Delfi Ekonomi Forumu’nda "Orta Doğu'da savaşlar bölgeyi ve küresel düzeni nasıl yeniden şekillendiriyor" başlığı altında yapılan sohbette konuşan Gül, dünya çapında bir kriz ve belirsizlik döneminin yaşandığını belirtti. Bazı güçlü devletlerin uluslararası kurallara dayalı düzeni ve normları ihlal ettiğini vurguladı.
Gazze, İran ve Lübnan’a yönelik saldırıların büyük yıkımlara neden olduğunu söyleyen Gül, bu operasyonların uluslararası kuralları hiçe saydığını ve ciddi insan hakları ihlallerine yol açtığını belirtti. Gül, "Gazze’deki durum soykırım oldu" diyerek, Birleşmiş Milletler (BM) ve uzman raporlarına atıfta bulundu.
İsrail bölgedeki acıların sorumlusudur
ABD’nin İran’a yönelik saldırılarının uzun vadede bölgesel ve küresel stratejik sonuçlar doğuracağını ifade eden Gül, Amerikalı yetkililerin Tahran’ın ABD için yakın bir tehdit oluşturmadığını kabul ettiklerini belirtti. Gül, bu tür eylemlerin diğer güçler için illegal eylemlerin kapılarını açtığını söyledi."İsrail Bölgedeki Acının Sorumlusudur
Gül, İsrail'in her geçen gün daha da izole olduğunu belirterek, İsrail’in bölgedeki acıların başlıca sorumlusu olduğunu söyledi. "Komşu ülkelere yönelik sözde tampon bölge, işgal ve yasa dışı yerleşim politikaları sürdükçe, bölgedeki olumsuz hava değişmeyecektir" dedi.




