AA’nın haberine göre, Enerji maliyetlerindeki artışın sürmesi halinde önümüzdeki dönemde Türkiye’de, dolayısıyla Kayseri’de de doğal gaz fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşabileceği değerlendiriliyor.
SON BİR AYDA YÜZDE 50’Yİ AŞAN ARTIŞ YAŞANDI
Avrupa’nın referans doğal gaz piyasası olarak kabul edilen Hollanda merkezli TTF’de ağustos vadeli kontratların megavatsaat fiyatı 63,58 euro seviyesine çıktı. Bir gün önce 62,53 eurodan kapanan kontratlar yeni işlem gününde yükselişini sürdürdü.
Asıl dikkat çeken tablo ise son haftalarda ortaya çıktı. Haziran sonunda yaklaşık 40 euro seviyesinde bulunan doğal gaz fiyatı, bir ay içinde yüzde 50’den fazla yükseldi. Enerji piyasalarında bu kadar kısa sürede yaşanan artış, kış aylarına yönelik endişeleri de beraberinde getirdi.
SICAK HAVA TÜKETİMİ ARTIRDI
Avrupa genelinde etkili olan yüksek sıcaklıklar elektrik kullanımını belirgin şekilde artırdı. Klima kullanımındaki yükseliş nedeniyle enerji talebi büyürken, Fransa’da bazı nükleer santrallerde sıcak hava nedeniyle üretimin sınırlandırılması doğal gazla çalışan santrallere olan ihtiyacı da artırdı.
Diğer yandan Avrupa ülkeleri kış öncesinde depolarını doldurmaya çalışıyor. Ancak mevcut tablo, hedeflenen seviyelere ulaşmanın kolay olmayacağını gösteriyor. Avrupa Birliği ülkelerinde doğal gaz depolarının doluluk oranı halen yaklaşık yüzde 54 seviyesinde bulunuyor.
LNG ARZINA İLİŞKİN ENDİŞELER SÜRÜYOR
Piyasalarda en fazla konuşulan başlıklardan biri de Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler oldu. Dünyadaki LNG (sıvılaştırmış Doğal gaz) ticaretinin önemli bir bölümünün geçtiği bu hatta yaşanabilecek olası aksaklıkların arzı azaltabileceği ve fiyatları daha da yukarı çekebileceği değerlendiriliyor.
Asya’da artan sıcaklıkların LNG talebini yükseltmesi de Avrupa açısından ayrı bir risk oluşturuyor. Çünkü LNG kargolarının daha yüksek fiyat veren Asya pazarına yönelmesi, Avrupa’nın tedarik maliyetlerini artırabilecek gelişmeler arasında gösteriliyor.
ULUSLARARASI KURUMLARDAN UYARI GELDİ
Goldman Sachs, Orta Doğu’da devam eden gerilim nedeniyle Avrupa doğal gaz fiyatlarına ilişkin kısa vadeli beklentisini yukarı yönlü revize etti. Banka, küresel LNG arzında yaz döneminin geri kalanında önemli bir düşüş yaşanabileceğini öngörüyor.
Uluslararası Enerji Ajansı da benzer bir değerlendirme yaptı. Kuruma göre Körfez bölgesinden LNG ihracatının gecikmesi halinde yalnızca Avrupa değil, doğal gaz ithal eden birçok ülke bu süreçten etkilenebilir.
TÜRKİYE VE KAYSERİ’DE GÖZLER ENERJİ MALİYETLERİNDE
Uluslararası piyasalarda yaşanan fiyat hareketleri, Türkiye’deki enerji maliyetleri açısından da yakından izleniyor. Türkiye’nin doğal gaz temininde farklı kaynaklar ve uzun vadeli anlaşmalar bulunsa da küresel piyasalarda yaşanan sert yükselişlerin maliyetleri zaman içinde etkileyebileceği belirtiliyor.
Bu nedenle enerji çevreleri, uluslararası fiyatların yüksek seyrini koruması halinde Türkiye’de doğal gaz tarifelerinde yeni bir değerlendirme yapılabileceğini ifade ediyor. Böyle bir senaryonun yalnızca konut abonelerini değil, sanayi kuruluşlarını da doğrudan etkilemesi bekleniyor.
Kayseri gibi üretim ve sanayinin güçlü olduğu şehirlerde ise enerji maliyetlerindeki olası artışın işletmeler üzerindeki yükü artırabileceği değerlendiriliyor. Şimdilik tarifelere ilişkin alınmış resmi bir zam kararı bulunmasa da, Avrupa piyasalarında devam eden yükseliş nedeniyle enerji sektöründe gözler önümüzdeki dönemde atılacak adımlara çevrilmiş durumda.





