Kayseri Haber - Deniz Postası / Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Müzeler Haftası’nın geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran önemli bir farkındalık haftası olduğunu belirten Cıngı, şu ifadeleri kullandı:
“Müzeler Haftası, geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran, tarih şuurunu canlı tutan ve kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarma umdesini gaye edinen önemli bir farkındalık haftasıdır. 1977 yılından bu yana dünyanın birçok ülkesinde kutlanan bu anlamlı hafta, müzelerin medeniyet birikimimizin taşıyıcısı, toplumsal hafızamızın koruyucusu ve kültürel sürekliliğimizin en önemli unsurlarından biri olduğunu bizlere yeniden hatırlatmaktadır.
‘TÜRK MÜZECİLİĞİNİN KÖKLERİ 13.YÜZYILA KADAR UZANIYOR’
Müzelerimize yüklenen bu tarihî misyon, esasında medeniyetimizin asırlara yayılan hafıza ve emanet şuurunun bir yansımasıdır. Nitekim, Türk müzeciliğinin kökleri, 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu döneminde tarihî eserlerin, kitabelerin ve mimarî mirasın korunmasına dayanan medeniyet anlayışına kadar uzanırken, 15. yüzyılda Dulkadiroğulları döneminde Geç Hitit eserlerinin muhafaza altına alınması Anadolu’daki erken dönem koleksiyon anlayışını teşkil etmektedir. Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra Roma İmparatorluğu eserlerini koruma altına alması ve Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sonrasında Mukaddes Emanetleri İstanbul’a getirmesi, kültürel mirasa yönelik devlet hassasiyetinin en önemli göstergeleridir. Görüldüğü üzere ecdadımız yalnızca şehirler ve eserler inşa etmekle kalmamış, aynı zamanda bu kadim mirası koruyarak gelecek nesillere aktarma konusunda da büyük bir hassasiyet ortaya koymuştur.
KAYSERİ’DE MÜZECİLİK FAALİYETLERİ HUNAT HATUN MEDRESESİ’NDE BAŞLADI
Bu minvalde, Kayserimizde müzecilik faaliyetleri 1800’lü yılların sonlarında, ilk Türk arkeolog Osman Hamdi Bey’in girişimleri doğrultusunda Hunat Hatun Medresesi’nde kurulan ilk müzeyle başlamıştır. Bugün Kayserimiz, 6 bin yılı aşan köklü tarihinin izlerini taşıyan, Kültepe-Kaniş’ten Selçuklu mirasına, kadim ticaret kültüründen Millî Mücadele hafızasına kadar uzanan zengin medeniyet birikimini yaşatan müzeleriyle, Anadolu’nun en güçlü kültür ve medeniyet merkezlerinden biri olmayı sürdürmektedir.” İfadelerini kullanan Cıngı, gençlerin müzeleri gezmesi konusuna vurgu yaparak şunları söyledi:
“Bu köklü tarihî mirasın daha yakından tanınması, özellikle genç nesillerimizin kendi medeniyet değerleriyle güçlü bir bağ kurabilmesi bakımından Müzeler Haftası büyük bir fırsat sunmaktadır.” Dedi.
AK Parti Kayseri Milletvekili Cıngı, Müzeler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada Kayseri’nin köklü medeniyet birikimine dikkat çekerek vatandaşları kentteki müzeleri ziyaret etmeye davet etti. “Müzeler Şehri Kayseri’de Müzeler Haftası” başlığıyla yayımladığı mesajında Cıngı, müzelerin geçmiş ile gelecek arasında köprü kurduğunu, tarih bilincini canlı tuttuğunu ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında hayati rol üstlendiğini ifade etti.
AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, Kayseri’de gezilip görülmesi gereken yerleri şu şekilde sıraladı:
Selçuklu Uygarlığı ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
Kayseri Lisesi Millî Mücadele Müzesi
Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi
Veli Altınkaya Basın Müzesi
Koramaz Vadisi Müzesi, Güpgüpoğlu Konağı (Etnografya Müzesi)
Kayseri Kalesi Arkeoloji




