Kayseri’nin gözde kış turizm merkezlerinden Erciyes Kayak Merkezi, mart ayının son günlerinde de kayak tutkunlarını ağırlamaya devam ediyor. Erciyes’te sezonun ne zaman kapanıp kapanmayacağı merak edilirken, pistlerin son durumu ve hava koşulları bölgeye gitmeyi planlayanlar için belirleyici oluyor.

36 yaşındaki öğretmenin şüpheli ölümü! Pansiyonda ölü bulundu
36 yaşındaki öğretmenin şüpheli ölümü! Pansiyonda ölü bulundu
İçeriği Görüntüle

Erciyes Sezona Veda Mı Ediyor Erciyes’te Son Durum Ne (6)Erciyes’te Açık Olan Pistler ve Tesisler

Erciyes Kayak Merkezi’nde farklı kapılarda çok sayıda pist ve tesisin aktif olduğu görülüyor. Özellikle Develi Kapı’da birçok pistin açık olduğu dikkat çekerken, No 15, 15a, 15b, 16, 16a, 16b, 16c, 19, 19a ve 19b pistleri kayak severlere hizmet vermeye devam ediyor. Aynı bölgede Kanis, Kartin ve Kültepe teleferikleri de aktif durumda bulunuyor.

Tekir Kapı’da ise Tekir Gondol ve yürüyen bant çalışır haldeyken, No 13, 13a ve 13b pistleri açık. Ancak Zümrüt teleferiği ile No 12 pisti kapalı durumda.

Hisarcık Kapı’da geniş bir alan kayak için uygun. No 6, 6a, 7, 7a, 8, 9, 10, 10a, 11, 18 ve 18a pistleri açıkken; Ottoman, T-Bar ve bazı yürüyen bantların kapalı olduğu görülüyor. Ayrıca No 14 ve çevresindeki bazı pistler de hizmet vermiyor.

Hacılar Kapı’da ise Hitit, Karakulak ve Lifos Gondol teleferikleri açık. No 1, 3, 3b, 4 ve 5 pistleri aktif olarak kullanılırken, bazı alt pistlerin kapalı olduğu dikkat çekiyor.

Genel tabloya bakıldığında Erciyes’te pistlerin büyük bölümünün açık olduğu ve kayak yapılabilirliğin sürdüğü görülüyor.

Erciyes Sezona Veda Mı Ediyor Erciyes’te Son Durum Ne (7)Hava Durumu ve Kar Kalınlığı Kayak İçin Elverişli

Erciyes’te 31 Mart itibarıyla hava sıcaklığı yaklaşık 6 derece civarında ölçülürken, bölgede çok bulutlu bir hava hakim. Nem oranının yüzde 77 seviyelerinde olduğu, rüzgar hızının ise düşük seviyelerde seyrettiği görülüyor.

Önümüzdeki günlere ilişkin tahminler ise dikkat çekici. Gece sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü, gündüz ise 3 ila 7 derece arasında değişen hava koşullarının hakim olacağı belirtiliyor. Özellikle 2 ve 3 Nisan tarihlerinde kar yağışı beklentisi, sezonun devamı açısından önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Kar kalınlığı verilerine bakıldığında ise Erciyes’in Türkiye genelindeki kayak merkezleri arasında üst sıralarda yer aldığı görülüyor. Yaklaşık 168 santimetrelik kar kalınlığı, kayak için oldukça elverişli bir zemin sunuyor. Bu değer, sezonun halen güçlü şekilde devam ettiğinin en önemli göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Erciyes Sezona Veda Mı Ediyor Erciyes’te Son Durum Ne (5)Erciyes Sezona Veda Etmeye Uzak Görünüyor

Tüm bu veriler ışığında Erciyes’in sezona henüz veda etmeye hazır olmadığı görülüyor. Pistlerin büyük bölümünün açık olması, hava sıcaklıklarının aşırı yükselmemesi ve en önemlisi önümüzdeki günlerde kar yağışı beklentisinin bulunması, sezonun bir süre daha devam edeceğine işaret ediyor.

Uzmanlar ve sektör temsilcileri, bu şartların devam etmesi halinde Erciyes’te kayak sezonunun nisan ayının sonuna kadar uzayabileceğini değerlendiriyor. Hatta geçmiş yıllara bakıldığında, 2018-2019 sezonunda kayak faaliyetlerinin mayıs ayına kadar sürdüğü biliniyor.

Bu durum, Erciyes’in Türkiye’de sezonu en uzun süren kayak merkezlerinden biri olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Özellikle yüksek rakımı ve gelişmiş altyapısı sayesinde kar kalitesini uzun süre koruyabilen merkez, hem yerli hem de yabancı turistler için cazibesini sürdürüyor.

Kaynak: Süleyman Savranlar