Kayseri’de, Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne sayılı günler kaldı. 5-13 Eylül tarihleri arasında birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, vatandaşları festivale davet etti.
Düzenlenen festival kapsamında farklı noktalarda konserlerden tiyatrolara, sergilerden söyleşilere, çocuk atölyelerinden geleneksel sanat etkinliklerine kadar geniş kapsamlı bir program düzenlenecek. Başkan Memduh Büyükkılıç, festival hazırlıklarının tüm kurumlarla iş birliği içerisinde sürdüğünü belirtti.
'TÜRK TARİHİNİN ÖNEMLİ YÜRÜYÜŞÜ BU TOPRAKLARDA YAŞAMIŞTIR'
Dev festivalin başlamasına sayılı günler kaldığını hatırlatan Başkan Büyükkılıç, Kayseri'nin sahip olduğu tarihi ve kültürel birikimin böylesine önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmasının büyük bir anlam taşıdığını belirterek, “Kayseri; Mimar Sinan'ın taşı konuşturduğu, Seyyid Burhaneddin Hazretleri'nin irfanla insan yetiştirdiği, Dâvud-i Kayseri'nin Osmanlı ilim geleneğinin temellerini attığı kadim bir medeniyetin merkezidir. Anadolu'nun önsözü olan şehrimiz, 6 bin yıllık tarihiyle ticaretin, kültürün, sanatın, ilmin ve medeniyetin buluştuğu eşsiz bir şehirdir. Kültepe Kaniş-Karum'da yazının Anadolu'da ilk kez kullanıldığı, ticaret hukukunun filizlendiği topraklar Kayseri'dir. Hunlardan Selçuklu'ya, Danişmendlilerden Osmanlı'ya uzanan Türk tarihinin en önemli yürüyüşlerinden biri bu topraklarda yaşanmıştır" diye konuştu.
Selçuklu eserlerinin taşlarında yer alan Oğuz boylarına ait tamgaların Kayseri'nin Türk yurdu kimliğinin en güçlü nişanelerinden biri olduğunu vurgulayan Büyükkılıç, Hunat Hatun Camii, Battal Gazi Camii, Sahabiye Medresesi, Hacı Kılıç Camii ve Çifte Kümbet gibi eşsiz eserlerde Kayı, Salur, Dodurga, Afşar ve Karaevli boylarının izlerinin görüldüğünü belirterek, "Kayseri'de taşlar bile Türkçe konuşmaktadır" ifadelerini kullandı.

GÖNÜLLERİ FETHEDEN MEDENİYET MERKEZİ
Bu şehir Mimar Sinan'ın, Kadı Burhaneddin'in, Gevher Nesibe'nin, Seyrani'nin ve Dadaloğlu'nun şehridir diyen Memduh Büyükkılıç, “Kayseri, 'Makarr-ı Ulema', yani âlimler yurdu; 'Makarr-ı Evliya', yani veliler diyarıdır. Selçuklu döneminde 'Darül Feth' olarak anılan şehrimiz, gönülleri fetheden bir medeniyet merkezi olmuştur" dedi.
1993 yılında kurulan ve bugün 300 milyona yaklaşan Türk dünyasının ortak sesi olan TÜRKSOY'un, Kayseri'mizi 2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan etmesi bizler için büyük bir onur vesilesi olduğunu belirten Büyükkılıç, “Bu ünvan, şehrimizin sahip olduğu tarihî ve kültürel mirasın uluslararası alanda da güçlü şekilde tescilidir” diye konuştu.
Kayseri'nin 2025 yılında Türkiye Kültür Yolu Festivali şehirleri arasına katıldığını, 2026 yılında da aynı heyecanla festivale ev sahipliği yapacağını ifade eden Başkan Büyükkılıç, bu önemli organizasyonun gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a teşekkür ederek, "Şehrimize duydukları güven ve kültür-sanat yatırımlarına verdikleri güçlü destek dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum. Kayseri'mizin kültür ve sanat vizyonunun güçlenmesinde bu desteklerin önemli katkısı bulunmaktadır" diye konuştu.
9 GÜN SÜRECEK FESTİVALE DAVET
Öte yandan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Büyükkılıç, 5-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin sadece Kayseri'nin değil, Anadolu'nun kadim medeniyet birikiminin dünyaya tanıtılması açısından önemli bir fırsat olduğunu belirterek, tüm vatandaşları 9 gün boyunca sürecek kültür ve sanat şölenine davet etti.




