ANK-AR Araştırma tarafından paylaşılan ve “Öcalan serbest bırakılmalı mı?” sorusunu içeren kamuoyu yoklaması, siyaset gündeminde geniş yankı uyandırdı. Anket sonuçlarının açıklanmasının ardından farklı siyasi çevrelerden değerlendirmeler gelirken, en sert tepki Zafer Partisi cephesinden geldi.

Zafer Partisi Fikret Bayır (4)ANKET SONUÇLARI NE SÖYLÜYOR?

ANK-AR’ın paylaştığı verilere göre, ankete katılanların büyük çoğunluğu “serbest bırakılmamalı” görüşünü benimsedi. Genel tabloda yüzde 81,8’lik kesim bu yönde görüş bildirirken, “serbest bırakılmalı” diyenlerin oranı yüzde 11,8’de kaldı.

Kararsız olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 3,2 olarak ölçülürken, “fikrim yok” diyenlerin oranı ise yüzde 3,1 seviyesinde gerçekleşti. Bu sonuçlar, toplum genelinde söz konusu konuda belirgin bir eğilim olduğunu ortaya koydu.

Anketin siyasi parti seçmenlerine göre dağılımında da dikkat çekici sonuçlar yer aldı. AK Parti seçmeninin yüzde 89,5’i, CHP seçmeninin yüzde 90’ı, MHP seçmeninin ise yüzde 81,8’i “serbest bırakılmamalı” görüşünü dile getirdi. İYİ Parti seçmeninde bu oran yüzde 97,1’e kadar yükselirken, diğer bazı parti seçmenlerinde de benzer şekilde yüksek oranlar dikkat çekti.

Buna karşılık, DEM Parti seçmeninde “serbest bırakılmalı” diyenlerin oranının yüzde 87,1 ile oldukça yüksek çıkması, anketin en çok tartışılan verilerinden biri oldu. Diğer partilerde ise bu görüşün daha düşük oranlarda kaldığı görüldü.

Genel tablo değerlendirildiğinde, farklı siyasi görüşlere sahip seçmenler arasında büyük ölçüde ortak bir eğilim oluştuğu, ancak bazı parti tabanlarında belirgin ayrışmaların da bulunduğu dikkat çekti.

Zafer Partisi Fikret Bayır (3)“BU BİR ARAŞTIRMA DEĞİL, KARIŞTIRMA GİRİŞİMİ”

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fikret Bayır, söz konusu anketle ilgili yaptığı açıklamada çok sert ifadeler kullandı. Bayır, araştırmayı hazırlayan şirketi hedef alarak, çalışmanın hem kapsam hem de yaklaşım açısından sorunlu olduğunu dile getirdi.

Bayır açıklamasında, “Salaklık, cehalet ve düşmanlık arasında ince bir çizgi vardır. İlgili şirket bu üç özelliğin üçünü bir araya getirme başarısında bulunmuş” sözleriyle tepkisini ortaya koydu.

Açıklamasının devamında anketin kapsayıcılığına da dikkat çeken Bayır, Zafer Partisi’nin bu tür kritik bir konuda yok sayıldığını savundu. Ümit Özdağ liderliğindeki partinin, Öcalan ile yürütülen süreçlere karşı duruşunun net olduğunu belirten Bayır, buna rağmen partilerinin ankette yer almamasını eleştirdi.

Bayır, “Öcalan ile müzakerelere karşı çıktığı için hapse giren tek genel başkan Ümit Özdağ’ın partisini sormayan bir şirkete araştırma şirketi denilemez” diyerek, çalışmanın güvenilirliğini sorguladı.

Erdal Altun: Çözüm önce ahlak ve maneviyattır
Erdal Altun: Çözüm önce ahlak ve maneviyattır
İçeriği Görüntüle

Ayrıca anketin kamuoyunu doğru bilgilendirmek yerine kafa karışıklığı yaratabileceğini savunan Bayır, bu tür çalışmaların bilimsel kriterlere uygun yapılması gerektiğini vurguladı. “Bu bir araştırma değil, karıştırma girişimidir” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Yaşanan bu polemik, kamuoyu araştırmalarının yöntemleri, örneklem yapısı ve siyasi temsiliyet gibi konuları yeniden tartışmaya açtı. Anket şirketlerinin tarafsızlığı ve güvenilirliği üzerine süregelen tartışmaların, bu olayla birlikte daha da alevlenmesi bekleniyor.

Kaynak: Süleyman Savranlar