İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, Kayseri ziyareti kapsamında partisinin il başkanlığında yaptığı basın açıklamasında, esnafın yaşadığı sorunlara dikkat çekerek hükümete sert eleştirilerde bulundu.
Kayseri programı kapsamında İYİ Parti İl Başkanlığı binasında konuşan Türkoğlu, hem Türkiye gündemine hem de yerel sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
'23 Nisan’a Buruk Başladık'
Açıklamasının başında Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da yaşanan okul saldırılarına değinen Türkoğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i de eleştirdi. Türkoğlu şunları söyledi:
“Bu sene 23 Nisan’a buruk başladık. Maraş ve Şanlıurfa’daki hadiseler toplumda tam anlamıyla bir travmaya neden oldu. Ben bir eğitimciyim. Yalnızca bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Malum, bu acı olaylar yaşandıktan sonra TBMM’de ortak araştırma önergeleri verildi. Partiler adına konuşmalar yapıldı, acıyla yasımızı paylaştık. Şöyle bir tablo çıktı ortaya; ailelerin sorumsuzluklarına atıldı, sokakta yaşanan medyanın etkilerine sorumluluk atıldı. Çok garip, bir kişiye sorumluluk atılmadı. O da kim? Milli Eğitim Bakanı. Olay nerede oldu? Milli Eğitim’de oldu.”

'5 Yıldır Bu Esnafı Kandırıyorsunuz'
Türkoğlu, konuşmasında enflasyon, asgari ücret, emekli maaşları ve Diyanet’in harcamalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Özellikle esnafın içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Türkoğlu, mevcut ekonomik politikaları eleştirdi.
Esnafın temel sorunlarına değinen Türkoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Esnafın 4 tane temel sorunu var, anlatmaktan dilimizde tüy bitti. Madde 1: Esnafın can suyu olan Esnaf Kefalet Kooperatifleri var. Ucuz kredi veriyor. Buna bir ticaret olarak bakmamak lazım. Bağ-Kur ve SGK borcun varsa veremem diyor. Ya zaten borcu olduğu için istiyor. Kredi kullanamıyor. Bağ-Kur borcu olanlar zaten esnafın yüzde 90’ı. Bir türlü kaldıramıyoruz, mecliste bas bas bağırıyoruz. 5 yıldır bu esnafı kandırıyorsunuz. Bütün ülkenin esnafını 5 tane zincir market patronuna peşkeş çektiniz. Böyle bir dünya yok. Avrupa’da yok.”
Türkoğlu ayrıca zincir marketlerde çalışanların büyük çoğunluğunun üniversite mezunu olduğunu da dile getirdi.
Kayseri İçin Dikkat Çeken Sözler
Kayseri’ye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Türkoğlu, şehrin ekonomik katkısına rağmen yeterince destek görmediğini savundu. Türkoğlu’nun açıklamaları şöyle:
“Kayseri, memleketin en çalışkan insanlarının, ticaret erbabının olduğu bir memleket. Gel gör ki, cari fazla vermesine rağmen, ülke ekonomisine katkısına rağmen, 8. büyükşehir olmasına rağmen ben size söyleyeyim; Ankara'dan Kayseri gözükmüyor kardeşim. Kayseri yok. Kayseri lobisine de rastlamadım. Şimdi bizim Bursa’yı tamam gözden çıkarmışlar, hızlı tren yok. Sivas’a giden hızlı tren Kayseri’ye gelmemiş. Her yere otobanla gidiyoruz aşağıdan Adana tarafından, Kayseri gözden çıkarılmış, otoban yok. Kayseri’de kişi başına düşen gelir Türkiye ortalamasının yaklaşık yüzde 17 altında. Muhtemelen iktidar şöyle bakıyor: Esnaf çok dertli, kapanan iş yerleri fazla, konkordatolar tam 5 katına çıkmış. Tek tek anlaşılabilir, anlatılabilir, işin içinde olan bizim burada yöneticilerimiz var. İşin özeti şu: İktidar diyor ki; ‘Kayseri’de sorun var mı?’ diyor. Onlar da diyor ki; ‘Efendim Kayseri bizde, sorun yok.'"

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Türkoğlu son olarak İYİ Parti teşkilatı ile hatıra fotoğrafı çekindi.





