Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın haberine göre TOKİ tarafından dar gelirli vatandaşların uygun fiyatlı ev konutlara ulaşabilmesi için başlattığı Kiralık Sosyal Konut Projesi’nin detayları belli oldu. İlk etapta İstanbul'da uygulanacak olan proje kapsamında, 15 bin kiralık sosyal konut projesinde eylül ayında kiralamalar başlayacak.
3 YIL BOYUNCA OTURABİLECEKLER
Hak sahipleri noter huzurunda yapılacak kura ile belirlenecek. Bölgedeki piyasa fiyatlarının altında kiralanacak konutlarda vatandaşlar 3 yıl boyunca uygun fiyata oturabilecek. Sürenin sonunda konutlar bakım işlemlerinin ardından yeni ihtiyaç sahiplerine devredilecek.
İLK ŞEHİR İSTANBUL OLDU
Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, "Talep toplayıp adil ve şeffaf bir şekilde, noter huzurunda kura usulüyle hak sahiplerini belirleyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da yaptığı açıklamada, "İstanbul'da, Anadolu ve Avrupa yakasında 15 bin kiralık konut projesi başlatacağız ve bu sene eylül ayında ilk kiralık konut projelerimizden teslimler yapacağız" diye konuştu.
KİRA FİYATLARI NE KADAR OLACAK?
Kiralık sosyal konutlar piyasanın yarısı kadar olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, piyasa rayicinin yarısında da düşük fiyat belirleneceğini açıklamıştı. Kurum, "Örneğin bölgede kira bedeli 30 bin lira diyelim; bunun yarısı bedelle, belki yarısının da altında hesaplayacağız. Bir kira bedeliyle çok uygun şartlarda o evde 3 yıl oturacak . Sonra oraya başka bir ihtiyaç sahibi daha gelecek. 3 yılı uzatmayacağız. Çünkü yeni başvuru olacağını düşünüyoruz. O başvuruyla birlikte herkese o imkânı tanıyalım ki daha çok insan faydalansın. TOKİ ev sahibi, vatandaşımız TOKİ'nin kiracısı olacak. Rayiç bedelin yarısının altında bir bedelle uygun şartlarda oturacak" ifadelerini kullanmıştı.
HAK SAHİPLERİ, TOKİ İLE KİRA SÖZLEŞMESİ İMZALAYACAK
Kontenjan dağılımı ve ayrıntılı başvuru takviminin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ tarafından duyurulması bekleniyor. Evler TOKİ eliyle inşa edilecek ve duyuru sonrası talep toplanacak. Daha sonra kura çekimi ile hak sahipleri belirlenecek. Kurada hak sahibi olan vatandaşlar TOKİ ile kira sözleşmesi imzalayacak.
İZMİR, KOCAELİ, ANKARA, ANTALYA GİBİ DİĞER ŞEHİRLERDE DE UYGULAMAYA KONULACAK
Türkiye genelinde 81 ilde toplam 500 bin sosyal konut inşa edilmesi hedefleniyor, ilk konut teslimlerinin Mart 2027 itibarıyla başlaması bekleniyor. İlk kez İstanbul'da hayata geçirilen Kiralık Sosyal Konut Projesi'nin, buradan alınacak sonuçlara göre İzmir, Kocaeli, Ankara, Antalya gibi diğer metropollerde de kentlerin ihtiyaçlarına göre uygulanması bekleniyor.
PROJEYE KİMLER BAŞVURABİLECEK
Üzerine kayıtlı konutu bulunmayan vatandaşlar, belirlenecek gelir sınırının altında kalan haneler, memurlar, emekliler, engelli bireyler, kentsel dönüşüm kapsamında evini boşaltmak zorunda kalan hak sahipleri TOKİ tarafından başlatılan ucuz kiralık konut projesine başvurabilecek.


