Kayseri Haber – Deniz Postası / Kayseri’nin vitrini olarak görülen Cumhuriyet Meydanı, yıllardır süren geçici çözümler ve bitmek bilmeyen yama çalışmalarıyla gündemde. Son olarak 2016 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kapsamlı bir yenilemeden geçirilen meydanda; sert zeminler, kaldırımlar, havuzlar ve çevre düzenlemesi elden geçirilmişti. Ancak aradan geçen yaklaşık 10 yılın ardından meydanda yeni bir köklü çalışma yapılmazken, bozulan alanlara sadece parça parça müdahaleler yapılması dikkat çekiyor. Özellikle yama yapılan bölgelerde uzun süre bırakılan trafik konileri ise Kayseri’nin merkezinde adeta kalıcı bir görüntüye dönüştü.

Kayseri Cumhuriyet Meydani Yama (5)KAYSERİ CUMHURİYET MEYDANIN’DA YAMA VAR, ÇÖZÜM YOK

Cumhuriyet Meydanı’nda son yıllarda yapılan çalışmaların büyük bölümü geçici müdahalelerden ibaret kaldı. Bozulan taşlar değiştiriliyor, çöken alanlara kısa süreli tamirat yapılıyor ancak birkaç ay sonra aynı noktalarda yeniden sorunlar ortaya çıkıyor. Bu durum hem vatandaşların hem de esnafın tepkisini çekiyor.

Meydanın farklı noktalarında bırakılan duba ve koniler ise artık sıradan bir görüntü haline geldi. Kayseri’nin tam merkezinde, şehrin en yoğun noktasında sürekli aynı manzaranın yaşanması “meydan yama tutmuyor” yorumlarını beraberinde getiriyor. Yapılan çalışmaların ardından konilerin günlerce, hatta bazı noktalarda haftalarca kaldırılmaması ise görüntü kirliliğini artırıyor.

Kayseri Cumhuriyet Meydani Yama (3)MİLYONLARCA TURİSTİN GÖRDÜĞÜ İLK NOKTALARDAN BİRİ

Kayseri artık yalnızca bir Anadolu şehri değil, turizmde iddiasını her geçen yıl artıran önemli merkezlerden biri. Özellikle 2025-2026 sezonunda Erciyes Kayak Merkezi yerli ve yabancı toplam 3.3 milyon turisti ağırladı. Şehre gelen turistler sadece kayak yapıp geri dönmüyor. Cumhuriyet Meydanı başta olmak üzere tarihi ve ticari noktalarda vakit geçiriyor, Kayseri mutfağını deneyimliyor.

AB tescili alan Kayseri Pastırması için alışveriş yapmak isteyen ziyaretçiler de ister istemez Cumhuriyet Meydanı’ndan geçiyor. Ancak Kayseri’nin vitrini olması gereken noktada turistleri karşılayan görüntü; yamalanmış zeminler, geçici tamiratlar ve kaldırılmayan koniler oluyor.

Bir yanda dünya çapında turizm hedefleri açıklanırken diğer yanda şehrin merkezindeki bu görüntünün devam etmesi ciddi bir çelişki olarak değerlendiriliyor.

Pastırma savaşları kızıştı: Kastamonu'yu öven şefe Kayseri’den cevap geldi!
Pastırma savaşları kızıştı: Kastamonu'yu öven şefe Kayseri’den cevap geldi!
İçeriği Görüntüle

Kayseri Cumhuriyet Meydani Yama (6)BAŞKENT OLDU AMA MEYDAN AYNI KALDI

Kayseri’nin son dönemde aldığı unvanlar da beklentiyi daha da artırdı. Kent, 2027 Türksoy Kültür Başkenti ve 2029 Dünya Spor Başkenti unvanlarına layık görüldü. Bu gelişmeler önümüzdeki yıllarda şehre daha fazla yerli ve yabancı turist geleceğini açıkça gösteriyor.

Ancak milyonlarca ziyaretçinin uğrayacağı Cumhuriyet Meydanı’nın mevcut hali “Kayseri bu görüntüyle mi vitrin olacak?” sorusunu gündeme taşıyor. Çünkü meydanda yapılan geçici müdahaleler artık çözüm olmaktan uzak bir görüntü veriyor.

Kayseri Cumhuriyet Meydani Yama (7)EN ÖNEMLİ TÖRENLER BU MEYDANDA YAPILIYOR

Cumhuriyet Meydanı yalnızca bir geçiş noktası değil. Milli bayramlar, resmi törenler, anma programları ve büyük organizasyonların merkezi konumunda. Kayseri protokolü ile vatandaşların bir araya geldiği tören alanı tam da bu meydanın içinde yer alıyor.

Üstelik bu organizasyonlarda ağır tonajlı araçlar meydana giriyor, sahneler kuruluyor, platformlar yerleştiriliyor. Hal böyle olunca akıllara şu soru geliyor: 2016 yılında yapılan yenileme çalışmalarında bu yoğun kullanım hiç hesaba katılmadı mı?

Aradan geçen yıllarda zeminin sürekli zarar görmesi ve sürekli yama ihtiyacı doğması, yapılan çalışmanın dayanıklılığı konusunda da soru işaretleri oluşturuyor.

Kayseri Cumhuriyet Meydani Yama (8)KAYSERİ BU GÖRÜNTÜYÜ DAHA NE KADAR TAŞIYACAK?

Bugün Cumhuriyet Meydanı’nda yaşanan sorun yalnızca birkaç kırık taş meselesi değil. Sorun, Kayseri’nin merkezinde geçici çözümlerin kalıcı hale gelmesi. Şehir büyüyor, turist sayısı artıyor, uluslararası organizasyon hedefleri açıklanıyor ancak şehrin kalbi olan meydan hâlâ yamalarla ayakta tutulmaya çalışılıyor.

Kayserililer şimdi aynı sorunun cevabını merak ediyor: Cumhuriyet Meydanı ne zaman bu kötü görüntüden kurtulacak ve Kayseri’ye yakışan modern bir görünüme kavuşacak?

Kaynak: Süleyman Savranlar