CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM’de boş bulunan 8 milletvekilliği için ara seçim çağrısı yaptı. DEM Parti ziyareti sonrası konuşan Özel, anayasa gereği seçim yapılması gerektiğini vurguladı. Erken seçim ve demokratik adımlar da gündeme geldi.

Ara Seçim Tartışması Gündemde

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde boş bulunan milletvekillikleri üzerinden önemli açıklamalarda bulundu. DEM Parti Genel Merkezi’ne gerçekleştirdiği ziyaret sonrası konuşan Özel, şu anda 8 milletvekilliğinin boş olduğunu belirterek, anayasa gereği ara seçim yapılmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti.

Özel, anayasal sürece dikkat çekerek, ara seçimlerin belirli dönemlerde yapılamadığını ancak mevcut şartlarda bu engelin ortadan kalktığını söyledi. “Şu an ara seçim zaten yapılmalı” diyen Özel, TBMM’nin ve Meclis Başkanı’nın sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Eski AK Parti Milletvekili Mehmet Mustafa Açıkalın son yolculuğuna uğurlandı!
Eski AK Parti Milletvekili Mehmet Mustafa Açıkalın son yolculuğuna uğurlandı!
İçeriği Görüntüle

“8 Boş Sandalye İçin Seçim Yapılmalı”

Özel açıklamasında, geçmişte konuşulan 22 milletvekili istifasıyla ara seçim senaryosunun artık geçerli olmadığını belirtti. Bu durumun yalnızca ilk 30 ay için geçerli olduğunu hatırlatan Özel, mevcut tabloda yalnızca boşalan koltuklar için seçim yapılmasının yeterli olduğunu dile getirdi.

Ayrıca İstanbul seçim bölgelerine dikkat çeken Özel, siyasi partilerin bu süreçte nasıl bir tavır alacağının da merak konusu olduğunu ifade etti.

DEM Parti ile Kritik Görüşme

Özel, DEM Parti eş başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile yaklaşık 2 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede yalnızca ara seçim değil, Türkiye’nin demokratikleşme süreci de ele alındı.

“Terörsüz ve demokratik Türkiye” başlığı altında hazırlanan rapora değinen Özel, bu raporda yer alan maddelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle demokratik adımların atılmaması ve bazı hukuki kararların uygulanmaması eleştirildi.

Can Atalay ve Kayyım Tartışması

Özel, Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmamasını da gündeme getirdi. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirten Özel, Atalay’ın yemin etmesi için gerekli adımların atılmadığını ifade etti.

Bunun yanı sıra belediyelere atanan kayyımlar konusuna da değinen Özel, özellikle DEM Parti’ye ait belediyelerde bu uygulamanın devam etmesini eleştirdi.

DEM Parti’den Erken Seçim Mesajı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise yaptığı açıklamada, sürecin yalnızca iki parti arasında yürütülmemesi gerektiğini belirtti. Tüm kesimlerin dahil olduğu bir sürecin daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Hatimoğulları ayrıca, toplumda erken seçim beklentisi oluşması halinde partisinin buna hazır olduğunu vurguladı.

Siyasette Yeni Dönem Tartışması

Yapılan açıklamalar, Türkiye siyasetinde hem ara seçim hem de erken seçim tartışmalarını yeniden gündemin üst sıralarına taşıdı. Özellikle TBMM’deki boş sandalyeler ve anayasal süreçler, önümüzdeki günlerde siyasi gündemin en önemli başlıklarından biri olmaya devam edecek.

Kaynak: İHA