Türkiye'de bireysel silahların güvenli şekilde saklanmasına yönelik yeni bir adım atılıyor. İçişleri Bakanlığı, özellikle çocukların evlerde bulunan ateşli silahlara erişmesini engellemek amacıyla ruhsatlandırma şartlarında değişikliğe hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, katıldığı TV100 canlı yayınında silah ruhsatı başvurularına ilişkin yeni kuralları değerlendirdi.
Silah ruhsatı almak isteyenlere çelik kasa şartı
Bakan Çiftçi, ateşli silahlar ve bıçaklarla ilgili mevzuatta değişiklik yapılmasının planlandığını belirtti. Hazırlanan düzenlemeye göre, silah ruhsatı verilecek kişilerin evlerinde çelik kasa bulundurması zorunlu hâle getirilecek.
Bu uygulamayla ruhsatlı silahların özellikle çocukların ulaşamayacağı güvenli alanlarda saklanması amaçlanıyor.
Çiftçi, Almanya'daki uygulamayı örnek göstererek Türkiye'de de benzer bir güvenlik sisteminin oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti.
Ruhsat verilmeden önce evlerde kontrol yapılabilecek
Yeni düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri de silahların saklandığı alanların denetlenmesi olacak.
Bakan Çiftçi'nin açıklamasına göre, ruhsat başvurusunda bulunan kişilerin evlerinde silahların güvenli koşullarda muhafaza edilip edilmediğinin kontrol edilmesi planlanıyor.
Böylece yalnızca ruhsat sahibinin gerekli şartları taşıması değil, silahın bulunduğu ortamın güvenliği de değerlendirmeye alınabilecek.

Silahını tedbirsiz saklayanlara hapis cezası gündemde
Hazırlanan değişiklik kapsamında silahların çocukların erişebileceği şekilde bırakılmasına yönelik cezai yaptırımlar da öngörülüyor.
Bakan Çiftçi'nin açıklamalarına göre, gerekli güvenlik tedbirlerini almayan silah sahipleri hakkında başka bir suç meydana gelmese bile üç yıla yakın hapis cezası öngören düzenleme üzerinde çalışılıyor.
Düzenlemenin amacı, çocukların aile bireylerine ait silahlara ulaşmasını engellemek ve silahların dikkatsiz şekilde muhafaza edilmesinden kaynaklanan riskleri azaltmak.
Okul güvenliği için 611 müfettiş görevlendirildi
İçişleri Bakanı Çiftçi, okul güvenliğine ilişkin yürütülen çalışmalara da değindi.
Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta yaşanan olayların ardından Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Çiftçi, okullardaki güvenlik önlemlerinin denetlendiğini bildirdi.
Bu kapsamda farklı kurumlardan toplam 611 müfettişin sahada görev yaptığını açıklayan Çiftçi, güvenlik eksikliklerinin tespit edilmesine yönelik incelemelerin sürdüğünü aktardı.
Çelik kasa zorunluluğu ne zaman başlayacak?
Silah ruhsatı başvurularında çelik kasa şartının uygulanacağı tarih henüz açıklanmadı.
Mevcut ruhsat sahiplerinin yeni düzenlemeden nasıl etkileneceği ve kasalarda aranacak teknik özellikler de henüz netleşmedi.
Hazırlık aşamasındaki düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için ilgili mevzuat değişikliklerinin tamamlanması gerekiyor.


