Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen, Türkiye Ulusal Ajansı koordinasyonunda ve Avrupa Birliği hibesiyle hayata geçirilen Erasmus+ 2025 Mesleki Eğitim Akreditasyon Projesi kapsamında Almanya'nın Konstanz kentinde gerçekleştirilen kısa dönem öğrenme hareketliliği sürüyor. Proje kapsamında Almanya'ya giden Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğrencileri, üç hafta boyunca devam edecek eğitim programında Avrupa mutfağını yerinde öğrenme fırsatı yakalıyor.

Avrupa Mutfağı Ve Uluslararası Servis Standartları Uygulamalı Öğretiliyor

Konstanz'da faaliyet gösteren Cafe Restaurant Hörnle'de eğitim gören öğrenciler, Avrupa mutfağı, restoran işletmeciliği ve uluslararası servis standartlarına yönelik uygulamalı eğitimlere katılıyor.

Program kapsamında öğrenciler, mutfakta kullanılan reçetelere uygun üretim süreçlerini öğrenirken, hijyen kurallarına uygun hazırlık ve sunum teknikleri konusunda da deneyim kazanıyor.

Kayserili Öğrenciler Avrupa Gastronomisini Yerinde Deneyimliyor (1)

Soğuk Ve Sıcak Başlangıçlar Hazırlanıyor

Eğitimlerde öğrenciler; guacamole, humus, babaganuş, cacık, Girit ezmesi, incirli dip sos, karpuz-feta salatası, sarma ve zeytin çeşitleri gibi soğuk başlangıçların hazırlanması, reçetelendirilmesi, hijyen kurallarına uygun üretimi ve sunumu üzerine uygulamalı çalışmalar gerçekleştiriyor.

Programın sıcak başlangıç bölümünde ise karides, tavuk kanat, sotelenmiş mantar ve Batata Harra gibi ürünlerin hazırlanması, pişirme teknikleri ve uluslararası servis standartları öğrencilere uygulamalı olarak aktarılıyor.

Öğrenciler Avrupa Standartlarını Yerinde Gözlemliyor

Mesleki eğitim sürecinde öğrenciler yalnızca yemek hazırlama teknikleriyle sınırlı kalmıyor. Program kapsamında ordövr tabaklarının hazırlanması, alakart menü planlaması, sağlıklı menü oluşturulması, tabak tasarımı, mutfak organizasyonu, hijyen ve sanitasyon uygulamaları ile misafir memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı da eğitimlerin önemli başlıkları arasında yer alıyor.

Kayserili Öğrenciler Avrupa Gastronomisini Yerinde Deneyimliyor (4)

Böylece öğrenciler, Avrupa'daki gastronomi sektöründe uygulanan standartları yerinde gözlemleme ve uygulama imkânı elde ediyor.

LGS tercihlerinde yeni dönem başladı! MEB'in rota maarif platformu açıldı
LGS tercihlerinde yeni dönem başladı! MEB'in rota maarif platformu açıldı
İçeriği Görüntüle

Gastronomi Sektörüne İlişkin Deneyimler Paylaşıldı

Eğitimlerin gerçekleştirildiği işletmenin sahibi ve AKİB Genel Başkan Yardımcısı Hacı Mehmet Batagan, öğrencilerle bir araya gelerek Avrupa'daki gastronomi sektörünün işleyişi hakkında bilgi verdi.

Batagan, kalite standartları, sürdürülebilir mutfak anlayışı ve müşteri memnuniyetine yönelik uygulamalar konusunda öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.

"Öğrencilerimizin Mesleki Gelişimine Önemli Katkı Sağlıyor"

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Hüseyin Bozlak, Erasmus+ hareketliliğinin öğrencilerin yalnızca mesleki gelişimlerine değil, yabancı dil becerilerinin gelişmesine, kültürel etkileşimlerinin artmasına ve uluslararası çalışma ortamına uyum sağlamalarına da önemli katkılar sunduğunu belirtti.

Kayserili Öğrenciler Avrupa Gastronomisini Yerinde Deneyimliyor (3)

Bozlak, öğrencilerin Avrupa'da edindikleri bilgi ve deneyimleri Türkiye'ye taşıyarak hem gastronomi eğitimine hem de Türk mutfağına katkı sağlayacaklarına inandığını ifade etti.

Hedef Uluslararası Yeterliliğe Sahip Bireyler Yetiştirmek

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise Erasmus+ Mesleki Eğitim Akreditasyon Projesi sayesinde öğrencilerin uluslararası deneyim kazandığını, mesleki yeterliliklerini geliştirdiğini ve farklı kültürleri tanıma fırsatı bulduğunu belirtti.

Yetkililer, projenin temel hedefinin öğrencileri küresel ölçekte rekabet edebilecek bilgi, beceri ve donanıma sahip bireyler olarak yetiştirmek olduğunu ifade etti.

Kaynak: Döndü Nur Demir