İran-İsrail savaşı nedeniyle İran’daki yükseköğretim kurumlarında eğitimleri etkilenen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler için yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), belirlenen şartları karşılayan öğrencilerin eğitimlerine Türkiye’deki üniversitelerde devam edebilmesinin önünü açtı.
Yapılan düzenlemeyle öğrenciler, şartları sağlamaları halinde yatay geçiş yapabilecek. Yatay geçiş koşullarını karşılayamayan öğrenciler ise özel öğrenci statüsünde Türkiye’de eğitimlerini sürdürebilecek.
YATAY GEÇİŞ İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU
YÖK Genel Kurulunun 27 Ağustos 2026 tarihinde aldığı karar doğrultusunda hazırlanan düzenleme, 10 Eylül’de üniversitelere bildirildi.
İran’daki tanınan yükseköğretim kurumlarının örgün eğitim programlarında öğrenim gören öğrenciler, belirlenen koşulları taşımaları halinde yatay geçiş için başvurabilecek. 2026-2027 eğitim öğretim yılı güz dönemi öncesinde İran’daki ilgili kurumlara kayıt yaptırmış öğrenciler için başvurular 14-18 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
Üniversiteler başvuru sonuçlarını 25 Eylül’e kadar açıklayacak. Yatay geçiş hakkı kazanan öğrencilerin kesin kayıtları ise 28-29 Eylül’de yapılacak.
SINAV PUANI VE BAŞARI SIRASI DİKKATE ALINACAK
Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, İran’daki programa kayıt oldukları yıl ÖSYS veya YKS’ye girmiş olması gerekiyor. Değerlendirmelerde ilgili programın o yılki başarı sırası ya da taban puanı esas alınacak.
Özel yetenek programlarında ise ilgili yılda açıklanan merkezi sınav puanı dikkate alınacak. SAT, ACT, Abitur, Fransız Bakaloryası, GCE A Level, Uluslararası Bakalorya, Avusturya Matura ve İtalya Maturita gibi uluslararası sınavlarla İran’daki programlara yerleşen öğrenciler de şartları karşılamaları halinde başvuru yapabilecek.
KONTENJANLARI ÜNİVERSİTELER BELİRLEYECEK
Yatay geçiş kontenjanları, Türkiye’deki üniversiteler tarafından diploma programı bazında belirlenecek. Ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayan öğrenciler için ayrılacak kontenjan, ilgili diploma programında sınıf ayrımı yapılmaksızın toplam kontenjanın yüzde 40’ını aşamayacak.
İran’da alınan derslerin Türkiye’deki karşılıkları ve kredi uyumu ise öğrencinin geçiş yaptığı üniversitenin intibak komisyonu tarafından değerlendirilecek.
YATAY GEÇİŞ YAPAMAYANLARA DA İMKAN
Yatay geçiş şartlarını karşılayamayan ancak İran’daki tanınan bir yükseköğretim kurumunun örgün programına kayıtlı olan öğrenciler için de özel öğrencilik seçeneği sunulacak.
Özel öğrencilik başvuruları 1-2 Ekim 2026 tarihlerinde yapılacak. Başvurularda öğrencinin akademik durumu, programı, eğitim süresi, mevcut üniversitesinin onayı ve başvurulan üniversitenin akademik takvimi dikkate alınacak.
Özel öğrenciler ders, sınav ve disiplin kurallarına tabi olacak. Ancak bu statü öğrenciye diploma veya akademik unvan kazandırmayacak.
YÖK, daha önce Ukrayna’daki savaş nedeniyle eğitimleri aksayan öğrenciler için de benzer bir uygulamayı hayata geçirmişti.





