2027 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile memurların fazla mesai ücretlerinde artış öngörüldü. Yeni düzenlemeye göre devlet memurlarının saatlik fazla mesai ücreti yüzde 20 artarak 19 lira 85 kuruşa yükselecek. Özel kalem personeli, makam şoförleri, yurt çalışanları ve eğitim kurumlarında görev yapan personel için de yeni ücretler belirlendi. Yurt içi gündelik ve harcırah tutarları da artırıldı.

2027 yılında memurların fazla mesai karşılığında alacağı ücretler belli oldu. Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nde yer alan düzenlemeye göre, 2026 yılında saat başına 16 lira 55 kuruş olarak uygulanan fazla mesai ücreti, 1 Ocak 2027 tarihinden itibaren 19 lira 85 kuruşa çıkacak.

Yaklaşık yüzde 20'lik artışın yanı sıra bazı kamu kurumlarında çalışan personelin fazla mesai ücretleri ve aylık çalışma sınırları da yeniden düzenlendi. Teklifte, yurt içi görevlerde ödenen gündelik ve harcırah tutarlarına ilişkin yeni rakamlar da yer aldı.

2027 MEMUR FAZLA MESAİ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Yeni bütçe teklifine göre devlet memurlarının saatlik fazla mesai ücreti 2027 yılında 19 lira 85 kuruş olacak. Böylece 2026 yılında 16 lira 55 kuruş olan saatlik ücrette 3 lira 30 kuruşluk artış yaşanacak.

Bazı kamu personeli için ise görev yaptıkları kurum ve çalışma koşullarına göre farklı fazla mesai ücretleri uygulanacak.

MAKAM ŞOFÖRLERİ VE ÖZEL KALEM PERSONELİNİN FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ ARTIYOR

Bakanlıkların özel kalem müdürlüklerinde görev yapan personel ile makam şoförlerine ödenecek fazla mesai ücretleri de artırılacak.

Bu kapsamda, özel kalem müdürlüklerinde çalışan makam şoförleri dahil tüm personele aylık 90 saati geçmemek üzere saat başına 21 lira 15 kuruş ödeme yapılacak.

Genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarında görev yapan şoförler için ise aylık fazla mesai sınırı 60 saat olacak. Bu personelin saatlik fazla mesai ücreti de 2026 yılındaki 17 lira 60 kuruştan 2027 yılında 21 lira 15 kuruşa yükselecek.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERLE ÇALIŞAN PERSONELE NE KADAR ÖDENECEK?

2027 yılı bütçe teklifinde, üst düzey kamu yöneticileriyle birlikte çalışan personelin fazla mesai ücretlerine de yer verildi.

Buna göre bakanlıklardaki kurul başkanları, genel müdürler ve daha üst birim yöneticileri, strateji geliştirme başkanları, valiler ve rektörlerle birlikte çalışan personele saat başına 21 lira 15 kuruş fazla mesai ücreti ödenecek.

Aynı uygulama, büyükşehir ve il belediye başkanlarıyla çalışan personeli de kapsayacak.

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında general ve amiral rütbesine sahip daire başkanları ile daha üst birim yöneticileriyle çalışan personel de bu kapsamda değerlendirilecek.

Söz konusu ödemelerde personel başına aylık 90 saat, her makam için ise aylık toplam 450 saat sınırı uygulanacak.

KYK VE ÜNİVERSİTE YURTLARINDA ÇALIŞANLARA FAZLA MESAİ ÖDEMESİ

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ile üniversitelere bağlı yurtlarda görev yapan personel için de yeni fazla mesai ücreti belirlendi.

Yaptıkları fazla çalışma karşılığında izin kullanma imkânı bulunmayan personele, ayda 90 saati aşmamak şartıyla saat başına 19 lira 85 kuruş ek ödeme yapılacak.

MEB PERSONELİNE SAATLİK 33 LİRA 85 KURUŞ FAZLA MESAİ ÜCRETİ

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan bazı idari personelin fazla mesai ücreti ise diğer kamu personelinden farklı olacak.

Apple’ın yeni modeli iPhone Duo’ya yoğun ilgi: Dakikalar içinde tükendi!
Apple’ın yeni modeli iPhone Duo’ya yoğun ilgi: Dakikalar içinde tükendi!
İçeriği Görüntüle

Mesleki ve teknik eğitim bölgesinde bulunan meslek yüksekokullarıyla ilişkilendirilen mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında çalışan MEB idari personeline, normal çalışma saatlerinin ardından fiilen yaptıkları fazla mesai için saat başına 33 lira 85 kuruş ödenecek.

Bu personel için aylık fazla mesai sınırı 100 saat olarak uygulanacak.

2027 YURT İÇİ HARCIRAH VE GÜNDELİK ÜCRETLERİ DE YÜKSELİYOR

2027 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nde yalnızca fazla mesai ücretleri değil, Harcırah Kanunu kapsamında ödenecek yurt içi gündelik ve tazminat tutarları da yeniden belirlendi.

Yeni düzenlemeye göre TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı için 2026 yılında 925 lira olan yurt içi gündelik tutarı, 2027 yılında 1260 liraya yükselecek.

Anayasa Mahkemesi Başkanı, bakanlar, Genelkurmay Başkanı, milletvekilleri, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve TBMM Genel Sekreteri için ise gündelik tutarı 900 liradan 1230 liraya çıkacak.

Aynı tutar; orgeneraller, oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Sayıştay başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Diyanet İşleri Başkanı, Yükseköğretim Kurulu Başkanı ve Kamu Başdenetçisi için de geçerli olacak.

EN DÜŞÜK MEMUR GÜNDELİĞİ 1160 TL OLACAK

Yeni bütçe teklifinde farklı kadro ve derecelerde görev yapan memurların yurt içi gündelik tutarları da yer aldı.

Buna göre ek göstergesi 8 bin ve üzerinde olan kadrolarda görev yapan memurlara 2027 yılında 1210 lira yurt içi gündelik ödenecek.

En alt kademede bulunan memurların yurt içi gündelik tutarı ise 1160 lira olacak.

Böylece 2027 yılında TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı için 1260 lira, belirtilen üst düzey kamu görevlileri için 1230 lira, ek göstergesi 8 bin ve üzerindeki memurlar için 1210 lira, en alt kademedeki memurlar için ise 1160 lira yurt içi gündelik tutarı uygulanması öngörülüyor.

YENİ FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK?

2027 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nde yer alan yeni fazla mesai ücretlerinin 1 Ocak 2027 tarihinden itibaren uygulanması öngörülüyor.

Teklifteki düzenlemelere göre memurların genel saatlik fazla mesai ücreti 19 lira 85 kuruşa yükselirken, görev yapılan kuruma ve personelin çalışma koşullarına bağlı olarak farklı ödeme tutarları uygulanacak. Yurt içi gündelik ve harcırah tutarları da yeni yıl için belirlenen rakamlara göre artırılacak.

Kaynak: Haber Merkezi