Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin AR-GE ve inovasyon alanında büyük bir sıçrama yaptığını açıkladı. Üniversite-sanayi iş birliği ve teknopark sayısındaki artış dikkat çekti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin araştırma, geliştirme ve inovasyon alanında son yıllarda önemli bir atılım gerçekleştirdiğini belirterek, bu sürecin merkezinde üniversite-sanayi iş birliğinin yer aldığını vurguladı.
İTÜ’de önemli açılış
İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleştirilen Milli Teknoloji Atölyesi Açılış Töreni’ne Bakan Kacır’ın yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ve çok sayıda davetli katıldı. Programda yapılan konuşmaların ardından atölyenin açılışı gerçekleştirildi.
Teknopark sayısı 114’e ulaştı
Bakan Kacır, Türkiye’nin teknoloji geliştirme kapasitesinde son 23 yılda büyük bir ilerleme kaydettiğini ifade ederek, “23 yıl önce sadece 2 teknopark varken bugün bu sayı 114’e ulaştı. Teknoloji geliştiren firma sayısı ise 56’dan 12 bin 500’ün üzerine çıktı” dedi.
AR-GE harcamalarının da ciddi şekilde arttığını belirten Kacır, toplam harcamaların 1,2 milyar dolardan 20 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Özel sektörün AR-GE’deki payının yüzde 25’ten yüzde 65 seviyesine çıktığını ifade eden Kacır, bunun Türkiye’nin üretim gücünü artırdığını dile getirdi.
İhracat ve sanayi katma değeri arttı
Türkiye’nin ekonomik göstergelerinde de önemli gelişmeler yaşandığını belirten Kacır, ihracatın 36 milyar dolardan 273 milyar dolara yükseldiğini, sanayi katma değerinin ise 41 milyar dolardan 246 milyar dolara çıktığını söyledi.
Savunma sanayisinde dikkat çeken başarı
Kacır, Türkiye’nin savunma sanayisinde elde ettiği başarıların dünya tarafından yakından takip edildiğini ifade ederek, “Bugün insansız hava araçları gibi alanlarda dünya lideri olan bir Türkiye’den söz ediyoruz” dedi.
Savunma sanayisinde 4 binden fazla firmada 100 binden fazla kişinin çalıştığını belirten Kacır, bu başarının temelinde üniversitelerde yetişen nitelikli insan kaynağının bulunduğunu vurguladı.
Üniversiteler kritik rol oynuyor
Üniversitelerin Türkiye’nin kalkınma sürecinde önemli bir rol üstlendiğini belirten Kacır, bilimsel üretim kapasitesinin son 23 yılda yaklaşık 6 kat arttığını söyledi.
Üniversitelerin yalnızca bilgi üretmekle kalmadığını, aynı zamanda nitelikli insan kaynağı yetiştirerek Türkiye’nin geleceğine yön verdiğini ifade eden Kacır, bazı üniversitelerin bu süreçte daha büyük sorumluluk taşıdığını sözlerine ekledi.





