Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde iki yıl içinde 455 bin konutun tamamlandığını belirterek, “Bu milletimizin başarısıdır, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kudretidir” dedi.

Bakan Kurum’dan İklim Değişikliği Uyarısı

Erciyes Zirvesi-1 kapsamında konuşan Bakan Murat Kurum, iklim değişikliğinin en önemli etkilerinden birinin su kaynakları üzerinde görüldüğünü söyledi.

Kuraklığın artık küresel bir mesele haline geldiğini ifade eden Kurum, bunun sadece tarımsal üretimi değil şehirlerin içme suyu güvenliğini ve sanayinin üretim kapasitesini de etkilediğini vurguladı.

Su kaynaklarının zayıflamasının gıda arzı üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Kurum, iklim değişikliğinin toprağın verimini, ekim zamanlarını, ürün desenini ve gıda arzını doğrudan etkilediğini söyledi.

Haziran ayında olunmasına rağmen tarlaların henüz sararmadığını gördüklerini dile getiren Kurum, gıda meselesinin yalnızca üretimden ibaret olmadığını, aynı zamanda aile bütçelerini de doğrudan ilgilendirdiğini ifade etti.

Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum (1)

Gökmen Çiçek: Kayseri ithalatının 2 katı ihracat yapan bir şehir!
Gökmen Çiçek: Kayseri ithalatının 2 katı ihracat yapan bir şehir!
İçeriği Görüntüle

“Su ve Gıda Baskısı Artarsa Güvenlik Krizi Ortaya Çıkar”

İklim değişikliğinin zincirleme etkilerine dikkat çeken Bakan Kurum, su ve gıda üzerindeki baskının artmasının güvenlik sorunlarını da beraberinde getireceğini söyledi.

Kurum, “Su zayıflarsa üretim zayıflar, üretim zayıflarsa gıda baskısı artar, gıda baskısı artarsa sosyal huzur ve emniyet kökünden etkilenir. Biz bugün burada iklimi konuşurken sadece havayı değil; suyu, toprağı, üretimi, şehirleri ve insanlığın ortak güvenliğini konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Deprem Sonrası 455 Bin Konut Tamamlandı”

Konuşmasında 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlere de değinen Bakan Kurum, afet sonrasında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından Türkiye’nin tek yürek olduğunu söyleyen Kurum, ülkenin dört bir yanından deprem bölgesine yardım ulaştırıldığını belirtti.

Kayseri’nin de bu süreçte önemli destek verdiğini ifade eden Kurum, kentin kendi acılarını bir kenara bırakarak Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep’e yardım için seferber olduğunu söyledi.

Deprem bölgesinde hızlı ve sonuç odaklı bir inşa süreci yürütüldüğünü kaydeden Kurum, iki yıl içerisinde 455 bin konutun tamamlandığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Depremden sonra nasıl sahada hızlı ve sonuç odaklı bir inşa seferberliği yürütüp, dile kolay 2 yılda 455 bin konutu bitireceksiniz. Kolay iş değil. Bu milletimizin başarısıdır, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kudretidir.”

Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum (3)

“Afette de Zor Günlerde de Milletimizin Yanındayız”

Küresel iklim sorunlarıyla mücadelede finansman ve teknolojiye erişimin önemine dikkat çeken Bakan Kurum, finansmana ulaşamayan ülkelerden dönüşüm beklemenin mümkün olmadığını söyledi.

Teknolojiye erişemeyen toplumlara aynı yükün yüklenmesinin hakkaniyetli olmayacağını ifade eden Kurum, çevresel dönüşüm için kaynakların doğaya yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı liderliğinde afetlerde, depremlerde, sellerde ve yangınlarda vatandaşların yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Kurum, uygulama ve aksiyon odaklı bir anlayışla çalıştıklarını dile getirdi.

İzmit Körfezi’nde 2,4 Milyon Metreküp Dip Çamuru Temizlendi

Bakan Kurum, konuşmasının sonunda çevre projelerine ilişkin de bilgi verdi.

İzmit Körfezi'nde dünyanın en büyük çevre projelerinden birinin yürütüldüğünü belirten Kurum, bugüne kadar toplam 2,4 milyon metreküp dip çamurunun çıkarıldığını açıkladı.

Çalışmalar kapsamında yaklaşık 240 bin kamyon hafriyatın bölgeden alındığını ve bertaraf edildiğini söyleyen Kurum, hükümet olarak sözde vaatlerle değil, eser ve hizmet siyasetiyle hareket ettiklerini ifade etti.

Kocaeli’nde de aynı anlayışla önemli projelerin hayata geçirildiğini belirten Kurum, çevre yatırımlarının kararlılıkla sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Döndü Nur Demir