Orta Doğu’da ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası küresel piyasalarda yaşanan sert dalgalanmalara karşı Türkiye’de ekonomi yönetimi hızlı bir şekilde devreye girdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftanın ilk işlem günü piyasalar açılmadan önce likiditeyi sıkılaştırırken, döviz piyasasında yaklaşık 12 milyar dolarlık satış yapıldığı öne sürüldü. Bu tutarın ülkenin toplam döviz rezervlerinin yaklaşık yüzde 15’ine denk geldiği ifade edildi.

Küresel Gerilim Piyasaları Sarstı

ABD ve İsrail’in İran’ı hedef alan saldırıları sonrası Orta Doğu’da artan gerilim, dünya genelinde finansal piyasalarda dalgalanmalara yol açtı. Jeopolitik risklerin yükselmesi özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde baskı oluştururken, yatırımcılar güvenli limanlara yöneldi.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye’de de kur piyasasında olası oynaklığı sınırlamak için ekonomik otoriteler hızlı adımlar attı.

döviz

Piyasalar Açılmadan Likidite Sıkılaştırıldı

Piyasa kaynaklarının aktardığı bilgilere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftanın ilk işlem günü olan pazartesi sabahı piyasalar açılmadan önce likidite koşullarını sıkılaştırıcı önlemler aldı.

Piyasanın açılmasının ardından ise bazı bankaların döviz piyasasında dolar satışı gerçekleştirdiği ve bu adımların kurdaki ani hareketleri sınırlamaya yönelik olduğu belirtildi.

Hafta ilerledikçe müdahalelerin azaldığı ifade edilirken, perşembe günü itibarıyla piyasada belirgin bir döviz müdahalesi gözlemlenmedi.

Türk Lirası Görece Direnç Gösterdi

Alınan önlemler sayesinde Türk Lirası, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen görece daha istikrarlı bir performans sergiledi.

Hafta boyunca dolar karşısında yalnızca yüzde 0,1 değer kaybeden TL, birçok gelişmekte olan ülke para birimine kıyasla daha dirençli bir görünüm ortaya koydu.

Jeopolitik Riskler Türkiye’yi Yakından Etkiliyor

Türkiye’nin İran ile komşu olması ve enerji alanındaki ticari ilişkiler nedeniyle Orta Doğu’da yaşanan askeri gerilimler Türkiye ekonomisini doğrudan etkileyebiliyor.

Savaşın başlamasının ardından küresel piyasalarda ham petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 16 yükselmesi, enerji ithalatçısı ülkeler açısından maliyet baskısını artırdı.

döviz

TL’deki Hareketler Kontrol Altında

Uluslararası finans kuruluşu Goldman Sachs tarafından yayımlanan değerlendirmede, Türk Lirası’ndaki hareketlerin şu ana kadar kontrol altında kaldığına dikkat çekildi.

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın piyasalardaki dalgalanmaları yönetebilecek yeterli rezerv kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası Rezervleri 210 Milyar Doları Aştı

Merkez Bankası’nın açıkladığı haftalık verilere göre toplam brüt rezervler 27 Şubat haftasında 4,2 milyar dolar artarak 210,3 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Kayseri’de motorine zam sonrası yeni fiyat belli oldu
Kayseri’de motorine zam sonrası yeni fiyat belli oldu
İçeriği Görüntüle

Ancak veriler, 2026 yılının Ocak ayından bu yana rezervlerde 7,9 milyar dolarlık bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. Bu dönemde rezervlerdeki gerileme oranı yaklaşık yüzde 3,6 olarak hesaplandı.

Ekonomi Yönetimi Peş Peşe Tedbirler Aldı

Orta Doğu’daki çatışmanın başlamasının ardından ekonomi yönetimi finansal piyasalarda istikrarı korumak amacıyla bir dizi tedbiri devreye aldı. Alınan önlemler arasında şu adımlar yer aldı:

TCMB, 1 hafta vadeli repo ihalelerine geçici olarak ara verdi.

Merkez Bankası bünyesinde TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemleri başlatıldı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul’da açığa satış işlemlerini 6 Mart’a kadar yasakladı.

Pay piyasasında emir/işlem oranı ikinci bir duyuruya kadar 5:1’den 3:1’e düşürüldü.

Kaynak: Haber merkezi