Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül 2026 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Tüketici fiyatları Eylül ayında Ekim’e göre yüzde 1,84, 2025 yılının aynı ayına göre ise yüzde 29,73 arttığı duyuruldu. Yılın ilk dokuz ayındaki artış yüzde 24,32, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon ise yüzde 31,49 olarak gerçekleşti. 12 aylık ortalama aynı zamanda kira artış limitini de ifade ettiği duyuruldu.

EĞİTİMDE AYLIK 14,19 ARTIŞ YAŞANDI

Ana harcama grupları arasında Eylül’de en yüksek aylık fiyat artışı eğitim hizmetlerinde görüldüğü duyuruldu. Eğitim fiyatlarının bir ayda yüzde 14,19 yükseldiği görüldü.

Eğitimi yüzde 3,98 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 3,40 ile sigorta ve finansal hizmetler, yüzde 2,79 ile ulaştırma ve yüzde 2,71 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtların izlediği açıklandı.

AYLIK BAZDA GERİLEYEN GRUP BELLİ OLDU

Gıda ve alkolsüz içecekler ise fiyatların aylık bazda gerilediği tek ana grup oldu. Bu grupta fiyatlar Eylül’de yüzde 0,20 düştü.

Eğitimdeki artışın ayrıntıları alt harcama gruplarında daha belirgin görüldü. Yükseköğretim fiyatları bir ayda yüzde 25,79, yatılı okullar, üniversiteler ve diğer eğitim kurumlarındaki konaklama hizmetleri yüzde 19,99, okul servisleri yüzde 16,04 arttığı görüldü. Ortaöğretimde aylık fiyat artışı yüzde 7,88, ilkokul eğitiminde yüzde 7,43, okul öncesi eğitimde ise yüzde 5,73 olarak hesaplandı.

Motorin yüzde 12,93, benzin yüzde 11,55 arttı. Eylül’de en yüksek aylık artış görülen alt gruplardan birinin de akaryakıt olduğu istatistik listesinde yer aldı.

AKARYAKITTA YÜZDE 67,23 ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Motorin fiyatları bir ayda yüzde 12,93, benzin fiyatları yüzde 11,55 arttı. Motorindeki yıllık fiyat artışı yüzde 67,23’e ulaşırken, benzinde yüzde 47,86 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre taze hurma, incir ve tropikal meyvelerde aylık artış yüzde 23,31, margarinde yüzde 12,23, görsel-işitsel içerik abonelikleri ve çevrim içi yayın hizmetlerinde yüzde 10,30 oldu.

Ana harcama grupları içinde yıllık fiyat artışının en yüksek olduğu grup yüzde 48,62 ile eğitim hizmetleri oldu. Eğitimi yüzde 43,26 ile sağlık, yüzde 39,99 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, yüzde 35,10 ile ulaştırma izledi.

KPSS Önlisans sınavı 4 Ekim'de yapılacak: Sınav giriş belgesi nasıl alınır?
KPSS Önlisans sınavı 4 Ekim'de yapılacak: Sınav giriş belgesi nasıl alınır?
İçeriği Görüntüle

Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık fiyat artışı yüzde 27,62, lokanta ve konaklama hizmetlerinde yüzde 29,53, alkollü içecekler ve tütün ürünlerinde yüzde 31,60 olarak kaydedildi.

Yıllık fiyat artışının en düşük olduğu ana harcama grubu ise yüzde 13,22 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Harcama gruplarının genel enflasyona katkısı incelendiğinde, yıllık enflasyona en büyük katkının 6,73 puanla gıda ve alkolsüz içeceklerden geldiği görüldü.

Kaynak: Haber Merkezi