Ziyaret kapsamında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yapılacak görüşmelerde iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Sudan'daki son gelişmeler ile bölgesel ve uluslararası konular ele alınacak.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Bakan Hakan Fidan'ın Sudanlı mevkidaşı Mohieddin Salem ile gerçekleştireceği temaslarda Türkiye'nin Sudan'ın egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğüne verdiği destek bir kez daha vurgulanacak. Görüşmelerde ayrıca Türkiye'nin Sudan'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik diplomatik girişimlerini sürdürdüğü mesajının verilmesi bekleniyor.
Türkiye-Sudan İlişkilerinde Yeni İş Birliği Başlıkları Masada
İki bakanın görüşmesinde ekonomi, ticaret, enerji, eğitim ve kültür başta olmak üzere mevcut iş birliği alanlarının geliştirilmesi ele alınacak. Tarafların, iki ülke arasındaki iş birliğinin hukuki altyapısını güçlendirecek adımların önemine de dikkat çekmesi bekleniyor.
Bakan Fidan'ın görüşmelerde Türkiye'nin Sudan'a yönelik insani yardımlarını sürdürdüğünü ifade etmesi, ayrıca Türk firmalarının Sudan'ın yeniden imar sürecine önemli katkılar sağlayabileceğini dile getirmesi öngörülüyor.
Bölgesel Gelişmeler De Değerlendirilecek
Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra Afrika Boynuzu'nda yaşanan gelişmeler başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunulacak.
Ziyaret kapsamında ayrıca "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Sudan Cumhuriyeti Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı Diplomasi Enstitüsü Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"nın imzalanması planlanıyor.
Türkiye İle Sudan Arasındaki İlişkiler 1957'ye Dayanıyor
Türkiye ile Sudan arasındaki diplomatik ilişkiler 1957 yılında kuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017 yılında Sudan'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ise iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi oluşturuldu.
Sudan'da devam eden çatışmalar ve bölgesel zorluklara rağmen Türkiye ile Sudan arasındaki ticaret hacmi 2025 yılında yaklaşık 390 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye'den Sudan'a İnsani Yardım Desteği Sürüyor
Türkiye, 2024 yılının yaz aylarından bu yana Sudan'a yaklaşık 12 bin ton yardım malzemesi ve 30 bin çadır taşıyan 8 gemi gönderdi.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı da Sudan'daki kolera salgınıyla mücadele çalışmalarına destek amacıyla Temmuz 2025'te 64 ton tıbbi malzemeyi ülkeye ulaştırdı.





