YKS heyecanı başladı: 2,4 milyon aday sınavda
YKS heyecanı başladı: 2,4 milyon aday sınavda
İçeriği Görüntüle

HÜDA PAR milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yeni kanun teklifi, eğitim alanında tartışma yaratacak bir düzenlemeyi gündeme taşıdı. Teklifte, medrese eğitimini tamamlayan kişilere üniversite denkliği verilmesi ve yükseköğretim kurumlarına geçiş imkânı tanınması talep edildi.

HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı tarafından gündeme getirilen teklif, medrese mezunlarının aldıkları eğitimin resmi sistem içerisinde değerlendirilmesini amaçlıyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde medrese eğitimini tamamlayan kişilerin akademik hayata katılımının önünün açılması hedefleniyor.

MEDRESE MEZUNLARI İÇİN AKADEMİK GEÇİŞ TALEBİ

TBMM’ye sunulan kanun teklifinde, medrese eğitimini tamamlayarak icazet alan kişilerin sahip oldukları bilgi ve birikimlerin resmi eğitim sistemi içerisinde değerlendirilmesi gerektiği savunuldu. Teklifte, bu kişilere üniversite denkliği verilmesi ve belirli şartlar çerçevesinde akademik geçiş imkânı sağlanması istendi.

HÜDA PAR’lı milletvekilleri, medrese mezunlarının mevcut sistemde aldıkları eğitimi resmî olarak kullanamadıklarını belirterek, bu durumun giderilmesi gerektiğini ifade etti.

“BİRİKİMLERİNİ RESMİ ALANDA DEĞERLENDİREMİYORLAR”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, medrese eğitimi alan birçok kişinin yıllar süren eğitimlerinin karşılığını resmi sistem içerisinde değerlendiremediğini söyledi.

Ramanlı, medreselerin desteklenmesi gerektiğini savunarak, mezunlar için denklik ve akademik geçiş imkanlarının geliştirilmesini talep etti. Ayrıca kamu kurumlarında uzmanlık alanlarına uygun istihdam modellerinin oluşturulmasının da teklif kapsamında değerlendirildiğini ifade etti.

TEKLİF TARTIŞMALARI BERABERİNDE GETİRDİ

TBMM’ye sunulan teklif, eğitim politikaları açısından yeni bir tartışmanın da kapısını araladı. Türkiye’de medreseler, 1924 yılında kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim sisteminin birlik içerisinde yürütülmesi amacıyla kapatılmıştı. Ancak farklı bölgelerde çeşitli dini eğitim faaliyetlerinin sürdüğü biliniyor.

Teklifin yasalaşması halinde denklik kriterleri, eğitim standartları ve yükseköğretim sistemine etkileri gibi birçok başlığın detaylı şekilde ele alınması gerekeceğine dikkat çekiyor.

Kanun teklifinin önümüzdeki süreçte TBMM komisyonlarında değerlendirilmesi ve ardından Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Düzenlemenin yasalaşıp yasalaşmayacağı ise Meclis'te yapılacak görüşmelerin ardından netlik kazanacak.

Kaynak: Haber Merkezi