İstanbul Ekonomi Forumu'nda değerlendirmelerde bulunan Bakan Mehmet Şimşek, fon sürecinin kontrol altında olduğunu belirtti. Şimşek, 43 bin fon katılımcısının parasının bugün itibarıyla ilgili bankalara aktarıldığını duyurarak, yaşanan gelişmelerin daha sağlıklı ve derin sermaye piyasalarının oluşturulmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Kayseri’ye bir itfaiye binası daha geliyor: Tarih belli oldu!
Kayseri’ye bir itfaiye binası daha geliyor: Tarih belli oldu!
İçeriği Görüntüle

​1 MİLYON TL'YE KADAR ARA ÖDEME PLANLANIYOR

​AK Parti tarafından hazırlanan yeni kanun teklifinde, tasfiye sürecindeki fonlarda bulunan yatırımcıların mağduriyetinin azaltılması amacıyla önemli bir düzenlemeye yer veriliyor. Teklife göre, tasfiye süreci tamamlanıncaya kadar yatırımcıların tamamen ödemesiz bırakılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

​Bu kapsamda, kişinin net yatırım tutarı ve kesinleşmiş hak ve alacak miktarını aşmamak şartıyla kişi başına azami 1 milyon TL tutarında ara ödeme yapılması planlanıyor. Dağıtılabilir nakdin yatırımcıların tamamına bu tutarı ödemeye yetmemesi halinde ise mevcut paranın hak sahipleri arasında belirli oranlarda paylaştırılması öngörülüyor. Bu nedenle 1 milyon TL’ye kadar alacağı bulunan yatırımcılar açısından ödeme sürecinin daha erken başlaması bekleniyor.

​1 MİLYON TL'NİN ÜZERİNDEKİ TUTARLAR NE OLACAK?

​Asıl merak edilen konuların başında ise fonlarda 1 milyon TL'nin üzerinde parası bulunan yatırımcıların durumu geliyor. Hazırlanan düzenlemedeki 1 milyon TL sınırlandırması, yatırımcının tüm alacağının bu miktarla sınırlandırıldığı anlamına gelmiyor; aksine bu rakam, tasfiye süreci tamamlanmadan yapılabilecek ara ödemenin azami sınırını ifade ediyor.

​Fonda 1 milyon TL'nin üzerinde varlığı bulunan bir yatırımcı, şartlar oluştuğunda öncelikle 1 milyon TL'ye kadar ara ödeme alabilecek. Ancak kalan alacağın ne zaman ve hangi aşamada ödeneceği; fonun tasfiye sürecine, elde edilecek nakde ve yatırımcının kesinleşen hak ve alacak miktarına bağlı olacak. Şu an için kalan paranın hangi tarihte hesaplara yatırılacağına ilişkin kesin bir takvim bulunmuyor.

Kaynak: Haber Merkezi