Fiyatlar maliyetlerin ve olması gereken rakamların altına çekilmesine rağmen, pazarlarda beklenen hareketlilik bir türlü yaşanmadı. Yem ve ilaç fiyatlarının katlandığı bu dönemde zararına bile satış yapamayan üretici kara kara düşünürken, çareyi bayram sonrası hayvanları mezbahaya kesime göndermekte buldu.
Kayseri Haber muhabiri Rafia Sinem Yıldız, mahalle aralarındaki kurban kesim alanlarının nabzını tuttu ve hem besicinin hem de vatandaşın dramını yerinde görüntüledi.

"PARA KAZANMAK HAYAL OLDU, SADECE YEM BORCUNU ÖDÜYORUZ"
Kayseri genelindeki ahırlarda büyük bir sessizlik hakim. Bayram öncesi hareketliliğin yerini endişeli bir bekleyiş almış durumda. Aylardır kurban dönemi için hayvan besleyen Kayserili üreticiler, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle özetliyor:
"Eski bayramları mumla arıyoruz. Bu sene hayvanın beside yediği yemin, hastalandığında yapılan ilacın parasını ucu ucuna denkleştiriyoruz. Bırakın kâr etmeyi, cebimizdeki sermaye bitti. Para kazanmak artık bizim için hayal oldu. Satamadığımız bu hayvanları mecburen bayramdan sonra mezbahalara kesime göndereceğiz ama oradan gelecek para da borçlarımızı kapatmaya yetmeyecek."
VATANDAŞ BESİCİYE HAK VERİYOR: "NİYET VAR AMA CEPTE PARA YOK"
Haber muhabirimiz Rafia Sinem Yıldız’ın mahalle arasındaki kurban kesim alanlarında mikrofon uzattığı Kayserili vatandaşlar da durumun farkında. Besicinin maliyetler karşısında ezildiğini ve fiyatların aslında normal olduğunu belirten vatandaşlar, asıl sorunun kendi alım güçlerinde olduğunu vurguluyor.
Ülke ekonomisindeki dalgalanmalar ve mevcut çalışma şartları nedeniyle bütçelerin daraldığını söyleyen Kayserililer, "Besiciye sonuna kadar hak veriyoruz. Adamlar gece gündüz emek veriyor, yem fiyatları ortada. Biz de kurban ibadetimizi yerine getirmek istiyoruz ama cepte para yok. Geçim derdi yüzünden bu sene kurbanlık almak hayal oldu, birçoğumuz ortaklığa bile giremedik" diyerek dert yandı.

BAYRAM SONRASI MEZBAHA KUYRUĞU BAŞLAYACAK
Kayseri’de bu yıl kurban pazarlarının sönük geçmesi, hayvancılık sektörünün geleceğine dair ciddi sinyaller veriyor. Ellindeki kurbanlıkları çıkaramayan besiciler, bayramın hemen ardından ellerinde kalan büyükbaş ve küçükbaş hayvanları kesimhanelere sevk etmeye hazırlanıyor. Ancak mezbaha fiyatlarının da üreticiyi tatmin etmeyeceği, sektör temsilcileri tarafından endişeyle dile getiriliyor.
Kayseri ve çevresindeki hayvancılık sektörüne dair en sıcak gelişmeleri, mahalle aralarındaki son durumu ve üreticinin sesini Kayseri Haber farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.




