Uzun yıllar prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanan milyonlarca kişi, aldıkları aylığın geçimlerini sağlamaya yetmediğini belirtiyor. Artan kira, gıda ve sağlık harcamaları nedeniyle birçok emekli ek gelir elde etmek için yeniden çalışmayı tercih etmiyor, mecbur kalıyor.

SGK verileri üzerinden yapılan değerlendirmeler, emekliliğin ekonomik güvence sağlayan bir dönem olmaktan uzaklaşarak yeniden çalışma zorunluluğuna dönüştüğünü gösteriyor.

60 YAŞ ÜZERİNDEKİ ÇALIŞAN SAYISI HIZLA ARTTI

Emekli denetçilerinin değerlendirmesine göre, 60 yaş ve üzerindeki sigortalı çalışan sayısı son yıllarda önemli ölçüde yükseldi. 2016 yılında 71 bin 375 olan bu sayı, 2025 yılında 124 bin 257’ye çıktı. Böylece son 10 yılda yaklaşık yüzde 74’lük bir artış yaşandı.

Veriler, emeklilerin önemli bölümünün çalışma hayatından tamamen çekilemediğini ortaya koyuyor. Özellikle emekli maaşıyla geçinmekte zorlanan vatandaşlar, gelirlerini artırabilmek için yeniden iş arıyor ya da mevcut işlerinde çalışmayı sürdürüyor.

65 YAŞ ÜZERİNDE DE YÜKSELİŞ VAR

Artış yalnızca 60 yaş grubuyla sınırlı değil. SGK verilerine göre 65 yaş ve üzerindeki ücretli çalışan sayısı da 2016-2025 döneminde 18 bin 660’tan 24 bin 983’e yükseldi. Bu da yaklaşık yüzde 34’lük bir artış anlamına geliyor.

Ekonomistler, yüksek enflasyonun satın alma gücünü azaltmasının ve emekli aylıklarının temel harcamaları karşılamakta yetersiz kalmasının bu yükselişte etkili olduğunu değerlendiriyor.

GEÇİM SIKINTISI İŞ ARAYIŞINI ARTIRIYOR

Aldığı emekli maaşıyla yaşamını sürdürmekte zorlanan çok sayıda kişi, Türkiye İş Kurumu aracılığıyla iş aramaya devam ediyor. İş bulan emekliler ise gelirlerini artırabilmek için yeniden çalışma hayatına katılıyor.

Uzmanlara göre bu tablo, emekliliğin dinlenme ve sosyal güvence dönemi olma özelliğini giderek kaybettiğini gösteriyor. Emeklilerin önemli bir bölümü için çalışma, artık tercih değil ekonomik bir zorunluluk haline gelmiş durumda.

ESKİ SGK BAŞKANININ SÖZLERİ TARTIŞMA YARATMIŞTI

Dönemin SGK Başkanı Raci Kaya’nın Ekim 2025’te yaptığı açıklamalar da kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Kaya, emekli maaşlarının düşüklüğünü değerlendirirken ortalama yaşam süresinin uzamasına dikkat çekmiş ve Türkiye’de prim ödeme süresinin Avrupa ülkelerine göre daha kısa olduğunu ifade etmişti.

Kaya, “Eskiden 50 yaşında ölüyorduk, bugün ortalama yaşam süresi 76’ya çıktı. Türkiye’de prim ödeme süresi 20 yıl, Avrupa’da ise 40 yıl. Bu fark sistemi zorlayıcı hale getiriyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Altın almak için kuyumcuya gitmeye gerek kalmayacak! ATM dönemi başladı
Altın almak için kuyumcuya gitmeye gerek kalmayacak! ATM dönemi başladı
İçeriği Görüntüle

Söz konusu açıklamalar kamuoyunda yoğun eleştirilere neden olurken, Kaya 11 Ağustos 2023’te atandığı SGK Başkanlığı görevinden Şubat 2025’te ayrılmıştı.

Yaklaşık 17 milyon emeklinin bulunduğu Türkiye’de, 5 milyon 100 bin kişinin en düşük emekli aylığı olan 23 bin 552 lira aldığı belirtiliyor. Son açıklanan verilere göre açlık sınırı ise 35 bin 759 lira seviyesinde bulunuyor. Bu tablo, en düşük emekli aylığının açlık sınırının altında kaldığını bir kez daha ortaya koyuyor.

Kaynak: Rafia Sinem Yıldız