13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla hazırlanan eylem planıyla okul öncesinden liseye kadar tüm eğitim kademelerinde afet bilincinin artırılması hedefleniyor. Öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerine verilecek eğitimlerin teorik anlatımlarla sınırlı kalmayacağı, düzenlenecek tatbikatlarla uygulamalı hâle getirileceği belirtildi.

OKULLARDA TATBİKATLAR DÜZENLENECEK

Genelge kapsamında başta deprem olmak üzere doğal afetler ile teknolojik ve insan kaynaklı acil durumlara yönelik farklı senaryolar hazırlanacak. Gerçekleştirilecek tatbikatlarla öğrencilerin ve eğitim çalışanlarının afet anında doğru korunma, tahliye ve müdahale yöntemlerini öğrenmesi amaçlanıyor.

AFAD’LA KOORDİNELİ YÜRÜTÜLECEK

Afet eğitimlerinin sivil savunma ve gönüllülük bilinciyle desteklenmesi planlanırken, ilk yardım uygulamaları ve acil durum ekiplerine destek konularında da farkındalık oluşturulacak.

Uygun fiziki imkânlara sahip okul bahçeleri ve açık alanlarda vatandaşların katılımına açık bilgilendirme etkinlikleri yapılacak. Çalışmaların AFAD, belediyeler ve itfaiye teşkilatlarıyla koordineli şekilde yürütülmesi öngörülüyor.

İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından raporlanarak Bakanlığa gönderilecek faaliyetlerle okulların afetlere hazırlık seviyesi ve eylem planının sahadaki uygulama süreci takip edilecek.

HAZIRLIK ÖNEM TAŞIYOR

Afetlere karşı alınacak önlemlerin sadece olay sırasında yapılacak müdahalelerle sınırlı olmadığına dikkat çekiliyor. Risklerin önceden belirlenmesi, tahliye güzergâhlarının hazırlanması, toplanma alanlarının öğrencilere tanıtılması ve okul binalarındaki acil çıkışların sürekli kullanılabilir durumda tutulması hazırlık sürecinin önemli aşamaları arasında yer alıyor.

Okullarda hazırlanacak afet ve acil durum planlarının belirli aralıklarla gözden geçirilmesi, görevli personelin sorumluluklarının açık şekilde belirlenmesi ve öğrencilerin yaş gruplarına uygun yöntemlerle bilgilendirilmesi bekleniyor.

KPSS Lisans cevap kâğıtları erişime açıldı
KPSS Lisans cevap kâğıtları erişime açıldı
İçeriği Görüntüle

ÖĞRENCİLER DOĞRU DAVRANIŞLARI ÖĞRENECEK

Düzenlenecek tatbikatlarda öğrencilerin deprem anında “çök-kapan-tutun” hareketini doğru şekilde uygulaması, güvenli alanlara yönelmesi ve tahliye sırasında panik oluşturmadan hareket etmesi üzerinde durulacak. Yangın, sel, fırtına ve benzeri acil durumlara ilişkin senaryoların da eğitim programlarına dâhil edilmesiyle öğrencilerin farklı risklere karşı hazırlıklı olması amaçlanıyor. Tatbikatların ardından uygulamalarda görülen eksikliklerin belirlenerek gerekli düzenlemelerin yapılması planlanıyor.

Kaynak: RHA