Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kahramanmaraş’ta yaşanan okul saldırısının ardından bakanlık olarak önemli bir eylem planı geliştirdiklerini açıkladı. Bakan Göktaş, 6 aylık bir destek süreci planladıklarını ve bu süreçte kayıp yaşayan ailelere yas danışmanı tahsis edilerek psikososyal destek hizmetlerinin başlatıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Göktaş, saldırının hemen ardından sahada olduklarını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile ortaklaşa kurdukları özel ekip ile olayın gerçekleştiği andan itibaren harekete geçtiklerini ifade etti. "Olayın vuku bulduğu ilk andan itibaren 102 personelimizle sahadaydık. Okul çevresindeki 216 haneyi ziyaret ederek 146 aileyle doğrudan temas kurduk. Bu görüşmeler neticesinde 12 haneden çocuklarımız için psikososyal destek talebi aldık" dedi.

Bakan, olayın yalnızca kısa süreli bir müdahale olmadığını vurgulayarak, uzun vadeli bir planlama ile süreci sürdüreceklerini belirtti. Göktaş, "Biz orada 6 aylık bir eylem planı oluşturduk. Kayıp yaşayan bütün ailelere yas danışmanı tahsis ettik. Hem psikososyal destek süreçleri yürüttük hem de sürece tanık olan mahalle sakinleriyle bireysel görüşmeler yaptık" diye konuştu.

Başvurular başladı: Bakanlıktan KDV dahil yüzde 70 hibe desteği!
Başvurular başladı: Bakanlıktan KDV dahil yüzde 70 hibe desteği!
İçeriği Görüntüle

Saldırıdan etkilenen çocuklara yönelik özel bir psikososyal destek süreci başlatıldığını ifade eden Bakan, "Olayı görmese bile süreçten etkilenen çocuklara yönelik psikososyal destek süreçleri başlattık" dedi.

Kahramanmaraş’taki çalışmaları sürdürebilmek adına Gaziantep’ten de destek ekiplerinin görevlendirildiğini belirten Göktaş, her okulda özel bir ekip ve birim kurulduğunu söyledi. "Bu süreçte destek takviye ekibi ile beraber her okula özel bir ekip, bir birim kurduk. Sadece okul veya mahalle bazlı bir çalışma değil. Çalışan meslek gruplarına dair psikososyal destek süreci, vaka yönetimi ve ardından normalleşme süreci ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

Bakan Göktaş, aynı zamanda tedavisi süren yaralı çocukların durumunun yakından takip edildiğini belirterek, taburcu olan çocukları evlerinde ziyaret ettiklerini ve ailelerine rehberlik sağladıklarını da vurguladı. Ailelerin ve kamu çalışanlarının süreçten olumlu bir şekilde etkilendiklerini belirten Bakan, bölgedeki hizmetlerin iyileştirilmesi adına Hayrullah Mahalle Muhtarlığı bünyesinde bir Psikososyal Destek Görüşme Ofisi kurmayı planladıklarını ifade etti.

Göktaş son olarak, Kahramanmaraş’taki bu özel çalışmalara ek olarak, tüm Türkiye genelinde 81 ilde kapsamlı psikososyal destek çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Kaynak: İHA