Kayseri’de otizm spektrum bozukluğu konusunda ailelerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalara bir yenisi daha ekleniyor. Kayseri Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezi’nde (ÇÖZGEM), ailelere yönelik “Otizm Spektrum Bozukluğunda Doğru Yaklaşımlar ve Aile Rehberliği Programı” düzenlenecek.
PROGRAMDA NELER KONUŞULACAK?
Otizm spektrum bozukluğu konusunda doğru bilgiye ulaşılması, ailelerin çocuklarının gelişim sürecinde daha bilinçli ve destekleyici bir rol üstlenebilmesi amacıyla yapılacak programda, otizme ilişkin temel düzeyde bilgilendirmeler günlük yaşamda uygulanabilecek yaklaşımlara kadar pek çok konunun ele alınacağı duyuruldu.
Kayseri Devlet Hastanesi’nde hizmet vermeye başlayan ÇÖZGEM, çocuk ve ergenlerde görülen gelişimsel, bilişsel, duygusal ve davranışsal farklılıkların erken dönemde değerlendirilip gerekli yönlendirmelerin yapılması için oluşturulduğu duyuruldu. Merkezde Otizm Spektrum Bozukluğunun tanımlanmasının yanı sıra psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı, gelişimsel değerlendirme, özel eğitim yönlendirmesi, sosyal hizmet ve aile destek programları gibi farklı alanlarda hizmet sunulduğu da açıklandı.
II. ULUSAL OTİZM EYLEM PLANI GERÇEKLEŞMİŞTİ
Kayseri Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından II. Ulusal Otizm Eylem Planı (2023-2030) kapsamında oluşturulan İl İzleme Komisyonu, 2025 yılında ilk izleme ve değerlendirme toplantısını gerçekleştirmişti. Toplantılarda eylem planı kapsamında kentte yürütülen çalışmaların değerlendirilmesi ele alındı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen II. Ulusal Otizm Eylem Planı kapsamında erken tanı, erken müdahale, eğitim, sağlık, sosyal hizmet ve aile desteği başlıkları birlikte ele alınıyor.
Otizm spektrum bozukluğunda her bireyin ihtiyaçlarının farklı olması nedeniyle ailelerin çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamak yerine, çocuğun kendi gelişim özelliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alması önem taşıyor. İletişim, sosyal etkileşim, davranışlar, günlük yaşam becerileri ve eğitim süreci gibi alanlarda çocuğa uygun desteklerin belirlenmesi; aile, sağlık çalışanı, öğretmen ve özel eğitim uzmanlarının iş birliğini gerektiriyor.
PROGRAM 9 EKİM’DE DÜZENLENECEK
Kayseri Devlet Hastanesi ÇÖZGEM bünyesinde gerçekleştirilecek “Otizm Spektrum Bozukluğunda Doğru Yaklaşımlar ve Aile Rehberliği Programı”, 9 Ekim 2026 Cuma günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek.
Program, Kayseri Devlet Hastanesi ÇÖZGEM’de düzenlenecek.
Tarih: 9 Ekim 2026 Cuma
Saat: 14.00
Adres: Mithat Paşa Mahallesi Erkilet Bulvarı No:331, Kocasinan/Kayseri
Yer: Kayseri Devlet Hastanesi ÇÖZGEM
Ailelerin bilinçlendirilmesi, otizm konusunda doğru bilgiye erişimin artırılması ve çocukların gelişim süreçlerinde daha destekleyici yaklaşımların güçlendirilmesi amacı taşıyan programa tüm ilgililerin davetli olduğu bildirildi.




