CHP ile Yeni Parti arasında yürütülen ortak aday görüşmelerinden sonuç çıkmaması, kritik oylama öncesinde AK Parti’nin seçimi kazanma ihtimalini güçlendirdi.

Menderes’te Başkanvekili Seçimi Bugün

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in tutuklanmasının ardından görevden uzaklaştırılması, ilçede yeni bir siyasi süreci başlattı. Menderes Belediye Meclisi bugün toplanarak belediye başkanvekilini seçecek.

Kritik seçim öncesinde meclisteki sandalye dağılımı ve partilerin ayrı adaylarla seçime girme kararı dikkat çekiyor.

Mevcut durumda Yeni Parti’den 9, CHP’den 6, AK Parti’den 10, MHP’den 1 ve bağımsız 2 meclis üyesi seçimde oy kullanacak.

Cumhur İttifakı’nın başkanvekili adayı Asuman Şen olurken, CHP’nin adayı ise beklendiği gibi Mehmet Ali Akar olarak açıklandı. Yeni Parti seçime Barış Gürsoy ile girme kararı aldı. Bağımsız Meclis Üyesi Mustafa Öztürk de başkanvekilliği için “varım” diyerek adaylığını ortaya koydu.

CHP İle Yeni Parti Ortak Adayda Anlaşamadı

Başkanvekili seçimi öncesinde en fazla merak edilen konulardan biri CHP ile Yeni Parti’nin ortak aday çıkarıp çıkarmayacağıydı.

İki parti arasında yürütülen ortak aday görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. CHP ve Yeni Parti’nin farklı adaylarla seçime girme kararı almasıyla birlikte mecliste oyların bölünmesi ihtimali ortaya çıktı. Bu durum, AK Parti’nin başkanvekilliği seçimini kazanarak belediye yönetimini devralma ihtimalini ön plana çıkardı.

Gazeteci Asena Karcıer’in sosyal medya hesabından aktardığı kulis bilgilerine göre, Seferihisar’da uygulanan yöntemin bir benzerinin Menderes’te de sürdürülmesi halinde iki isim arasında ön seçim yapılması gündeme gelebilir.

Aynı kulis bilgilerine göre Seyhan Müşerref Kuralı da adaylık niyetini açıkça belli eden isimler arasında yer alıyor.

Murat Cahid Cıngı’dan Milli Mücadele’de Kayseri detayı: Develi’deki “devlet sırrını” anlattı
Murat Cahid Cıngı’dan Milli Mücadele’de Kayseri detayı: Develi’deki “devlet sırrını” anlattı
İçeriği Görüntüle

AK Parti’de Temayül Yoklaması Yapıldı

AK Parti ise başkanvekili adayının belirlenmesi sürecini kendi iç dinamikleriyle yürüttü. Partinin geleneksel yöntemi doğrultusunda geçtiğimiz günlerde temayül yoklaması gerçekleştirildi.

Yapılan yoklamada dört ismin öne çıktığı belirtilirken, değerlendirmelerin ardından Cumhur İttifakı’nın Menderes Belediye Başkanvekili adayı belli oldu.

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Cumhur İttifakı Menderes Belediye Başkan Vekili Adayı olarak göstereceğimiz isim Asuman Şen'dir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Belediye Meclisi’nde bulunan bağımsız üyelerden birinin de başkanvekilliği için adaylık talebini dile getirdiği öğrenildi.

Menderes Belediye Meclisi’nde Dengeler Nasıl Değişti?

Menderes’te bugün yapılacak kritik seçim öncesinde meclis aritmetiği, siyasi parti değişiklikleri ve yaşanan adli süreçler nedeniyle büyük ölçüde değişti.

Seçimlerin ardından Menderes Belediye Meclisi’ndeki ilk sandalye dağılımı şöyle oluşmuştu:

CHP: 18

AK Parti: 10

Bağımsız: 2

MHP: 1

Ancak ilerleyen süreçte CHP’den istifa eden 11 meclis üyesinin Yeni Parti’ye geçmesi, meclisteki siyasi dengeleri önemli ölçüde değiştirdi.

Ardından Belediye Başkanı İlkay Çiçek ile birlikte 1 CHP’li ve 2 Yeni Partili meclis üyesinin cezaevine gönderilmesi, başkanvekili seçimi öncesindeki güç dağılımını yeniden şekillendirdi.

Kritik Seçimde 28 Üye Oy Kullanacak

Son gelişmelerin ardından başkanvekili seçiminde oy kullanacak üyelerin dağılımı Yeni Parti 9, CHP 6, AK Parti 10, MHP 1 ve bağımsızlar 2 olmak üzere toplam 28 meclis üyesinden oluşuyor.

CHP ile Yeni Parti’nin ortak aday konusunda uzlaşamaması ve seçime ayrı adaylarla girme kararı alması nedeniyle Menderes Belediye Meclisi’ndeki başkanvekili seçimi kritik önem taşıyor.

Gözler şimdi Asuman Şen, Mehmet Ali Akar, Barış Gürsoy ve Mustafa Öztürk’ün aday olduğu seçimden çıkacak sonuca çevrildi. Meclis aritmetiğindeki değişim ve muhalefetin ortak aday çıkaramaması nedeniyle, Menderes Belediyesi yönetiminin AK Parti’ye geçme ihtimali seçim öncesinde öne çıkan senaryo haline geldi.

Kaynak: Haber Merkezi