21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü.
Geçtiğimiz haftalarda Kız Kalesi Medya Günleri’nde bir panelist akademisyen ‘Yok kardeşim, basın demokrasinin dördüncü gücü değil. O bir zamanlarmış’ dediğinde çok hak vermiştim.
Neden mi?
Önce medya neden dördüncü güçtür? O konu ile bilgilendireyim sizleri.
Yasama, yürütme, yargıdan sonra medyanın dördüncü güç olarak görülmesinin sebebi, devletin bu 3 organının kamu adına denetlemesinden kaynaklanıyor. Yani medya bir nevi devlet organlarını araştırıp, inceliyor ve hatta denetliyor.
Medya devletin organlarında yapılan faaliyetleri halk adına denetleyerek aynı zamanda halka enformasyon (bilgilendirme, haberleşme) verir. Halk da bu enformasyon sayesinde kendi geleceği hakkında bilgi sahibi olurken, devletin faaliyetlerini bir nevi denetlemiş olur.
Aslında basının asıl ve temel görevi budur.
Kendimden kısaca örnek vermek istiyorum. 12. yılımdayım, bir dikili taşım yok, aldığım maaş ile bir ayı zor getiriyorum, sadece ama sadece halkı gözetiyorum. Halktan ve Hak’tan yana oluyorum. Gözümün görmediği, kulaklarımın duymadığı hiçbir şeyi yazmıyorum. Hiçbir siyasi partiyi desteklemiyor, hangisinin hatası, yanlışı varsa yazıyor, eleştiriyorum. Güzel işlerini de tabii ki olumlu buluyor, tebrik ediyorum. Kısacası kamu yararını gözetiyorum. Doğru, objektif, tarafsız gazetecilik yapmaya çalışıyorum.
Şimdilerde çok az sayıda sahada olan, hakkını alamasa bile işini hakkıyla yapan gazetecilerin sayısı parmakla gösterecek kadar az.
Gazeteci; "eleştirmek" ve eksikleri "yazmak" yerine kimden ne koparabilirim veya hangi kuruma kapak atarak yattığım yerden maaş alabilirim derdine düştüğünden beri, kalemini satmayan gazeteci sayısı azaldı.
Onurlu, ilkeli, kalemini satmayan, yandaş değil çağdaş olan, gerçekleri toprağa gömmeyip su yüzüne çıkaran, cesaretli, bilgili, vicdanlı gazeteci olmaya çalışıyorum.
Ayrıca gazetecilik bir de ne biliyor musunuz? Bir akşam, bir siyasetçinin, ünlü bir restoranda yemekli basın toplantısına giderken, telsizden gelen bir haber ile yağmurlu bir havada 70 kilometre uzaklıkta, yerde cansız bedenlerin olduğu feci bir kazayı çekerken kendinizi bulmaktır.
Her ne kadar bu mesleğe olan saygı giderek azalsa da ben milletimin gözü, kulağı olmaya devam edeceğim. Kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğim. Bugün anısına birkaç siyasetçi basın açıklaması ile günümüzü kutlamış. Neyi kutluyoruz bilmiyorum ama hakkıyla işini yapan meslektaşlarımın Dünya Gazeteciler Günü kutlu olsun.
Emekleriniz zayi olmasın, başarılarınız daim olsun.