Kayseri Kafkas derneği öncülüğünde gerçekleşmesi planlanan 10’uncu Uluslararası Uzunyayla Çerkes Festivali, 18 Temmuz Cumartesi günü Pınarbaşı ilçesine bağlı Kaynar Mahallesi'nde gerçekleştirilecek.

Dünyanın en büyük Çerkes festivalleri arasında gösterilen organizasyon için düzenlenen basın toplantısında festival programı ve hedefler kamuoyuyla paylaşıldı. Organizasyonda konserlerden halk oyunlarına, geleneksel el sanatlarından bisiklet turuna kadar birçok etkinlik katılımcılarla buluşacak. Festival öncesi bilgilendirme ve davet amaçlı yapılan toplantıda Ünlü Sanatçı Nehush Cherim, Dernek Yönetim Kuruku Başkanı Ümit Harun Akkaya ve Festival Komştesi Başkanı Mutlu Akkaya; "Herkesi festivale Bekliyoruz" dedi.

Kayseri’de bugün o mahallelerde elektrik kesintisi olacak!
Kayseri’de bugün o mahallelerde elektrik kesintisi olacak!
İçeriği Görüntüle

Uluslararası Uzunyayla Çerkes Festivali'nin ilk organizasyonu 1998 yılında Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Büyükgümüşgün Mahallesi'nde gerçekleştirildi. Aradan geçen yıllarda Türkiye'nin birçok ilinden ve farklı ülkelerden gelen katılımcılarla büyüyen festival, Çerkes diasporasının en önemli kültürel organizasyonlarından biri haline geldi.

100 BİN KİŞİNİN KATILMASI BEKLENİYOR

Kayseri Kafkas Derneği tarafından son olarak 2018 yılında yine Kaynar Mahallesi'nde düzenlenen festival, yaklaşık 45 bin kişilik katılımla "en yoğun katılımlı Çerkes etkinliği" olarak kayıtlara geçmişti. Bu yıl gerçekleştirilecek 10'uncu festivalde ise katılımın 100 bin kişiye ulaşması hedefleniyor. Festival kapsamında gün boyu Çerkes kültürünü yansıtan birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

YÖRESEL YİYECEKLER ZİYARETÇİLERİN BEĞENİSİNE SUNULACAK

Ziyaretçiler, geleneksel Çerkes el sanatları sergilerini gezebilecek, yöresel ürünleri yakından tanıyabilecek ve Çerkes mutfağının seçkin lezzetlerini deneyimleyebilecek. Festival alanında kurulacak stantlarda hem el emeği ürünler hem de yöresel yiyecekler ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Kafkasya'dan festivale katılacak Chedgaf Beslan yönetiminde çeşitli kültürel yarışmalar düzenlenirken, "Zamantı'ya Saygı ve Sadakat" temasıyla Kaynar başta olmak üzere bölgedeki beş mahalleyi kapsayan özel bir bisiklet turu da gerçekleştirilecek. Festivalin akşam programında ise Çerkes müziğinin önemli isimleri sahne alacak.

DÜNYACA TANINAN SANATÇI SAHNE ALACAK

Dünyaca tanınan sanatçı Nehush Cherim, Çerkes müziğinin önemli temsilcilerinden Kuşha Doğan, anavatandan festivale katılacak Dokshoko Dinara, Bek Azamat, Besleney Renata, İslam Gukov, Khazhiroko ve Sultan Uragan müzikseverlerle buluşacak. Modern yorumlarıyla dikkat çeken MYST Çerkes Müzik Grubu ile etnik elektronik müzik alanında uluslararası başarı yakalayan Dioscurias da festival sahnesinde performans sergileyecek.

AŞKIN GENÇ ÇERKES FESTİVALİ’NDE

Uluslararası Uzunyayla Çerkes Festivali'ne katılacak bir isimde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Aşkın Genç oldu. Genç paylaştığı video ile tüm Kayserilileri Pınarbaşı ilçesi Kaynar Mahallesi’nde gerçekleştirilecek olan Çerkes Festivali'ne davet etti.

‘TÜM HEMŞEHRİLERİMİ KAYNAR’A ÇERKEZ FESTİVALİ’NE DAVET EDİYORUM’

Aşkın Genç videoda yaptığı açıklamada, “Günaydın sevgili hemşehrilerim. Bugün 18 temmuz cumartesi. Bugün sabah yola çıktık, önce Sarız’a gideceğiz. Sarız’da temaslarımız olacak. Ardından da akşam saat 18.00’da Uluslararası 10’uncu Çerkes Festivali’ne katılacağız. Çerkes Festivali, Pınarbaşımızın Kaynar beldesinde yapılacak. Dünyanın her tarafından gelen misafirlerler, güzel Kaynarımızda, güzel Pınarbaşımızda Çerkes Festivali gerçekleştireceğiz. Böyle güzel bir hafta sonunda tüm hemşehrilerimi Kaynar’a Çerkes Festivali’ne davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kayseri'de dünyanın en büyük Çerkes festivali öncesi Kayseri Kafkas Dereği'nde buluşuldu
Kayseri'de dünyanın en büyük Çerkes festivali öncesi Kayseri Kafkas Dereği'nde buluşuldu
İçeriği Görüntüle

Kaynak: Sevilay Ay