Türkiye’nin Karadeniz’de başlattığı doğal gaz arama çalışmalarında 6 yıl geride kaldı. 2020’de Tuna-1 kuyusuyla başlayan süreçte yeni keşiflerle Karadeniz’deki toplam doğal gaz rezervi 785 milyar metreküpe ulaştı. Keşiflerin ardından üretime geçilirken, Sakarya Gaz Sahası Türkiye’nin yerli doğal gaz üretiminin merkezi haline geldi.

KARADENİZ’DE DOĞAL GAZ REZERVİ 785 MİLYAR METREKÜPE ULAŞTI

Karadeniz’deki tarihi keşif, 21 Ağustos 2020’de Fatih Sondaj Gemisi’nin Tuna-1 kuyusunda yürüttüğü çalışmaların ardından duyuruldu. İlk açıklamada 320 milyar metreküp olarak belirtilen doğal gaz rezervi, kuyudaki çalışmaların tamamlanmasının ardından 85 milyar metreküplük artışla 405 milyar metreküp olarak güncellendi.

Arama faaliyetleri sonraki yıllarda da devam etti. Haziran 2021’de Amasra-1, Aralık 2022’de Çaycuma-1 ve Mayıs 2025’te Göktepe-3 kuyularında gerçekleştirilen keşiflerle Karadeniz’deki toplam doğal gaz rezervi 785 milyar metreküpe yükseldi.

KARADENİZ GAZI 2023’TE ULUSAL ŞEBEKEYE GİRDİ

Keşiflerin ardından Sakarya Gaz Sahası’nda üretime geçilebilmesi için deniz altında ve karada kapsamlı bir altyapı oluşturuldu.

Filyos’un yaklaşık 170 kilometre kuzeyinde ve 2 bin 200 metre deniz derinliğinde bulunan üretim sahası ile Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi arasında yaklaşık 170 kilometrelik boru hattı inşa edildi.

Karadeniz’den çıkarılan doğal gaz, 20 Nisan 2023’te düzenlenen törenle karaya ulaştırıldı. İşleme sürecinin ardından yerli doğal gaz 30 Ağustos 2023’te BOTAŞ’ın ulusal doğal gaz iletim şebekesine aktarıldı.

Turkiye Dogalgaz Karadeniz 6 Yil Oldu (3)

SAKARYA GAZ SAHASI GÜNLÜK 9,5 MİLYON METREKÜP ÜRETİYOR

Sakarya Gaz Sahası’nda üretimin başlamasının ardından açılan üretim kuyularının sayısı 12’ye ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, sahadan üretimin başladığı 2023 yılından bu yana toplam 6,7 milyar metreküp doğal gaz çıkarıldı.

Mayıs 2026 verilerine göre Türkiye'nin toplam doğal gaz üretiminin yüzde 92’si Sakarya Gaz Sahası’ndan sağlandı. Sahadaki günlük üretim ise 9,5 milyon metreküp seviyesine ulaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mevcut üretim miktarıyla yaklaşık 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılandığını açıkladı.

2026 SONUNDA HEDEF GÜNLÜK 20 MİLYON METREKÜP

Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimin artırılmasında bir sonraki aşamayı Faz-2 çalışmaları oluşturuyor.

Bu kapsamda Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu’nun 2026’nın son çeyreğinde devreye alınması planlanıyor. Platformun üretime başlamasıyla Sakarya Gaz Sahası’ndaki günlük doğal gaz üretiminin yaklaşık iki katına çıkarak 20 milyon metreküpe ulaşması hedefleniyor.

Turkiye Dogalgaz Karadeniz 6 Yil Oldu (2)

KTO’da ‘Globalden Yerele Kayseri’ paneli: Mantı ve sucuk için AB hedefi
KTO’da ‘Globalden Yerele Kayseri’ paneli: Mantı ve sucuk için AB hedefi
İçeriği Görüntüle

2028’DE ÜRETİM 45 MİLYON METREKÜPE ÇIKARILACAK

Üretimde asıl kapasite artışının ise projenin üçüncü aşamasıyla gerçekleşmesi bekleniyor. İkinci yüzer üretim tesisinin 2028 yılında sisteme dahil edilmesi planlanıyor.

Yeni tesisin devreye alınmasıyla Sakarya Gaz Sahası’nın günlük doğal gaz üretim kapasitesinin 45 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

Projenin tüm aşamalarının tamamlanmasıyla sahadaki toplam kuyu sayısının da 54’e ulaşması öngörülüyor.

KARADENİZ GAZINDA 6 YILDA NELER OLDU?

Yıl Gelişme
2020 Tuna-1 kuyusunda ilk doğal gaz keşfi gerçekleştirildi
2021 Amasra-1 kuyusunda yeni keşif yapıldı
2022 Çaycuma-1 kuyusunda doğal gaz keşfedildi
2023 Karadeniz gazı karaya ulaştırılarak ulusal şebekeye verildi
2025 Göktepe-3 keşfiyle rezerv miktarı artırıldı
2026 Günlük üretim 9,5 milyon metreküpe ulaştı
2026 sonu Günlük 20 milyon metreküp üretim hedefleniyor
2028 Günlük üretimin 45 milyon metreküpe çıkarılması planlanıyo

SONDAJ FİLOSU KARADENİZ’DE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Türkiye, Karadeniz’deki doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerini sondaj filosuyla sürdürüyor.

Abdülhamid Han ve Fatih sondaj gemileri bölgede sondaj çalışmalarına devam ederken, Kanuni, Yavuz ve Yıldırım gemileri kuyu tamamlama operasyonlarında görev yapıyor.

Çağrı Bey Sondaj Gemisi ise Somali’de yürütülen hidrokarbon arama çalışmalarında kullanılıyor.

BAYRAKTAR: ÜRETİM YENİ PLATFORMLARLA ARTIRILACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin 6’ncı yıl dönümü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, 2020’de başlayan sürecin Türkiye’nin yerli enerji üretimi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 9,5 milyon metreküpe ulaşan üretimin yeni platformların devreye alınmasıyla artırılacağını belirten Bayraktar, Faz-2 ve Faz-3 yatırımlarıyla üretim kapasitesinin kademeli olarak yükseltileceğini ifade etti.

Kaynak: Haber merkezi