Adalet Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen 12. Yargı Paketi kapsamında, miras yoluyla intikal eden taşınmazların satış süreçlerinde köklü değişiklikler yapılması planlanıyor. Taslak çalışmalarda yer alan yeni düzenlemeler, özellikle mirasçılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sonucu açılan ortaklığın giderilmesi davalarını ve bu davalar sonunda gerçekleştirilen satış işlemlerini doğrudan etkileyecek.

YILLARDIR UYGULANAN SİSTEM DEĞİŞİYOR

Mevcut uygulamada mirasçılar arasında anlaşma sağlanamadığında, taraflardan birinin açtığı ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası sonucunda sulh hukuk mahkemeleri taşınmazın satışına karar verebiliyor.

Bu karar sonrasında satış işlemi elektronik ortamda açık artırma yöntemiyle gerçekleştiriliyor. İhaleye sadece mirasçılar değil, Türkiye’nin herhangi bir yerinden üçüncü kişiler de katılım sağlayabiliyor. Bu durum zaman zaman ailelerin yıllardır sahip olduğu evlerin, arsaların veya tarım arazilerinin dışarıdan yatırımcılar tarafından satın alınmasına neden oluyordu.

Özellikle büyük şehirlerde değer kazanan arsalar ve kırsal bölgelerde bulunan tarım arazileri için yoğun ilgi oluşurken, birçok mirasçı aile mallarının yabancı kişilere satılmasından rahatsızlık duyuyordu. Yeni düzenleme bu sorunun önüne geçmeyi hedefliyor.

İLK SATIŞ HAKKI SADECE MİRASÇILARA VERİLECEK

Taslakta yer alan en önemli değişikliklerden biri, satış sürecinin iki aşamalı hale getirilmesi oldu. Buna göre tüm paydaşların mirasçı olduğu taşınmazlarda ilk ihale yalnızca mirasçılar arasında gerçekleştirilecek. Mirasçılar kendi aralarında teklif vererek taşınmazı satın alma hakkına sahip olacak.

İlk aşamada satış gerçekleşirse taşınmaz aile içinde kalmaya devam edecek. Ancak mirasçıların teklif vermemesi ya da satışın sonuçlandırılamaması halinde ikinci aşamaya geçilecek. İkinci ihalede ise satış genel katılıma açılacak ve üçüncü kişiler de açık artırmaya katılabilecek.

Bu yöntem sayesinde hem aile bireylerine öncelik tanınacak hem de satışın tamamen kilitlenmesi önlenmiş olacak.

AİLE KONUTLARI VE TARIM ARAZİLERİ KORUNACAK

Uzmanlara göre düzenlemenin en önemli amaçlarından biri aile konutlarının ve tarım arazilerinin korunması.

Türkiye’de özellikle kırsal bölgelerde miras yoluyla intikal eden tarım arazilerinin parçalanması ve farklı kişilerin eline geçmesi uzun yıllardır tartışma konusu olarak öne çıkıyor.

Yeni uygulamayla birlikte ailelerin sahip olduğu tarımsal üretim alanlarının korunması, aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin desteklenmesi ve mülkiyet bütünlüğünün sağlanması hedefleniyor.

Aynı zamanda şehir merkezlerinde bulunan aile konutlarının da öncelikli olarak mirasçılar arasında değerlendirilmesi amaçlanıyor.

İHALEYİ KAZANIP PARAYI YATIRMAYANLARA AĞIR YAPTIRIM GELİYOR

Yargı Paketi taslağında sadece miras satışlarıyla ilgili değil, icra ve satış ihalelerinin işleyişine yönelik önemli değişiklikler de bulunuyor.

İsa Karakaş'tan emekli zammı tahmini: Temmuzda yüzde 18,58 artış bekleniyor
İsa Karakaş'tan emekli zammı tahmini: Temmuzda yüzde 18,58 artış bekleniyor
İçeriği Görüntüle

Mevcut sistemde bazı kişiler ihalelerde yüksek teklifler vererek fiyatları yükseltiyor, ardından ödeme süresi içerisinde ihale bedelini yatırmayarak sürecin uzamasına neden olabiliyor. Bugünkü uygulamada bu kişilerin yalnızca yatırmış oldukları teminat bedeli yanıyor.

YENİ DÜZENLEME YÜRÜRLÜĞE GİRERSE BU DURUM DEĞİŞECEK.

İhaleyi kazandığı halde satış bedelini ödemeyen kişiler, teminatlarını kaybetmelerinin yanı sıra teklif ettikleri bedelin yüzde 5’i oranında idari para cezasıyla da karşı karşıya kalacak. Örneğin 10 milyon liralık bir teklif veren kişinin ödeme yapmaması halinde 500 bin lira tutarında idari para cezası uygulanabilecek.

AMAÇ YAPAY FİYAT ARTIŞLARINI ÖNLEMEK

Hukuk çevreleri ve gayrimenkul uzmanları, yeni yaptırımın ihale sistemindeki önemli bir boşluğu kapatacağını belirtiyor. Son yıllarda bazı ihalelerde gerçek alıcı olmayan kişilerin yüksek teklifler vererek fiyatları şişirdiği, ardından ödeme yapmayarak süreci yeniden başlattığı ifade ediliyor.

Bu durum hem alacaklıları hem de taşınmaz sahiplerini mağdur ederken, satış işlemlerinin aylar hatta yıllar boyunca uzamasına yol açabiliyor. Yüzde 5 oranındaki idari para cezasının, kötü niyetli katılımcıları caydıracağı ve ihale sisteminin daha sağlıklı işlemesini sağlayacağı değerlendiriliyor.

MİRASÇILARA DA TEMİNAT ZORUNLULUĞU GELİYOR

Taslakta dikkat çeken bir diğer düzenleme ise teminat uygulamasıyla ilgili oldu. Mevcut sistemde taşınmazda pay sahibi olan mirasçılar bazı durumlarda teminat yatırmadan ihaleye katılabiliyor.

Yeni dönemde ise mirasçılar da diğer katılımcılar gibi teminat yatırmak zorunda olacak. Bu değişikliğin amacı, ihaleye katılan herkes için eşit şartlar oluşturmak ve satış sürecinin daha disiplinli şekilde yürütülmesini sağlamak olarak gösteriliyor.

MİLYONLARCA MİRASÇIYI İLGİLENDİRİYOR

Türkiye’de her yıl binlerce ortaklığın giderilmesi davası açılıyor. Bu davaların önemli bir bölümü miras kalan evler, arsalar ve tarım arazileriyle ilgili uyuşmazlıklardan oluşuyor. Bu nedenle 12. Yargı Paketi kapsamında gündeme gelen yeni düzenlemeler, milyonlarca mirasçıyı yakından ilgilendiriyor.

Taslağın yasalaşması halinde miras kalan taşınmazların satışında aile bireylerine öncelik tanınacak, ihale süreçlerinde daha sıkı kurallar uygulanacak ve satış işlemlerinin daha hızlı sonuçlandırılması hedeflenecek.

SONUÇ

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 12. Yargı Paketi, miras hukukunda ve taşınmaz satış süreçlerinde önemli değişiklikler getirmeye hazırlanıyor. İlk ihalenin sadece mirasçılara açılması, ihale bedelini ödemeyenlere ağır para cezaları uygulanması ve tüm katılımcılar için teminat zorunluluğu getirilmesi, yeni dönemin en dikkat çekici başlıkları arasında yer alıyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde hem aile mülkiyetinin korunması hem de satış süreçlerinin daha etkin şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi