Türkiye genelinde milyonlarca adayın katıldığı sınavda öğrenciler üniversite hayallerine bir adım daha yaklaşmak için ter döküyor.
TYT'ye 2 Milyon 425 Bin 628 Aday Başvurdu
2026-YKS kapsamında gerçekleştirilen Temel Yeterlilik Testi'ne bu yıl toplam 2 milyon 425 bin 628 aday başvurdu. Sınav, Türkiye'nin 81 ilinin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa ve Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da eş zamanlı olarak uygulanıyor.
TYT için ülke genelinde 7 bin 202 bina ve 134 bin 675 salon hazırlandı. Sınavın sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla 340 bin 321 kişi görev yapıyor.
TYT'de Kaç Soru Soruluyor, Süre Ne Kadar?
Adaylara TYT kapsamında toplam 120 soru yöneltiliyor. Testlerin soru dağılımı şu şekilde:
Türkçe Testi: 40 soru
Sosyal Bilimler Testi: 20 soru
Temel Matematik Testi: 40 soru
Fen Bilimleri Testi: 20 soru
Adaylara soruları yanıtlamaları için 165 dakika süre veriliyor.
Sınav Binalarına Saat 10.00'dan Sonra Giriş Yapılamadı
ÖSYM'nin belirlediği kurallar doğrultusunda adaylar saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmadı. Kimlik problemi yaşayan adayların mağduriyet yaşamaması için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günlerinde açık tutuluyor.
T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı bulunmayan ya da kimlik belgesinde T.C. kimlik numarası ile fotoğrafı yer almayan adaylar, açık tutulan nüfus müdürlüklerinden gerekli işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

15 Bin 360 Engelli Aday İçin Özel Düzenleme
TYT'ye katılacak engelli adaylar için de çeşitli düzenlemeler yapıldı. İhtiyaca göre oluşturulan erişilebilir binalardaki uygun sınav salonlarında sınava girmek üzere 15 bin 360 engelli aday başvuruda bulundu.
4 İlçede İlk Kez YKS Heyecanı Yaşanıyor
Bu yıl YKS kapsamında bazı ilçeler ilk kez sınav merkezi olarak hizmet veriyor. Antalya'nın Gazipaşa, Konya'nın Ilgın, Aydın'ın Kuşadası ve Trabzon'un Of ilçelerinde ilk kez YKS uygulanıyor.
Şehit Yakınları ve Gaziler Sınav Ücretinden Muaf Tutuldu
ÖSYM tarafından yapılan uygulama kapsamında 10 bin 880 şehit ve gazi yakını ile gaziler, YKS sınav ücretinden muaf tutuldu.
Veliler de Sınav Heyecanına Ortak Oldu
Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara'da da veliler sabahın erken saatlerinde çocuklarıyla birlikte sınav merkezlerinin yolunu tuttu. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde toplanan veliler, çocuklarını sınav binasına kadar uğurladı.
Çocuklarına başarı dileklerinde bulunan veliler, sınav süresince okul çevresinde bekleyerek onların heyecanına ortak oldu.
Milyonlarca adayın katıldığı TYT'nin ardından YKS maratonu diğer oturumlarla devam edecek. Üniversite hayali kuran adaylar, elde edecekleri puanlarla tercih sürecine hazırlanacak.



