Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de yüksek hızlı trenlerin 17 yılda yaklaşık 110 milyon yolcu taşıdığını açıkladı. Ankara-Eskişehir hattı ile başlayan YHT yatırımları bugün 2 bin 251 kilometreye ulaşırken, günlük ortalama 34 bin yolcu hızlı trenleri kullanıyor. Demiryolu yatırımları 2026 bütçesinde yüzde 53 paya ulaştı.
17 Yılda 110 Milyon Yolcu YHT ile Seyahat Etti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de yüksek hızlı trenlerin (YHT) ulaştırma altyapısında önemli bir dönüşüm sağladığını belirterek, 17 yılda yaklaşık 110 milyon yolcunun hızlı trenlerle seyahat ettiğini açıkladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yüksek hızlı tren hattı olan Ankara-Eskişehir hattının 17’nci yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi’nin ilk etabı olan bu hattın 13 Mart 2009 tarihinde hizmete alındığını hatırlattı.

YHT hatları 2 bin 251 kilometreye ulaştı
Uraloğlu, Ankara-Eskişehir hattıyla başlayan yüksek hızlı tren yolculuğunun yıllar içinde genişlediğini ifade ederek, yeni hatların devreye alınmasıyla Türkiye’de hızlı tren ağının önemli ölçüde büyüdüğünü söyledi.
Bugün itibarıyla Türkiye’de yüksek hızlı tren hat uzunluğunun 2 bin 251 kilometreye ulaştığını belirten Uraloğlu, yeni demiryolu projelerinin yapım çalışmalarının da aralıksız sürdüğünü kaydetti.
Günlük 34 bin yolcu YHT kullanıyor
Yüksek hızlı trenlerin Türkiye’de ulaşım alışkanlıklarını değiştirdiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, bugün itibarıyla günlük ortalama 34 bin yolcunun YHT’leri tercih ettiğini söyledi.

Hatlara göre günlük yolcu sayıları ise şöyle açıklandı:
Ankara-İstanbul hattı: 16 bin 723 yolcu
Konya-İstanbul hattı: 4 bin 517 yolcu
Ankara-Konya hattı: 3 bin 665 yolcu
Ankara-Sivas hattı: 1 bin 852 yolcu
İstanbul-Sivas hattı: 1 bin 590 yolcu
Ankara-Karaman hattı: 1 bin 539 yolcu
İstanbul-Karaman hattı: 1 bin 413 yolcu
Ankara-Eskişehir hattı: 1 bin 189 yolcu
Eskişehir-İstanbul hattı: 857 yolcu
Ankara-Eskişehir hattı 21,4 milyon yolcu taşıdı
Türkiye’nin ilk yüksek hızlı tren hattı olan Ankara-Eskişehir hattının demiryolu ulaşımında önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Uraloğlu, hattın açıldığı 2009 yılından bu yana yaklaşık 21,4 milyon yolcunun bu hat üzerinde seyahat ettiğini ifade etti.
Uraloğlu ayrıca Eskişehir’in yalnızca ulaşım açısından değil, demiryolu sanayisi bakımından da Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olduğunu vurguladı.

YHT 11 şehre doğrudan hizmet veriyor
Yüksek hızlı trenlerin Türkiye’de şehirler arası ulaşımı önemli ölçüde hızlandırdığını belirten Bakan Uraloğlu, YHT seferlerinin 11 şehre doğrudan, 9 şehre ise kombine taşımacılıkla ulaştığını söyledi.
Doğrudan sefer yapılan şehirler şunlar:
Ankara, Eskişehir, Konya, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Karaman, Yozgat, Kırıkkale ve Sivas.
Kombine taşımacılıkla ulaşılan şehirler ise Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bursa, Denizli, Kütahya, Mersin, Malatya ve Tokat olarak sıralandı.
Demiryolu yatırımlarının payı yüzde 53’e çıktı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın demiryolu yatırımlarına öncelik verdiğini belirten Uraloğlu, 2003 yılından bu yana demiryolu projelerinin ulaşım yatırımları içindeki payının sürekli arttığını söyledi.
2026 yılı bütçesinde demiryolu yatırımlarının payının yüzde 53’e ulaştığını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin uzun vadeli ulaşım vizyonu kapsamında demiryolu ağının genişletileceğini ifade etti.
2053 hedefleri doğrultusunda mevcut hatların geliştirileceğini kaydeden Uraloğlu, 2028 yılına kadar Türkiye’de demiryolu ağının 17 bin 287 kilometreye çıkarılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.




