Kayseri Haber / CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Ramazan Bayramı öncesi 4 bin liralık emekli ikramiyesiyle alınabilecek ürünleri hesapladı. Dana eti, sebze ve temel gıdaların bulunduğu alışveriş sepetinin 3 bin 971 liraya ulaştığını belirten Genç, kasadan sonra emeklinin cebinde sadece 29 lira kaldığını söyledi.
Kayseri Milletvekili Aşkın Genç’ten Emekli İkramiyesi Hesabı
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Ramazan Bayramı öncesinde emeklilerin alım gücüne ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. 4 bin liralık bayram ikramiyesiyle marketten alınabilecek ürünleri güncel fiyatlar üzerinden hesaplayan Genç, ortaya çıkan tablonun emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıyı açıkça ortaya koyduğunu söyledi.
Genç’in yaptığı hesaplamaya göre bir emekli, elindeki 4 bin lira ile markete girdiğinde ancak sınırlı miktarda temel gıda ürününü sepetine koyabiliyor. Sepete konulabilen ürünler arasında 1,5 kilo dana eti, 1 kilo tavuk eti, 30 adet yumurta, 1 kilo beyaz peynir, 1 kilo yoğurt, yarım kilo kaşar peyniri ve yarım kilo tereyağı yer alıyor.
Market Sepeti 3 Bin 971 Liraya Ulaşıyor
Aşkın Genç’in paylaştığı hesaplamaya göre emeklinin sepetinde ayrıca 2 litre ayçiçek yağı, 2 kilo toz şeker, 2 kilo pirinç, 1’er kilo kuru fasulye, nohut ve kırmızı mercimek bulunuyor. Bunun yanı sıra 4 kilo patates, 2 kilo kuru soğan, 1 kilo domates, yarım kilo salatalık ve 250 gram sivri biber de sepete eklenebiliyor.
Sebze ve meyve grubunda ise yalnızca 1 adet marul, 1 demet maydanoz, yarım kilo limon, 1 kilo portakal ve 1 kilo elma yer alıyor. Bu ürünlerin toplam fiyatının 3 bin 971 liraya ulaştığını belirten Genç, kasadan geçildiğinde emeklinin cebinde sadece 29 lira kaldığını ifade etti.

“Emekli Artık Kilosunu Değil Gramını Konuşuyor”
Aşkın Genç, açıklamasında emeklilerin artık alışveriş yaparken kilogram yerine gram hesabı yapmak zorunda kaldığını söyledi. Özellikle bazı sebze ve ürünlerin fiyatlarının yüksek olduğunu vurgulayan Genç, sivri biberin kilosunun 117 lira 88 kuruş olması nedeniyle sepete yalnızca 250 gram girebildiğini belirtti.
Benzer şekilde salatalığın kilosunun 126 lira 8 kuruş olduğunu ifade eden Genç, bu nedenle ancak yarım kilo alınabildiğini söyledi. Bir adet marulun 53 lira 20 kuruş, bir demet maydanozun ise 22 lira 24 kuruş olduğunu dile getiren Genç, dana etinin kilosunun ise 954 lira 55 kuruş seviyesine ulaştığını aktardı.
“Bayram Alışverişi Değil, Geçim Mücadelesi”
Ortaya çıkan tablonun bir bayram alışverişinden çok temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik bir sepet olduğunu belirten Genç, sepette birçok ürünün bulunmadığını da vurguladı. Genç, kuzu eti, zeytinyağı, kuruyemiş veya tatlı gibi bayram sofralarının vazgeçilmez ürünlerinin bu hesapta yer almadığını söyledi.
Genç’e göre bu tablo emeklilerin artık bayram için alışveriş yapamadığını, yalnızca temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını gösteriyor. “4 bin lira dediğiniz para, markette birkaç temel üründe eriyip gidiyor. Emeklinin bayram ikramiyesi bir torbayı doldurmuyor ama cüzdanını boşaltıyor” ifadelerini kullandı.
“Emekli Bayramı Değil Kasayı Hesaplıyor”
Ramazan Bayramı öncesinde emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısının mutfakta açık şekilde görüldüğünü belirten Genç, mevcut ikramiye tutarının artık sembolik hale geldiğini savundu.
Genç, “4 bin lira ile ne rahat bir bayram sofrası kurulabiliyor ne de huzurlu bir alışveriş yapılabiliyor. Emekli artık bayramı değil, kasada kalacak son lirayı hesaplıyor” değerlendirmesinde bulundu.





