıkarlarına uygun adımların hangi siyasi iktidar tarafından atıldığının önemli olmadığını ifade eden Tekin, bu tür politikaları destekleyeceklerini söyledi.
GÜRSEL TEKİN'DEN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI: 2027 KASIM VE 2028 NİSAN AYINI İŞARET ETTİ
Gürsel Tekin'in açıklamalarında öne çıkan başlıklardan biri de erken seçim tartışmaları oldu.
Muhalefet olarak erken seçim talebinde bulunmalarının doğal olduğunu belirten Tekin, seçimlerin yapılabileceği tarihlere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
2027 yılının sonlarını işaret eden Tekin, Kasım 2027 ihtimalinden söz etti. Bu tarihte seçim yapılmaması halinde Nisan 2028'in de gündeme gelebileceğini ifade etti.
Tekin, "2027'nin sonları, Kasım olabilir. Kasım'da olmasa da 2028 Nisan'ında olur. Muhalefet olarak yarından itibaren erken seçim istiyoruz, bu muhalefetinin görevi" dedi.
Gürsel Tekin, açıklamalarında CHP'nin yaşadığı sürecin yanı sıra siyasette arınma, hesap verebilirlik, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçim ittifaklarının önemine dikkat çekerken, Terörsüz Türkiye sürecine desteğini ve erken seçim talebini yineledi.



