Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi, yalnızca doğal güzellikleri ve tarihi geçmişiyle değil, antik çağdaki konumuyla da dikkat çekiyor. Kayseri Üniversitesi'nde 2024 yılında yayımlanan akademik bir çalışma, ilçenin antik dönemde Ariaratheia adıyla bilinen yerleşimle bağlantılı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, Ariaratheia'nın Kapadokya Krallığı'nın ilk dönemlerinde başkent olarak kullanıldığı ileri sürülürken, bu iddia bölgenin tarihi geçmişine ilişkin tartışmaları da yeniden gündeme getirdi.

Yeni Parti Kayseri’de ilçe programı: Pınarbaşı’da kongre yapılacak
Yeni Parti Kayseri’de ilçe programı: Pınarbaşı’da kongre yapılacak
İçeriği Görüntüle

Peki, bugünkü Pınarbaşı gerçekten antik Kapadokya Krallığı'nın başkenti miydi? Tarihi kaynaklar, eski coğrafya araştırmaları ve arkeolojik kayıtlar bu ihtimali destekleyen bazı veriler sunuyor. Ancak Ariaratheia'nın tam olarak nerede bulunduğu ve krallığa ne zaman başkentlik yaptığı konusunda kesinleşmiş bir tablo bulunmuyor.

Pınarbaşı'nın Antik Geçmişine Işık Tutan Çalışma

Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi'nde 2024 yılında yayımlanan çalışma, Pınarbaşı'nın antik Kapadokya tarihi içerisindeki yerini yeniden değerlendirmeye açtı. Araştırmada, III. Ariarathes'in MÖ 255 yılında kral unvanını kullanmaya başlamasının ardından Ariaratheia yerleşimini krallığın yönetim merkezi haline getirdiği, daha sonraki süreçte ise IV. Ariarathes döneminde başkentin Mazaka'ya taşındığı ifade ediliyor.

Bu değerlendirmeye göre Pınarbaşı ile ilişkilendirilen Ariaratheia, Kapadokya Krallığı'nın erken dönem siyasi tarihinde önemli bir merkez konumundaydı.

Söz konusu çalışma, Ariaratheia'da gerçekleştirilen yeni bir kazının sonuçlarını içermiyor. Dergide derleme türünde yayımlanan makale, daha önce ortaya konulan tarihsel ve coğrafi bilgileri bir araya getirerek konuyu yeniden değerlendiriyor.

Çalışmanın kaynakçasında Strabon'un eserlerinden William Ramsay'in Anadolu araştırmalarına, Kayseri tarihi üzerine hazırlanan yayınlardan Kapadokya Krallığı'nı konu alan akademik çalışmalara kadar 33 farklı kaynak bulunuyor.

Dolayısıyla araştırma, Pınarbaşı'nın antik dönemde başkent olabileceğine yönelik önemli bir tarihsel yorum ortaya koysa da bu iddianın arkeolojik bulgularla kesinleştirildiği anlamına gelmiyor.

Antik Ariaratheia'nın Adresi Neden Pınarbaşı Olarak Gösteriliyor?

Ariaratheia, antik Kapadokya coğrafyasında adı geçen yerleşimlerden biri olarak gösteriliyor. Bu antik kentin günümüzdeki Pınarbaşı ile ilişkilendirilmesinde ise eski coğrafya araştırmaları ve tarihî yer adlarının günümüz haritalarıyla karşılaştırılması etkili oluyor.

Üstelik bu bağlantı yalnızca Kayseri Üniversitesi'nde yayımlanan araştırmaya dayanmıyor. Uluslararası alanda kullanılan Digital Atlas of the Roman Empire veri tabanında da Ariaratheia, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesiyle ilişkilendirilerek gösteriliyor.

Bu kayıt, söz konusu eşleştirmenin uluslararası tarihî coğrafya çalışmalarında da karşılık bulduğunu gösteriyor. Bununla birlikte veri tabanında konum hassasiyetinin yaklaşık 2 kilometre olarak belirtilmesi, antik yerleşimin kesin sınırlarının veya merkezinin belirlendiği anlamına gelmiyor.

Bu nedenle Pınarbaşı ile Ariaratheia arasındaki bağlantı, araştırılmaya değer bir coğrafi tespit olarak öne çıkıyor. Ancak antik kentin bugünkü ilçenin tam olarak hangi noktasında bulunduğunun ortaya konulması için daha kapsamlı arkeolojik incelemelere ihtiyaç duyuluyor.

Zamantı Irmağı, Antik Karmalis Tartışmasının Merkezinde

Pınarbaşı'nın antik coğrafyayla ilişkilendirilmesinde dikkat çeken konulardan biri de ilçenin önemli su kaynaklarından Zamantı Irmağı oldu.

2024 tarihli akademik çalışmada, İngiliz araştırmacı William Ramsay'in Strabon tarafından bahsedilen Karmalis Çayı hakkındaki değerlendirmelerine yer veriliyor. Ramsay, antik kaynaklarda geçen Karmalis'in Malatya çevresindeki Tohma Çayı ile aynı akarsu olamayacağını savunuyor. Araştırmacıya göre söz konusu nehirin, Pınarbaşı çevresinden geçen Tsamantos, yani günümüzdeki Zamantı Irmağı ile ilişkilendirilmesi gerekiyor.

Bu görüş, antik yerleşimlerin konumlarını belirleme çalışmaları açısından önem taşıyor. Çünkü tarihî coğrafya araştırmalarında yalnızca eski yerleşim isimleri değil, dönemin nehirleri, dağları, vadileri, yolları ve komşu kentler arasındaki mesafeler de dikkate alınıyor.

Zamantı Irmağı'nın antik Karmalis ile bağlantılı olabileceği düşüncesi, Pınarbaşı'nın Kapadokya'nın eski coğrafyası içerisindeki konumunu anlamaya yardımcı olabilecek verilerden biri olarak değerlendiriliyor.

Kapadokya Krallığı'nın Sınırları Pınarbaşı'nı da Kapsıyordu

Antik Kapadokya denildiğinde çoğu kişinin aklına günümüzdeki Nevşehir çevresi gelse de tarihî Kapadokya bölgesi çok daha geniş bir coğrafyaya yayılıyordu. Bugünkü Kayseri ve çevresi de bu tarihsel alanın önemli parçaları arasında yer alıyordu.

Encyclopaedia Iranica'da Michael Weiskopf tarafından hazırlanan Kapadokya araştırması, bölgenin Pers egemenliğindeki satraplık döneminden Helenistik çağdaki krallık yapısına uzanan tarihini ele alıyor.

Çalışmada Kapadokya'nın tarihî ve stratejik coğrafyası değerlendirilirken Erciyes Dağı'nın antik adı olan Argaeus, Mazaca (Kayseri), Melitene (Malatya çevresi) ve Kilikya ile Fırat'a uzanan ulaşım güzergâhları öne çıkıyor.

Özellikle Mazaca'nın krallığın yönetim merkezi olarak taşıdığı önem üzerinde duruluyor.

III. Ariarathes Döneminde Başkent Gerçekten Ariaratheia mıydı?

Ariaratheia'nın hangi dönemde kurulduğu ve Kapadokya Krallığı'nın başkenti olarak kullanılıp kullanılmadığı tartışılmaya devam ediyor.

Oxford Classical Dictionary'de B. C. McGing tarafından hazırlanan Ariarathes maddesinde III. Ariarathes'in yaklaşık MÖ 255-220 yılları arasında hüküm sürdüğü belirtiliyor. Ayrıca kendi sikkelerinde kral unvanını kullanan hanedanın ilk hükümdarı olduğu ve Kapadokya'nın bağımsız bir krallık olarak ortaya çıkışının bu döneme yerleştirildiği aktarılıyor.

Bu bilgiler, 2024 yılında yayımlanan çalışmada anlatılan siyasi gelişmelerin önemli bir bölümünü destekliyor. Ancak Ariaratheia'nın başkentliği konusunda farklı değerlendirmeler bulunuyor.

Encyclopaedia Iranica'da yer alan Michael Weiskopf'un araştırması, bu noktada önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor. Atina'da bulunan Helenistik dönemden kalma bir karar metninde Ariaratheia vatandaşı olarak anılan bir kişiye yer verilmesi, antik yerleşimin gerçekten var olduğunu gösteren tarihsel verilerden biri oluyor.

Weiskopf, Ariaratheia'nın bir hükümdar tarafından kurulmuş veya geliştirilmiş olabileceğini düşünüyor. Bu gelişmenin Mazaca'daki sulama projesiyle bağlantılı olabileceğine de işaret ediyor. Ancak araştırmacının değerlendirmesinde Ariaratheia'nın III. Ariarathes döneminde kesin olarak krallığın başkenti olduğu yönünde bir tespit bulunmuyor.

Bazı tarih araştırmalarında yerleşimin IV. Ariarathes döneminde kurulduğu ya da geliştiği yönünde farklı görüşlerin bulunması da konunun henüz tüm yönleriyle açıklığa kavuşmadığını gösteriyor.

Pınarbaşı'nda Tescilli Arkeolojik Alanlar Bulunuyor

Pınarbaşı'nın antik geçmişine ilişkin tartışmalarda ilçenin arkeolojik potansiyeli de önem taşıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kayıtlarında, Pınarbaşı sınırları içerisinde tescil edilmiş birden fazla arkeolojik alan yer alıyor. Bu alanların bazıları birinci derece arkeolojik sit alanı statüsünde bulunuyo

Kaynak: Merve Erol