Kayseri'de 2026 yılının gayrimenkul sektörü açısından beklentilerin altında geçtiğini belirten Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, özellikle Ramazan Bayramı sonrasında beklenen satış hareketliliğinin oluşmadığına dikkat çekti.
KAYSERİ'DE EMLAK PİYASASI BEKLENEN HAREKETLİLİĞİ YAKALAYAMADI
Konut piyasasında vatandaşların en önemli sorunlarından birinin finansmana erişim olduğunu belirten Atasoy, kredi maliyetlerinin düşmesinin sektörde ertelenen talebi yeniden harekete geçirebileceğini kaydetti.
Daha uygun finansman koşullarının oluşması halinde konut almak isteyen vatandaşların yeniden piyasaya yönelmesi bekleniyor.
Kayseri'de yaz aylarında konut piyasasını hareketlendiren gruplardan biri olan gurbetçilerde ise tablo geçmiş yıllardan farklı.
GURBETÇİLERİN KAYSERİ'DEKİ YATIRIM İLGİSİ GERİLEDİ
Atasoy'a göre gurbetçilerin Türkiye'deki ve Kayseri'deki gayrimenkul yatırımları son 3-4 yılda önemli ölçüde azaldı. Bu değişimde özellikle Avrupa'da yaşayan Türkler arasındaki kuşak farklılığının etkili olduğu değerlendiriliyor.
1960 ve 1970'li yıllarda Türkiye'den Avrupa'ya giden ilk kuşağın kazançlarını Türkiye'de değerlendirmeye daha fazla önem verdiğini anlatan Atasoy, sonraki kuşaklarda bu eğilimin giderek zayıfladığına dikkat çekti.
İlk kuşağın çocuklarının da Türkiye'de konut ve gayrimenkul yatırımlarına devam ettiğini belirten Atasoy, üçüncü kuşağın yatırım tercihlerinde ise Türkiye'nin geçmişteki ağırlığını kaybettiğini ifade etti.
GURBETÇİLER GELİYOR ANCAK SATIŞLARA AYNI ÖLÇÜDE YANSIMIYOR
Yaz aylarında Avrupa'da yaşayan çok sayıda gurbetçi Kayseri'ye gelmeye devam etse de bu hareketlilik artık gayrimenkul satışlarına geçmiş yıllardaki ölçüde yansımıyor.
Atasoy, özellikle pandemi sonrasında yatırım tercihlerinin değiştiğini ve Kayseri emlak piyasasının da bu değişimden etkilendiğini belirtti.
Bu nedenle gurbetçilerin yaz döneminde kentte bulunması, geçmiş yıllarda olduğu gibi konut satışlarında doğrudan yüksek bir hareketlilik yaşanacağı anlamına gelmiyor.
ÜNİVERSİTELER AÇILIYOR: KİRALIK EV TALEBİ ARTABİLİR
Satılık konut piyasasında sakinlik sürerken, üniversitelerin açılmasına kısa süre kala kiralık konutlarda hareketlilik bekleniyor.
Öğrencilerin barınma ihtiyacı nedeniyle ailelerin ev arayışına başladığını belirten Atasoy, üniversitelerin açılmasıyla birlikte Kayseri'deki kiralık konut talebinin artabileceğini söyledi.
Ancak artan talep beraberinde bazı riskleri de getiriyor. Atasoy, farklı şehirlerde internet üzerinden yayınlanan kiralık konut ilanları kullanılarak kapora dolandırıcılığı yapıldığına ilişkin şikayetler bulunduğuna dikkat çekti.
KİRALIK EV ARAYANLARA KAPORA UYARISI
Özellikle şehir dışından Kayseri'ye gelecek öğrencilerin ve ailelerinin internet ilanlarına karşı dikkatli olması gerekiyor.
Atasoy, vatandaşların mümkün olduğunca emlak odasına kayıtlı ve gerekli yetki belgelerine sahip işletmelerle çalışmasını tavsiye etti. Böylece yaşanabilecek bir sorunda ilgili meslek kuruluşunun da sürece dahil olabileceğini belirtti.
Kiralık ev arayan öğrenciler ve ailelerin şu noktalara dikkat etmesi gerekiyor:
Emlak işletmesinin kayıt ve yetki bilgileri kontrol edilmeli.
Konut görülmeden kapora veya başka bir ödeme gönderilmemeli.
İlanı veren kişinin kimliği ve taşınmazla bağlantısı doğrulanmalı.
Kira sözleşmesi incelenmeden ödeme yapılmamalı.
Piyasa koşullarına göre olağan dışı düşük fiyat sunan ve hızlı ödeme talep eden ilanlara karşı dikkatli olunmalı.
EMLAK PİYASASINDA GÖZLER KREDİ ORANLARINDA
Kayseri emlak piyasasında önümüzdeki dönemin en önemli belirleyicilerinden biri konut kredilerinin seyri olacak. Finansman maliyetlerinin düşmesi halinde ertelenen konut talebinin yeniden hareketlenebileceği değerlendiriliyor.
Üniversitelerin açılması ise özellikle kiralık konut piyasasında kısa vadeli bir canlılık oluşturabilir. Gurbetçilerin yatırım tercihlerindeki değişimin ise Kayseri'de geçmiş yıllarda yaz aylarında görülen konut satış hareketliliğini sınırlamaya devam etmesi bekleniyor.




