Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Kıbrıs meselesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, geçmişte defalarca denenen çözüm modellerinin artık geçerliliğini yitirdiğini belirterek, kalıcı çözümün Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü temelinde sağlanabileceğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri'nin Girişimine Destek Mesajı

Keçeli, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Adası'ndaki liderlerle gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

Genel Sekreter Guterres'in göreve başladığı günden bu yana Kıbrıs meselesine yönelik yürüttüğü çabaların takdirle karşılandığını ifade eden Keçeli, Ada'daki iki taraf arasında çözüme yönelik ortak bir zemin bulunmadığı mevcut süreçte, Guterres'in 2025 yılında başlattığı girişim kapsamında önemli iş birliği alanlarında ilerleme sağlanmasına odaklanılmasının güvenin tesis edilmesine katkı sunacağına inandıklarını belirtti.

"Rum Tarafının Tutumu Değişmedikçe Çözüm Somutlaşmaz"

Açıklamasında Kıbrıs Rum tarafının yaklaşımına da değinen Keçeli, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu değiştirmemesi ve bölge güvenliğini olumsuz etkileyen eylemlerine son vermemesi halinde çözüm perspektifinin somutlaşmasının mümkün olmayacağını ifade etti.

Keçeli, uzun yıllar boyunca denenen ve artık sonuç vermediği görülen çözüm modellerinin geride kaldığını belirterek, bu yaklaşımın bir kez daha dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

"Çözüm Egemen Eşitlik Temelinde Mümkün"

Türkiye'nin ana vatan ve garantör devlet olarak Kıbrıs konusundaki tutumunu sürdüreceğini kaydeden Keçeli, adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak Ada'daki mevcut gerçekler esas alınarak, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü temelinde sağlanabileceğini yineledi.

Aşkın Genç’ten Kayseri mesajı: Halk YENİ Parti’yi sahipleniyor
Aşkın Genç’ten Kayseri mesajı: Halk YENİ Parti’yi sahipleniyor
İçeriği Görüntüle

Keçeli, açıklamasının sonunda Türkiye'nin her zaman olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ve Kıbrıs Türk halkına desteğinin tam olduğunu bir kez daha teyit etti.

Kaynak: İHA